ΦΑΡΜΑΚO

Κοινός ο αγώνας της φαρμακοβιομηχανίας για το πως θα μειωθεί το clawback κατά 30%

Τη ώρα που οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ βρίσκονται τις ημέρες αυτές στις Βρυξέλλες (στην Γενική Συνέλευση της EFPIA των Ευρωπαϊκών Φαρμακοβιομηχανιών) και στην Commission συζητώντας στο παρασκήνιο το θέμα της μείωσης κατά 30% του clawback τα επόμενα δύο χρόνια, κοινός είναι πλέον ο αγώνας της φαρμακοβιομηχανίας για το μείζον αυτό ζήτημα.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Οι εκπρόσωποι της ΠΕΦ και του ΣΦΕΕ προβληματίζονται και αναρωτιούνται πως θα μπορέσει να μειωθεί το clawback κατά 30% το 2017 και το 2018 την ώρα που δεν έχουν προχωρήσει τα διαρθρωτικά μέτρα που απαιτούνται. Εκφράζουν δε τον φόβο όλοι οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων που ανήκουν στην ομπρέλα των δύο θεσμικών οργάνων ότι η φετεινή χρονιά θα είναι καταιγιστική όσον αφορά τις πληρωμές σε clawback (καθώς ήδη στο 4μηνο του έτους υπάρχει υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 140 εκατ. ευρώ). Δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους δε, ότι ενδεχομένως να κληθούν να πληρώσουν τσουχτερά ποσά σε clawback και rebate προκειμένου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, να εμφανίσει μειωμένο clawback τον επόμενο χρόνο, χωρίς μεταρρυθμίσεις.

Το θέμα όπως είπαμε απασχολεί εντονότατα τα δύο κορυφαία θεσμικά όργανα της φαρμακοβιομηχανίας ενώ απασχόλησε και τη Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας την Δευτέρα 13 Ιουνίου.

Όπως τονίστηκε κατά την διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, η κυβέρνηση πρέπει να πάψει να πιέζει στο θέμα των τιμών. Η φαρμακοβιομηχανία δεν αντέχει άλλη πίεση. Ειδικά δε μετά την πρόσφατη ανατιμολόγηση (οι νέες τιμές θα ισχύσουν στα φαρμακεία από τις 21 Ιουλίου) τα παλιά και καταξιωμένα φάρμακα βρίσκονται στα τάρταρα με αποτέλεσμα να απειλείται η βιωσιμότητα πολλών ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών.

Η Γενική Συνέλευση της ΠΕΦ προτείνει το εξής τρίπτυχο προκειμένου να βγεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας από την διαρκή στοχοποίηση των τιμών: έλεγχος του όγκου (να σημειωθεί ότι η Ελλάδα εμφανίζει κάθε μήνα 6,5 εκατ. συνταγές) έλεγχος στο product mix, δηλαδή στην υποκατάσταση και έλεγχος της αποζημίωσης.
Να σημειωθεί ότι με το παραπάνω τρίπτυχο, συμφωνεί και ο ΣΦΕΕ. Και φυσικά, υπάρχει πάντα χώρος για μία σειρά μεταρρυθμίσεων όπως Θεραπευτικά και Συνταγογραφικά Πρωτόκολλα, επέκταση της Ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων.

Διαβάστε ακόμη:

Στη Γενική Συνέλευση της EFPIA από σήμερα ο ΣΦΕΕ με θέμα -εκτός ατζέντας- πώς θα μειωθεί το clawback κατά 30%

ΠΕΦ: Το σύστημα τιμολόγησης χτυπά της «καρδιά» της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας - Να εστιάσουμε επιτέλους στον όγκο

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved