Νικ. Χουντής: Η αναφορά των φαρμακοποιών, θα αναδείξει τις αυθαιρεσίες της Κομισιόν έναντι της Ελλάδας
Την Αναφορά του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κατέθεσε την Πέμπτη στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής.
Το κείμενο αυτό οριστικοποιήθηκε χθες, μετά από συνάντηση του Έλληνα ευρωβουλευτή με αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Συλλόγου, κ. Κωνσταντίνο Λουράντο. Η Αναφορά αφορά στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να «απελευθερώσει» το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων.
Από την πλευρά του ο Ν. Χουντής τονίζει μεταξύ άλλων: «Η Αναφορά του ΠΦΣ θα αναδείξει την επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και άλλες μεγάλες αυθαιρεσίες της Κομισιόν και των υπολοίπων "θεσμών", σε βάρος της Ελλάδας»
Στο κείμενο αυτό, για το οποίο διαπιστώθηκε ότι έχει γενικότερη θεσμική και πολιτική σημασία, ζητείται η καταδίκη της Κομισιόν, διότι, ως ένας εκ των τεσσάρων θεσμών, παραβίασε τον θεσμικό της ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και το πνεύμα και γράμμα Οδηγιών και αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που αφορούν στη δημόσια υγεία. Ζητείται επίσης η κατάργηση του νόμου για την απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων, που πρόσφατα ψήφισε η ελληνική κυβέρνηση.
Στην Αναφορά, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι:
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαίτησε από την Ελληνική κυβέρνηση να υιοθετήσει σύσταση της εργαλειοθήκης Ι του ΟΟΣΑ, με την οποία χορηγήθηκε το δικαίωμα σε μη φαρμακοποιούς να αποκτούν άδειες ιδρύσεως φαρμακείων στην Ελλάδα», και επισημαίνεται ότι, η ελληνική κυβέρνηση, υπακούοντας στην απαίτηση αυτή, εξέδωσε «ΚΥΑ με την οποία χορηγείται το δικαίωμα σε μη φαρμακοποιούς να αποκτούν άδειες ιδρύσεως φαρμακείων, η εκμετάλλευση των οποίων γίνεται με την εταιρική μορφή της Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης». Τονίζεται επιπλέον ότι, η ελληνική κυβέρνηση «δήλωσε» πως «δεν επιθυμεί την εν λόγω ρύθμιση, αλλά υποχρεώνεται από τις πιέσεις που δέχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ, τον ESM και το ΔΝΤ, δεδομένου ότι θεωρείται προαπαιτούμενο, χωρίς την εφαρμογή του οποίου, η Ελλάδα θα υποστεί πολύ μεγάλη βλάβη».
Στη συνέχεια της Αναφοράς, τονίζεται ότι, τόσο οι υφιστάμενες Οδηγίες, όσο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ορίζουν με σαφήνεια ότι:
«Τα κράτη-μέλη δύνανται να περιορίσουν τη λιανική πώληση φαρμάκων αποκλειστικά στους φαρμακοποιούς ... Η διατήρηση του καθεστώτος ιδιοκτησίας/λειτουργίας των φαρμακείων αποκλειστικά στα χέρια των φαρμακοποιών είναι δικαιολογημένη και λειτουργεί ευεργετικά για τους πολίτες και τα εθνικά συστήματα υγείας».
Η Αναφορά συνοδεύεται επιπλέον, από κείμενα διεθνούς συμπαράστασης στον αγώνα των φαρμακοποιών, από ενώσεις φαρμακοποιών κρατών-μελών της ΕΕ, οι οποίες, φοβούμενες ότι η κερκόπορτα που ανοίγει η Κομισιόν μέσω της Ελλάδας, θα ανατρέψει την αγορά του φαρμάκου σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, παραδίδοντάς την στις πολυεθνικές.
Καταλήγοντας, η Αναφορά ζητάει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:
«1. Τη ρητή καταδίκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διότι, με έμμεσο τρόπο, κατά παράβαση του θεσμικού της ρόλου, επέβαλε στην ελληνική κυβέρνηση την υιοθέτηση νόμου που παραβιάζει το πνεύμα και το γράμμα των Οδηγιών 2005/36/ΕΚ και 2006/123/ΕΚ και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις υποθέσεις C-171/07, C-172/07, C-531/06.
2. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει, ως οφείλει εκ του θεσμικού της ρόλου, την υποχρέωση να γνωστοποιήσει την απόφαση αυτή στους έτερους θεσμούς εποπτείας της ελληνικής οικονομίας (ESM, ΕΚΤ, ΔΝΤ) και να ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση την άμεση κατάργηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης υπ' αρ. Γ5(β)/Γ.Π.οικ.82899 (ΦΕΚ 2330/29-10-2015) την αντικατάστασή της από άλλη, που δεν θα είναι προϊόν εκβιασμού, αλλά αποτέλεσμα διαβούλευσης της ελληνικής κυβέρνησης με την ελληνική κοινωνία και τους εκπροσώπους των Ελλήνων φαρμακοποιών».
Με αφορμή την κατάθεση της Αναφοράς του ΠΦΣ, ο Νίκος Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία τυπική περίπτωση, όπου η Κομισιόν, έχοντας απέναντί της άβουλες ελληνικές κυβερνήσεις, χρησιμοποιεί την Ελλάδα ως Δούρειο Ίππο, μέσω του οποίου επιχειρεί να επιβάλλει απαράδεκτες και συχνά ενάντια στην Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, αποφάσεις.
Η συγκεκριμένη περίπτωση, δεν αφορά μόνο τους φαρμακοποιούς, αλλά ένα ευρύ φάσμα αποφάσεων, που αφορούν όλη την κοινωνία, οι οποίες έχουν επιβληθεί ή πρόκειται να επιβληθούν στην Ελλάδα, και οι οποίες είναι σε αντίθεση ή δεν απαιτούνται από την κοινοτική νομοθεσία.
Πιστεύω ότι η συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα αναδείξει τις μεγάλες αυθαιρεσίες της Κομισιόν και των άλλων «θεσμών» σε βάρος της Ελλάδας και ελπίζουμε ότι ενδεχόμενη υιοθέτησή της θα ακυρώσει την επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά θα περιορίσει και άλλες τέτοιου είδους αυθαιρεσίες».
Διαβάστε ακόμη:
Στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου οι φαρμακοποιοί για το ιδιοκτησιακό
ΠΦΣ: Αίτηση διαγραφής κατά του Σωματείου ΦΑΝΙΕ - Η στάση του διχαστική & διασπαστική
Και τώρα, θα μιλήσει η Ευρώπη για τους φαρμακοποιούς: Σειρά ενεργειών από Ν. Χουντή και Κ. Λουράντο
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η ΚΥΑ για το ιδιοκτησιακό καθεστώς από ΠΦΣ και ΦΣΑ
Λουράντος: Πόσος ανταγωνισμός χωράει στην υγεία;
ΠΦΣ: Προστασία του επαγγέλματος του φαρμακοποιού με κάθε ένδικο μέσο
Η. Δημητρέλλος: Νομοθετικό έκτρωμα που γράφτηκε στο πόδι η ΚΥΑ
Σκληρός Λουράντος για Ξανθό: Τα ψελλίσματα του υπουργού δεν έπεισαν κανέναν