ΦΑΡΜΑΚO

Όχι της Pfizer για τα σκευάσματά της σε εκτελέσεις κρατουμένων

Θα απαγορεύει στο εξής να χρησιμοποιούνται προϊόντα της στις εκτελέσεις κρατουμένων, αποφάσισε η φαρμακευτική Pfizer. Πρόκειται για μια απόφαση που στερεί από τις αμερικανικές πολιτείες την τελευταία διαθέσιμη πηγή νόμιμων ουσιών για θανατηφόρες ενέσεις.

Να σημειώσουμε ότι οι πολέμιοι της θανατικής ποινής, χαιρέτισαν την ανακοίνωση της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας, η οποία ακολούθησε το παράδειγμα και άλλων εταιρειών του κλάδου.

«Η Pfizer παρασκευάζει τα προϊόντα της με στόχο να βελτιώσει και να σώσει την ζωή των ασθενών. Βάσει αυτών των αξιών, η Pfizer αντιτίθεται στην χρήση των προϊόντων της στις εκτελέσεις με τη χορήγηση ενέσιμων θανατηφόρων διαλυμάτων στο πλαίσιο της εσχάτης των ποινών» υπογράμμισε η διοίκηση της εταιρείας σε δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε χθες στον ιστοσελίδα της.

Συγκεκριμένα, η Pfizer εξηγεί ότι η διανομή επτά προϊόντων θα περιοριστεί σε μια ομάδα διανομέων και αγοραστών που θα δεσμεύονται ότι δεν θα τα προωθούν στα σωφρονιστικά ιδρύματα. Οι δημόσιοι φορείς που θα τα αγοράζουν θα πρέπει να πιστοποιούν ότι τα προϊόντα δεν θα χρησιμοποιηθούν παρά για ιατρικούς σκοπούς.

«Είναι σοκαριστικό να βλέπει κανείς την ιατρική αποστολή των φαρμακευτικών εταιρειών να αποτελεί αντικείμενο κατάχρησης από τις Πολιτείες που χρησιμοποιούν αυτά τα σκευάσματα, τα οποία υποτίθεται ότι σώζουν ζωές και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής, για να σκοτώνουν κρατούμενους» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρόμπερτ Ντάνχαμ, διευθυντής του κέντρου ενημέρωσης για την θανατική ποινή.

Από την πλευρά τη η Μάγια Φόα, διευθύντρια της οργάνωσης κατά της θανατικής ποινής Reprieve χαρακτήρισε «παραδειγματική» την απόφαση της Pfizer. Σύμφωνα με την ίδια, περισσότερες από 25 φαρκακευτικές εταιρείες έχουν εφαρμόσει ανάλογα μέτρα με την Pfizer.
Ο αριθμός των εκτελέσεων έχει καταγράψει πτώση τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ λόγω κυρίως της έλλειψης των ουσιών που χρησιμοποιούνται για τις θανατηφόρες ενέσεις.

Το 2015 28 κρατούμενοι εκτελέστηκαν στις 31 Πολιτείες όπου η θανατική ποινή εφαρμόζεται, ήτοι ο χαμηλότερος αριθμός από το 1991, όταν μονάχα 14 κρατούμενοι εκτελέστηκαν. Αντιθέτως το 1999 καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός εκτελέσεων με 98 κρατούμενους.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved