ΦΑΡΜΑΚO

Έκκληση ΣΦΕΕ στην Πολιτεία: Να μην γίνουμε Γκουέρνικα - Εδώ και τώρα Εθνική Στρατηγική για τον κλάδο

Καταλύτης για την επόμενη ημέρα ανάπτυξης της οικονομίας μπορεί να αποδειχθεί η φαρμακοβιομηχανία, η οποία στην διάρκεια της παρατεταμένης ύφεσης στην χώρα μας, πλήρωσε πολύ ακριβά την διατήρησή της στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι, ενώ έχασε μεταξύ άλλων, και 60.000 θέσεις εργασίας σε σύνολο 135.000 περίπου λαμπρών επιστημόνων που μετανάστευσαν στο εξωτερικό.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Με αφορμή την σημερινή Γενική Συνέλευση του ΣΦΕΕ, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου πραγματοποίησαν δείπνο εργασίας χθες το βράδυ στο ξενοδοχείο Intercontinental, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννη Μπασκόζου, και της υφυπουργού Βιομηχανίας κυρίας Θεοδώρας Τζάκρη, εκπροσώπων υγειονομικών φορέων, του αντιπροέδρου της Ν. Δημοκρατίας κ. Άδωνι Γεωργιάδη του τομεάρχη Υγείας της Ν. Δημοκρατίας κ. Χρήστου Κέλλα και φυσικά των επικεφαλής όλων των εταιρειών μελών του ΣΦΕΕ.

Η ανάπτυξη - ως το μέγα και αποκλειστικό ζητούμενο- το κρίσιμο αυτό διάστημα, κυριάρχησε στις χθεσινές παρεμβάσεις, ενώ για ακόμη μία φορά, ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Πασχάλης Αποστολίδης, απηύθυνε έκκληση για δημιουργία μιας Εθνικής Στρατηγικής για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Ήταν δε αρκούντως αιχμηρός ο κ. Αποστολίδης, τονίζοντας ότι πολλές υγιείς φαρμακοβιομηχανίες οδηγούνται σε εξαγορές, εξαιτίας της ‘έλλειψης ρευστότητας. Με 2,5 εκατ. ανασφάλιστους, με 1,2 εκατ. μακροχρόνια ανέργους και με το προσφυγικό ως η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ ζήτησε από την Πολιτεία, να μην οδηγηθούν σε συνειδητή ομηρία οι επιχειρήσεις.

Επανέλαβε πως απαιτείται προβλέψιμο και σταθερό περιβάλλον για να οδηγηθούμε στην πολυπόθητη ανάπτυξη, ενώ υπογράμμισε ακόμη, πως το μαχαίρι έχει φθάσει πλέον στο κόκκαλο, και ζήτησε να μην γίνουμε «Γκουέρνικα».

Στην συνέχεια, άλλα μέλη του ΔΣ του ΣΦΕΕ, τόνισαν,ότι ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας - παρά το γεγονός ότι αποτελεί τον δεύτερο εξαγώγιμο της χώρας- καλείται να πληρώσει μόνο για το 2016 ποσό μεταξύ 800 έως 900 εκατ. ευρώ σε χαράτσια clawback και rebate. Ένα στα 4 φάρμακα που πουλά η φαρμακοβιομηχανία είναι δωρεάν, ωστόσο από το 2010 μέχρι το 2014, ο κλάδος, έχασε 2,5 δισ ευρώ από το ΑΕΠ και 60.000 θέσεις εργασίας.

Η ανάπτυξη κλινικών μελετών- η οποία μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη στην χώρα όπως 250.00 ευρώ άμεσα και σε πολλαπλασιαστές μέχρι 500.000 ευρώ για κάθε μελέτη, η φορολογική ανάπτυξη, η ενίσχυση της εξωστρέφειας και η διασύνδεση της έρευνας με την παραγωγή μπορούν να αποτελέσουν τους βασικούς πυλώνες για να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο ο κλάδος και να βγει από την παρατεταμένη ύφεση.

Από την πλευρά του ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Μπασκόζος, αφού αναφέρθηκε στα δύο κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την χώρα και ειδικότερα την κυβέρνηση, την αξιολόγηση και το προσφυγικό, παραδέχθηκε ότι το clawback αποτελεί μία ομολογία αποτυχίας των πολιτικών, το νοσοκομειακό clawback μας επιβλήθηκε από τους δανειστές και δεν ήταν δική μας έμπνευσης, ενώ πρότεινε το rebate να εξορθολογιστεί με ένα rebate όγκου. Αναφέρθηκε ακόμη σε μία σειρά μέτρων που έχουν δρομολογηθεί για τον κλάδο, όπως η σύσταση τη Επιτροπής για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, η Επιτροπή για το νοσοκομειακό clawback η οποία θα συνεδριάζει κάθε μήνα, οι νέες εισαγωγές στα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα, η υλοποίηση του Μητρώου των Ασθενών και η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ η οποία άρχισε να συνεδριάζει.

Μία καλή είδηση που επεφύλαξε ο κ. Μπασκόζος στο τέλος της ομιλίας του, ήταν ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει ταυτόχρονα με την αξιολόγηση και την εκταμίευση της δόσης των 5 δισ ευρώ, να δώσει ένα μεγάλο μέρος από το ποσό αυτό, για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Τέλος η κυρία Τζάκρη, αναφέρθηκε με θέρμη στην φαρμακοβιομηχανία, υπογραμμίζοντας, ότι η Ελληνική Πολιτεία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να στηρίξει τον κλάδο. Χρειάζεται εξωστρέφεια μεγαλύτερη σταθερότητα στο νέο περιβάλλον, ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής και ανάγκη να δημιουργήσουμε μία εθνική στατηγική για την φαρμακοβιομηχανία.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved