ΦΑΡΜΑΚO

Η ανάπτυξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας έχει βασικό άξονα την «αυξητική ή οριακή καινοτομία»

Επανέρχεται και πάλι από την πλευρά της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, ο όρος οριακή, ή αυξητική καινοτομία (incremental innovation) ως αντίβαρο της διαρκούς στοχοποίησης σε θέματα τιμών και ως το επόμενο σκαλοπάτι για την ανάπτυξη του κλάδου.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Τον όρο αυτόν χρησιμοποίησε ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ και επικεφαλής της φαρμακοβιομηχανίας DEMO κ. Δημήτρης Δέμος στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist.

Ήρθε η ώρα να περάσουμε πλέον σε μία σοβαρή κουβέντα για ανάπτυξη και να ξεφύγουμε από τα στενά και οδυνηρά πλαίσια της τιμολόγησης, τα οποία μόνο υφεσιακά είναι και δεν αποδίδουν κάτι σημαντικό στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία, τόνισε τόσο ο κ. Δέμος.

Και η επόμενη ημέρα της ανάπτυξης πρέπει να εμπεριέχει ένα καινούριο σχέδιο για την φαρμακευτική πολιτική, προκειμένου οι φαρμακοβιομηχανίες να καταστούν βιώσιμες, να αναπτυχθούν και να αποκτήσουν εξωστρέφεια, να διατηρήσουν το λαμπρό ανθρώπινο δυναμικό τους (που έχει σκορπίσει στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα). Στο νέο εθνικό σχέδιο για την φαρμακευτική πολιτική περιλαμβάνεται και η αυξητική ή οριακή καινοτομία, η οποία μπορεί να δώσει πραγματική ώθηση στις βιομηχανίες, αρκεί να τολμήσουμε να το πράξουμε, τονίζουν οι εκπρόσωποι της ΠΕΦ.

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η φαρμακοβιομηχανία μιλάει για ανάγκη να στραφούμε στην καινοτομία και μάλιστα στην οριακή, ή αυξητική, ή incremental ή breakthrough innovation. Το έχει πράξει και στο παρελθόν, θέλοντας να επισημάνει ότι μόνο με την καινοτομία μπορούμε να δούμε μεγάλες αλλαγές τόσο για τις ίδιες τις βιομηχανίες, όσο και για το ίδιο το σύστημα προκειμένου και να εξορθολογίσουμε τις δαπάνες αλλά και να δώσουμε στους ασθενείς αναγκαίες και καινοτόμες θεραπείες.

Όπως είχε τονίσει μάλιστα πέρυσι στο onMed ο επιστημονικός διευθυντής της ΠΕΦ κ. Μάρκος Ολανδέζος, « Ο δρόμος που καλούμαστε πλέον να περπατήσουμε τώρα, είναι η καινοτομία, προκειμένου να πάμε στην επόμενη ημέρα για την ανάπτυξη του κλάδου. Καινοτομία αυξητική ή οριακή, η λεγόμενη incremental innovation ή πραγματική καινοτομία (breakthrough innovation). Η αυξητική ή οριακή καινοτομία, συνεχίζει, είναι όταν οι βιομηχανίες, πάνω σε υφιστάμενες δραστικές και μόρια, θα μπορέσουν να αλλάξουν κάποιες παραμέτρους, να βελτιώσουν ή να τροποποιήσουν τα μόρια και τις δραστικές αυτές. Με αυτόν τον τρόπο, έχουμε ένα καινούριο σκεύασμα, μια πιο εξελιγμένη θεραπεία, από την οποία στόχος είναι να κερδίσουν όλοι, ο ασθενής, η οικονομία και η βιομηχανία».

Η στροφή σε καινοτόμα σκευάσματα και θεραπείες και η επιβράβευση ατής της καινοτομίας (γιατί όχι;) μπορεί να δώσει σημαντικό έναυσμα και να αποδειχθεί καταλύτης για τις επιχειρήσεις και την ίδια την οικονομία. Άλλωστε οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, έχουν αποδείξει ότι μπορούν να σταθούν σε κάθε τι καινούριο και διαφορετικό, εξάγουν ήδη σε απαιτητικές αγορές με θαυμάσια αποτελέσματα, διαπρέπουν με το ελληνικό brand name, διαθέτουν σύγχρονες και προχωρημένες εγκαταστάσεις και απασχολούν ένα πολύ σημαντικό και αξιοζήλευτο ανθρώπινο δυναμικό.

Ήρθε η ώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ να αξιοποιήσει για το καλό του τόπου τον κλάδο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και να δει αντίστοιχα θετικό πρόσημο και στην οικονομία. Το μήνυμα αυτό ακούστηκε έντονα και στο συνέδριο του Economist αλλά και στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ την περασμένη Τρίτη, όπου ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Θεόδωρος Φέσσας, αναφέρθηκε με ρεαλιστικά λόγια στην δυναμική της φαρμακοβιομηχανίας, της υγείας και του ελληνικού φαρμάκου, που μπορούν να προσδώσουν μεγάλη υπεραξία στην οικονομία και να την βγάλουν από την βαθειά ύφεση.

Διαβάστε ακόμη:

ΠΕΦ από Economist: Ανάγκη για ένα νέο μείγμα στη φαρμακευτική πολιτική με άξονα την ανάπτυξη & την καινοτομία

Συνέδριο Economist: Να αντιστρέψουμε την αποεπένδυση και να διορθώσουμε την δαπάνη - Βασικός πυλώνας το ελληνικό φάρμακο

Το μήνυμα της ΓΣ του ΣΕΒ: Φάρμακο, υγεία, βιοτεχνολογία, μεταξύ των κλάδων που θα σηματοδοτήσουν την ανάπτυξη της χώρας

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved