ΦΑΡΜΑΚO

Αιχμηρή ερώτηση Εύης Χριστοφιλοπούλου για απόκρυψη στοιχείων που αφορούν σε πωλήσεις φαρμάκων

Την έντονη αντίδρασή της αναφορικά με το θέμα μη ανάρτησης στοιχείων που αφορούν στις πωλήσεις των φαρμάκων στις ιστοσελίδες του ΕΟΠΥΥ και του ΕΟΦ όπως γινόταν από το 2000, εκφράζει η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και υπεύθυνη του τομέα Υγείας κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Η βουλευτής καταθέτει σχετική ερώτηση στην Βουλή, τονίζοντας ότι τα εν λόγω στοιχεία αποκρύπτονται όχι μόνο από το Κοινοβούλιο, αλλά και από το κοινό. Εδώ και 14 μήνες, καταγγέλλει η κυρία Χροστοφιλοπούλου, από τον Ιανουάριο του 2015 έως το Φεβρουάριο του 2016 ούτε ο ΕΟΦ έχει κάνει αναρτήσεις σχετικά με τις πωλήσεις των εταιρειών αλλά ούτε και ο ΕΟΠΥΥ έχει δημοσιοποίησει στοιχεία σχετικά με τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη δημιουργώντας πολλά ερωτηματικά διαφάνειας.

Συγκεκριμένα η κυρία Χριστοφιλοπούλου αναφέρει:

"H δημοσιοποίηση αναλυτικών στοιχείων για την δημόσια φαρμακευτική δαπάνη αποτελεί στοιχειώδη απαίτηση διαφάνειας και αναγκαία προϋπόθεση για αποτελεσματικό κοινωνικό έλεγχο και λογοδοσία. Δυστυχώς, από το 2015 παρατηρείται μια αντίρροπη τάση μεθοδευμένης απόκρυψης των σχετικών δεδομένων, που υπονομεύει τις πρωτοβουλίες για ανοικτότητα της δημόσιας πληροφορίας που έχουν ληφθεί (όπως ιδίως τον ν. 4305/2014 για τα «ανοικτά δεδομένα»).

Όπως γνωρίζετε, οι φαρμακευτικές εταιρείες κοινοποιούν άμεσα στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) όλες τις πωλήσεις φαρμάκων προς νοσοκομεία, ΕΟΠΥΥ, ιδιωτικές κλινικές, φαρμακαποθήκες και φαρμακεία. Ο ΕΟΦ, ήδη από το 2000, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, συλλέγει τα ανωτέρω δεδομένα πωλήσεων φαρμάκων και τα αναρτά στην ιστοσελίδα του συγκεντρωτικά ανά μήνα (http://www.eof.gr/web/guest/stats).

Παρά ταύτα, από το 2015, χωρίς καμία αιτιολόγηση, η ανάρτηση δεδομένων πωλήσεων φαρμάκων έχει σταματήσει και δεν υπάρχει κανένα αναρτημένο στοιχείο πωλήσεων μέχρι και σήμερα. Η απόκρυψη αυτή των στοιχείων -τόσο από το Κοινοβούλιο, όσο και από τους πολίτες- θάλπει την αδιαφάνεια και γεννά σοβαρά ερωτηματικά σχετικά με τη φαρμακευτική κατανάλωση.

Περαιτέρω, στοιχεία για τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη τηρεί και ο ΕΟΠΥΥ, τόσο στο πλαίσιο της τακτικής πληροφόρησης των θεσμών, σύμφωνα με το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, όσο και στο πλαίσιο παρακολούθησης των rebates, των claw back και εν γένει των συναλλαγών με τις φαρμακευτικές εταιρίες. Εντούτοις, ούτε ο ΕΟΠΥΥ δημοσιοποιεί τα στοιχεία δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης που διαθέτει.

Επειδή από τα ανωτέρω προκύπτει ότι το Υπουργείο Υγείας δεν ελέγχει πλέον τη φαρμακευτική κατανάλωση και πάντως δεν επιτρέπει τη διαφανή και ισότιμη πληροφόρηση όλων για τα δεδομένα φαρμακευτικής δαπάνης,

Ερωτάται ο Υπουργός Υγείας:

Για ποιό λόγο επί 14 μήνες (Ιαν. 2015 – Φεβρ. 2016) ο ΕΟΦ δεν δημοσιοποιεί στοιχεία πωλήσεων φαρμάκων;
Πότε θα αναρτηθούν τα σχετικά συγκεντρωτικά δεδομένα από τον ΕΟΦ;
Για ποιό λόγο ο ΕΟΠΥΥ δεν δημοσιοποιεί στοιχεία σχετικά με την δημόσια φαρμακευτική δαπάνη;

Επιπλέον, ζητούμε να γνωστοποιηθούν:

Αναλυτικά στοιχεία ανά μήνα για το 2015 που αφορούν στη φαρμακευτική δαπάνη που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ (φαρμακεία ΕΟΠΥΥ, φάρμακα του νοσοκομειακού καταλόγου, δαπάνη προς φαρμακεία, εκπτώσεις κάθε είδους, Rebate κάθε κατηγορίας, Claw back, αναλώσιμα)
Αναλυτικά στοιχεία ανά μήνα για το 2015 που αφορούν στη φαρμακευτική δαπάνη των δημόσιων νοσοκομείων."

Διαβάστε ακόμη:

Η τιμολογιακή πολιτική στεγνώνει τα φαρμακεία από φάρμακα

Αντίθετος με το νοσοκομειακό clawback και ο Γ. Μπασκόζος

Φαρμακευτική δαπάνη: Αποσύνδεση τώρα από το ΑΕΠ, για την Υγεία των Ελλήνων

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved