ΦΑΡΜΑΚO

Από ώρα σε ώρα η απόφαση για την τιμολόγηση φαρμάκων - Αγώνας να προστατευτούν τα παλιά σκευάσματα

Στο τέλος Απριλίου καλώς εχόντων των πραγμάτων αναμένεται να εκδοθεί το δελτίο τιμών φαρμάκων σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Εν τω μεταξύ από μέρα σε μέρα, αναμένεται να υπογραφεί και η υπουργική απόφαση για την τιμολόγηση των φαρμάκων την οποία αφού εγκρίνουν οι θεσμοί, θα πάει στην συνέχεια σε διαβούλευση με την διοίκηση του ΕΟΦ και τις φαρμακοβιομηχανίες.

Η αλήθεια είναι ότι το διάστημα αυτό, συντελείται ένας τεράστιος αγώνας δρόμου από τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, προκειμένου να υπάρξει ένα πλαφόν, ώστε κάτω από αυτό να μην πέσουν οι τιμές στα παλιά καταξιωμένα φάρμακα. Εάν συμβεί αυτό, θα σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους για τα εγχωρίως παραγόμενα φάρμακα. Και τα μέλη του ΣΦΕΕ πάντως, αναφέρουν ευθέως, ότι πρέπει να προστατευτούν τα παλιά καταξιωμένα φάρμακα και να διατηρηθούν με κάθε τρόπο στην αγορά.

Εν τω μεταξύ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας μελετά το ενδεχόμενο να αλλάξει το σύστημα ανατιμολόγησης φαρμάκων, προκειμένου να υπάρξει ελάφρυνση στην συμμετοχή των ασθενών, η οποία πραγματικά, βρίσκεται στο κόκκινο –και έχει αυξηθεί δραματικά από το πρώτο Μνημόνιο. Αλλά και οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας συμφωνούν, ότι το σύστημα ανατιμολόγησης στην Ελλάδα είναι πολύπλοκο και χρειάζεται απλοποίηση.

Την ίδια ανάγκη για απλοποίηση χρειάζεται και το rebate αναφέρουν οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ προκειμένου να υπάρχει προβλεψιμότητα, δικαιοσύνη και να μπορεί να υπολογίζεται πολύ πιο εύκολα. Ο ΣΦΕΕ συγκεκριμένα, έχει προτείνει τα 9 rebate να ενσωματωθούν σε ένα.

Ο ΣΦΕΕ να θυμίσουμε σε επιστολή που απέστειλε στις 26 Ιανουαρίου τόσο στον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό όσο και στην διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, κάνει λόγο για απλοποίηση του συστήματος rebate. Μιλάει δηλαδή για την ανάγκη ενσωμάτωσης των οριζόντιων rebate σε ένα rebate όγκου το οποίο θα είναι απλό, δίκαιο και σταθερό, θα ενισχύει την διαφάνεια αλλά και την προβλεψιμότητα για τις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, θα αντικαθιστά σε μία κλίμακα όλα τα επιμέρους rebate (9%μ 2% για ATC5 όγκου, 5% για νέες δραστικές και δυναμική τιμολόγηση, επιστροφή χονδρεμπορικού κέρδους, 50%- 50% και επιστροφή διαφοράς των ΦΥΚ από απευθείας πωλήσεις στα φαρμακεία. Θα ξεκινάει από το 1ο κουτί πώλησης και θα τηρεί την αρχή της αναλογικότητας μεταξύ ιδιωτικής αγοράς και ΦΥΚ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρης Μπερσίμης, είχε ανακοινώσει την 1η Μαρτίου, την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού της διαδικασίας υπολογισμού του rebate, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού και της βελτίωσης της λειτουργίας του Οργανισμού προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων στο χώρο της Υγείας και ιδίως των πολιτών. Η νέα διαδικασία γίνεται πλέον σε μηνιαία βάση και εφαρμόζεται στο σύνολο των συμβεβλημένων παρόχων για τους οποίους προβλέπεται rebate.

Αναφορικά με το clawback, τι να πούμε, ακόμη και η ίδια η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, δια στόματος του ΓΓ Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννη Μπασκόζου έχει παραδεχθεί το οδυνηρό του μέτρου, λέγοντας ότι «το clawback αποτελεί μία ομολογία αποτυχίας των πολιτικών, επιπλέον, το νοσοκομειακό clawback μας επιβλήθηκε από τους δανειστές και δεν ήταν δική μας έμπνευσης», ενώ πρότεινε το rebate να εξορθολογιστεί με ένα rebate όγκου.

Διαβάστε ακόμη:

Το σύστημα υγείας στα όριά του - Ανάγκη για βιωσιμότητα, εξορθολογισμό και καινοτομία

Ψήφισμα ΣΦΕΕ: 5 Στρατηγικά σημεία για την ανάπτυξη του κλάδου, την κρίση & το προσφυγικό

Στις 15 Φεβρουαρίου το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων - Καθυστερεί η θετική λίστα

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved