ΦΑΡΜΑΚO

«Περίεργη» σιωπή από την ΠΕΦ για τη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων

ΑΠΩΝ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΕΦ, ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΤΡΥΦΩΝ, ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ - ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΤΑΙ ΚΙ ΑΛΛΟ Η ΑΝΕΠΑΡΚΕΣΤΑΤΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ.

Το «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξάρτητων Ελλήνων, με αιχμή του δόρατος την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών, ψηφίστηκε το προηγούμενο Σάββατο (20/02/2016). Εν αναμονή της προβλεπόμενης από το νόμο Κοινής Υπουργικής Απόφασης, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, απέστειλε ήδη εντολή στις Διοικήσεις και τις αρμόδιες Υπηρεσίες όλων των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των μονάδων του ΠΕΔΥ, να παρέχουν ελεύθερη πρόσβαση, νοσηλευτική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους δικαιούχους.

Το γεγονός ότι η προϋπολογισθείσα δαπάνη ανέρχεται στο ανεπαρκές ποσό των 100 εκατ. ευρώ για το σύνολο των υγειονομικών αναγκών των περίπου 2,5 εκατ. ανασφάλιστων πολιτών, η οποία μάλιστα θα βαρύνει τον ΕΟΠΥΥ, έχει στηλιτευθεί μέχρι σήμερα μόνο από ορισμένες πλευρές της ιατρικής κοινότητας, μιλώντας πάντα για τους φορείς της Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο, ότι πάγια θέση της φαρμακοβιομηχανίας, είναι η θεσμοθέτηση ειδικού κονδυλίου για τη φαρμακευτική κάλυψη ανασφάλιστων και προσφύγων, ηχηρή είναι η σιωπή της διοίκησης της ΠΕΦ όλες αυτές τις ημέρες.

Στη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων θα κατευθυνθεί ένα τμήμα των 100 εκατ., τη στιγμή που παλαιότερα, επί προηγούμενων ηγεσιών του υπουργείου Υγείας, το αντίστοιχο ποσό εκτιμούνταν κοντά στα 300 εκατ. ευρώ. Επίσης, το όποιο ποσό τελικά κατανεμηθεί για τη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων, θα απορροφηθεί από τη συνολική φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή το ανεπαρκέστατο ούτως ή άλλως για τις ανάγκες των ασφαλισμένων 1,945 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, κ. Θεόδωρος Τρύφων, γνωρίζει τις αρνητικές αυτές συνέπειες, ωστόσο εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δεν έχει τοποθετηθεί καν για το θέμα, ως όφειλε λόγω του θεσμικού του ρόλου. Ως κοινωνικός εταίρος που θέλει να είναι η ΠΕΦ, παρουσιάζεται σαν να μην έχει λόγο και συμβολή στη διαχείριση των σοβαρών προβλημάτων στον τομέα της φαρμακευτικής περίθαλψης των πολιτών, όπως το συγκεκριμένο φλέγον ζήτημα. Αν η συγκυρία, ωστόσο, αφορούσε π.χ. στη διείσδυση των γενοσήμων, ίσως να είχε αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη ζέση το ζήτημα.

Έτσι, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία εμφανίζεται απούσα από τη συζήτηση, τη στιγμή που ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), έχει επισημάνει μεταξύ άλλων θεμάτων, τη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων και στον πρωθυπουργό, προσφάτως, σε σχετική επιστολή.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved