Η συνάντηση της φαρμακοβιομηχανίας με τον Καρόνε & η αναμονή του προσχεδίου της υπ. απόφασης για το clawback
Συνάντηση με τον αρχιτέκτονα της Τρόικας σε θέματα φαρμάκου, Τζουζέπε Καρόνε, θα επιδιώξουν στις αρχές του νέου έτους οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας, προκειμένου να συζητήσουν λεπτομέρειες στο καυτό θέμα του νοσοκομειακού clawback.
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Το μέτρο εισέβαλε, όπως έχουμε ξαναγράψει, ως κεραυνός εν αιθρία και είναι γεγονός ότι έχει ανάψει τα αίματα στον κλάδο, ο οποίος το χαρακτηρίζει παράλογο, πρόχειρο, αιφνιδιαστικό και παγκόσμια πρωτοτυπία. Δεν κερδίζει κανείς από το μέτρο αυτό, τονίζουν οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας, παρά μόνο η σπατάλη. Τόσο οι ασθενείς και η δημόσια υγεία όσο και οι φαρμακοβιομηχανίες βγαίνουν ζημιωμένοι από το μέτρο αυτό, το οποίο ψηφίστηκε στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα και θα ισχύσει από το 2016.
Μέχρι τότε, οι επικεφαλής των δύο θεσμικών φορέων, ΠΕΦ και ΣΦΕΕ, αναμένουν το προσχέδιο της υπουργικής απόφασης που θα καθορίσει τις λεπτομέρειες του clawback στην νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι τις 5 Ιανουαρίου η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα δώσει το εν λόγω draft στην φαρμακοβιομηχανία, προκειμένου να υποβάλει τις παρατηρήσεις της. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας θα ζητήσουν και συνάντηση με τον κ. Καρόνε, ώστε να συζητήσουν εκ βαθέων το νέο αυτό μέτρο, το οποίο, εκτός των άλλων, το χαρακτηρίζουν και μέτρο που βάζει δυναμίτη στα θεμέλια των επενδύσεων και της ανάπτυξης. Και είναι πράγματι ειρωνικό το γεγονός ότι σε μια τόσο ευάλωτη οικονομία όπως η ελληνική, εισβάλλει ένα μέτρο που διαλύει έναν κλάδο, ο οποίος είναι και ο μοναδικός σχεδόν που εξακολουθεί και επενδύει και αντιστέκεται στην συνεχιζόμενη κρίση.
Αξίζει εδώ να σημειώσουμε, σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες, ότι η πρόταση για καθιέρωση του νοσοκομειακού clawback δεν αποτελεί πρόταση του Καρόνε και των Θεσμών, αλλά είναι ελληνικής έμπνευσης (κάτι σαν αυτογκόλ δηλαδή). Ωστόσο, την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης, μιλώντας στην Βουλή, ανέφερε ότι είναι πρόταση των δανειστών.
Σύμφωνα με τη νέα διάταξη, το ύψος του κλειστού προϋπολογισμού πάνω από τον οποίο θα εφαρμόζεται clawback (θα εισπράττεται ή θα συμψηφίζεται), ορίζεται στα 570 εκατ. ευρώ για το 2016 για τα νοσοκομεία, εκ των οποίων τα 60 εκατ. ευρώ για τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, 550 εκατ. ευρώ για το 2017 για τα νοσοκομεία, εκ των οποίων τα 57,9 εκατ. ευρώ για τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και 530 εκατ. ευρώ για το 2018 για τα νοσοκομεία, εκ των οποίων 55,7 εκατ. ευρώ θα αφορούν τη δαπάνη των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.
Διαβάστε ακόμη:
Νοσοκομειακό clawback: Η φαρμακοβιομηχανία αναμένει το draft της υπ. απόφασης για διαβούλευση