ΦΑΡΜΑΚO

Οι φαρμακαποθήκες προσβάλλουν δικαστικά το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων - Μας απειλούν με εξαφάνιση, τονίζουν

Αποφασισμένοι να προσβάλλουν δικαστικά το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων είναι οι επικεφαλής των φαρμακαποθηκών, οι οποίοι αναμένεται να ζημιωθούν σοβαρά από τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει.

Ειδικότερα, όπως ανέφεραν σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποίησαν την Τετάρτη, ο χρόνος διάθεσης των αποθεμάτων τους είναι μόλις 17 ημέρες, παρά το ότι η σχετική υπουργική απόφαση κάνει λόγο για 20 ημέρες. Στο διάστημα αυτό, οι αποθήκες πρέπει να διαθέσουν στην αγορά το απόθεμα των φαρμάκων που διαθέτουν, το οποίο έχουν αγοράσει σε τιμές υψηλότερες από εκείνες που διαμορφώθηκαν με το νέο δελτίο.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων (με επικεφαλής την πρόεδρο και τον γενικό γραμματέα Ειρήνη Μαρκάκη και Θεόδωρο Σκυλακάκη), καταγγέλει παντελή απουσία διαλόγου με την πολιτεία, εξαιτίας της απροθυμίας της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να δεχθεί τους εκπροσώπους του Συλλόγου, την ίδια στιγμή που άλλοι παράγοντες του χώρου του φαρμάκου, αποτελούν προνομιακούς συνομιλητές και διαδρομιστές του Υπ. Υγείας.

Τους τελευταίους μήνες, οι φαρμακαποθηκάριοι αντιμετωπίζουν σειρά δυσμενών συνθηκών που διαμορφώνονται στη αγορά , εξαιτίας εξοντωτικών υπουργικών αποφάσεων, που κατάφορα καταστρατηγούν και παραβιάζουν τον υγιή ανταγωνισμό. Συγκεκριμένα η νέα ΚΥΑ, που καθορίζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, επιτρέπει στους συνεταιρισμούς φαρμακοποιών, μέλη της ΟΣΦΕ, να ιδρύουν αλυσίδα φαρμακείων, ενώ εξαιρεί τις φαρμακαποθήκες από τη δυνατότητα αυτή.

Προχθές, με αιφνιδιαστική απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, μειώθηκε κατά 10 ημέρες ο χρόνος διάθεσης αποθεμάτων από τις φαρμακαποθήκες ενόψει της εφαρμογής της γενικής ανατιμολόγησης που αναρτήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ στην ιστοσελίδα του υπουργείου.
Και ενώ το υπουργείο αξιολόγησε τη μείωση αυτού του χρόνου ως «μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής», στην πραγματικότητα προκαλεί στρέβλωση της αγοράς και χειραγώγησή της.

Ελλείψεις φαρμάκων

Σε ότι αφορά τις ελλείψεις φαρμάκων ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων επισημαίνει τους παρακάτω τρείς λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό:

α) την παρατεταμένη αβεβαιότητα της αγοράς λόγω της αδυναμίας της διοίκησης να εκδώσει ένα σωστό δελτίο τιμών επί τρείς μήνες.
β) τις συνεχώς μειούμενες ποσότητες που πωλούν οι πολυεθνικές στην Ελλάδα, οι οποίες αφορούν συγκεκριμένα προϊόντα.
γ) τις ανεξέλεγκτες και παράνομες εξαγωγές που πραγματοποιεί μέρος των φαρμακείων και για τις οποίες παραδόξως σιωπούν ο ΠΦΣ, ο ΣΦΕΕ και η πολιτεία.

Αναλυτικότερα η πρόεδρος Ειρήνη Μαρκάκη δήλωσε «αδυνατούμε να κατανοήσουμε τη συμπεριφορά της παρούσης ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας η οποία επί δύο και πλέον μήνες δεν έχει κατορθώσει να βρει τον χρόνο να συναντηθεί με τον ΠΣΦ, που εκπροσωπεί εκατό φαρμακαποθήκες με 1700 εργαζόμενους και καλύπτει το 55% της αγοράς φαρμάκου.

Εμείς στηρίξαμε -με τεράστιο κόστος- την ομαλή λειτουργία της αγοράς κατά την ταραχώδη περίοδο του καλοκαιριού και σήμερα αγνοούμεθα παντελώς.

Εκδίδονται αποφάσεις ερήμην μας, που στρεβλώνουν την αγορά, απειλώντας μας με εξαφάνιση.

Αναφέρομαι συγκεκριμένα στην ΚΥΑ για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων, η οποία δημιουργεί πλαίσιο αθέμιτου ανταγωνισμού ενάντια στην Ευρωπαϊκή και Εθνική νομοθεσία.
Επίσης αναφέρομαι στην αιφνιδιαστική αλλαγή της Υπ. απόφασης για την προσαρμογή στις νέες τιμές φαρμάκων, η οποία ενώ είχε υπογραφεί από τρείς συνεχόμενους Υπουργούς Υγείας συμπεριλαμβανομένου και του κ. Ξανθού, άλλαξε υπό την επίδραση εξωτερικών παραγόντων, οδηγώντας για πολλοστή φορά σε αφανισμό των ιδίων κεφαλαίων των επιχειρήσεών μας».

Ο κ. Θεοδ. Σκυλακάκης δήλωσε: «Είμαστε εξοργισμένοι με την στάση της πολιτείας. Απ’ ό,τι φαίνεται επανήλθαμε στην εποχή των διαδρομιστών. Κατά τη γνώμη μας επιχειρείται προσπάθεια αναδιανομής της πίτας της φαρμακευτικής αγοράς και μάλιστα με παλιούς χονδροκομμένους τρόπους.
Πρώτα κατηγορείται ο κλάδος ότι δήθεν δημιουργεί ελλείψεις και κάποιοι αυτοαναγορεύονται σε σωτήρες. Το παραμύθι των εξαγωγών είναι ωραίο, αλλά δεν έχει δράκο.

Τις ελλείψεις τις δημιουργεί η αβεβαιότητα, η ατιμωρησία των εταιριών, που μειώνουν αλόγιστα τις ποσότητες, που πωλούν και η προστασία, που παρέχουν οι ίδιοι που κόπτονται για τις ελλείψεις σε όσους πραγματοποιούν παράνομες εξαγωγές. Ποιοι τιμωρήθηκαν το 2012, που ο τότε πρόεδρος του ΕΟΦ εξήγγειλε ότι επίκεινται πρόστιμα σε 13 εταιρίες που βρέθηκαν να διαθέτουν μειωμένες ποσότητες φαρμάκων;» αναρωτήθηκε ο κ. Σκυλακάκης και κατέληξε «Από δω και πέρα καμία ανοχή σε αυτές τις πρακτικές. Ο σύλλογός μας θα βρίσκεται διαρκώς απέναντι σε κάθε προσπάθεια σπίλωσης των μελών του και βεβαίως απέναντι στην επιχειρούμενη καταστρατήγηση των Ευρωπαϊκών και εθνικών κεκτημένων».

Διαβάστε ακόμη:

Να διορθωθούν άμεσα τα τεχνικά λάθη από το δελτίο τιμών φαρμάκων ζητά η φαρμακοβιομηχανία

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved