ΦΑΡΜΑΚO

Ελληνική φαρμακοβιομηχανία: «Καταλύτης» στην ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας

Οι δυνατότητες διεύρυνσης της ελληνορωσικής οικονομικής συνεργασίας και στον τομέα του φαρμάκου διερευνήθηκαν κατά την πρώτη ημέρα του φαρμακευτικού συνεδρίου «Ιπποκράτεια», το οποίο πραγματοποιείται το Σάββατο και την Κυριακή 24 και 25 Οκτωβρίου, στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Έλληνες, Ρώσοι και Ουκρανοί επιχειρηματίες συναντήθηκαν για να ανταλλάξουν απόψεις και να αναζητήσουν ευκαιρίες συνεργασίας αμοιβαίου οφέλους. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συνέδριο συμμετέχουν και οι πρόεδροι του Συνδέσμου Βιομηχάνων Φαρμάκου της Ρωσίας και της Ένωσης Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων της Ουκρανίας. Εκτός από τις φαρμακευτικές εταιρείες, στις επιχειρηματικές αποστολές εκπροσωπείται και ο κλάδος των ρωσικών και ουκρανικών φαρμακείων.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας. Η διοργάνωσή της κατέστη δυνατή μετά από σειρά ενεργειών της ΠΕΦ, αλλά και πρωτοβουλιών μεμονωμένων προσώπων, με προεξάρχοντα τον κ. Δημήτρη Γιαννακόπουλο, αντιπρόεδρο Δ.Σ και αν. διευθύνοντα σύμβουλο της φαρμακοβιομηχανίας ΒΙΑΝΕΞ, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση.

{youtube}lbxaqOn7CO8{/youtube}

Ο κ. Γιαννακόπουλος στάθηκε κυρίως στη σημασία της ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, καθώς και στις δυνατότητες της εγχώριας παραγωγής φαρμάκου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ουκρανικής και ρωσικής αγοράς, με την τελευταία να συγκαταλέγεται στις 10 μεγαλύτερες αγορές φαρμάκου του κόσμου:

«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμάς, για τη ΒΙΑΝΕΞ και την οικογένεια Γιαννακόπουλου, να βρισκόμαστε σε αυτό το χώρο υψηλού συμβολισμού και να είμαστε μέρος μιας πολύ σημαντικής προσπάθειας: της διεύρυνσης των ελληνορωσικών σχέσεων και στον τομέα του φαρμάκου.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι το εγχείρημα αυτό θα πετύχει, γιατί πιστεύουμε στους διαχρονικούς δεσμούς φιλίας μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας. Είναι δεσμοί που στηρίζονται σε ισχυρές ιστορικές, πολιτιστικές και θρησκευτικές παραδόσεις, είναι ριζωμένοι στη συνείδηση των δύο λαών, γι' αυτό ακριβώς έχουν σταθεί όρθιοι μέσα στους αιώνες.

Αυτούς τους δεσμούς θέλουμε να τιμήσουμε, τόσο ως ελληνική φαρμακοβιομηχανία όσο και ως ΒΙΑΝΕΞ, με τη συμμετοχή μας στα "Ιπποκράτεια". Η πολύ σημαντική αυτή διοργάνωση, με αφορμή την ιπποκρατική ολιστική φιλοσοφία, θα μας δώσει τη δυνατότητα να βρούμε κοινούς τόπους με τη ρωσική επιστημονική και επιχειρηματική κοινότητα του φαρμάκου.

Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε μία συνεργασία, βασισμένη στην εκτίμηση που τρέφει η μία για την άλλη πλευρά. Παρά τις δυσκολίες της περιόδου, οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας έχουν ανέλθει σε νέο επίπεδο, ώστε να επιτρέπουν την ανάπτυξη, τόσο της ελληνικής όσο και της ρωσικής επιχειρηματικότητας.

Η υψηλή ποιότητα του ελληνικού φαρμάκου είναι διεθνώς αναγνωρισμένη και πιστοποιημένη από δεκάδες φορείς, καθώς εξάγεται σε περισσότερες από 80 χώρες. Με τις υπερσύγχρονες παραγωγικές μονάδες της, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία διαβεβαιώνει ότι είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες της ρωσικής αγοράς, υπηρετώντας πάντα τις βέλτιστες βιομηχανικές πρακτικές και προσφέροντας ποιοτικό, ασφαλές και αποτελεσματικό φάρμακο.

Η ΒΙΑΝΕΞ, ως η ηγέτιδα ελληνική φαρμακοβιομηχανία, υπηρετεί ακριβώς αυτήν την αποστολή. Διαθέτει μοναδικές παραγωγικές δυνατότητες, τις οποίες εξασφαλίζουν τα τέσσερα υπερσύγχρονα εργοστάσιά της. Εξειδικεύεται σε όλο το φάσμα του φαρμάκου και εξελίσσεται αδιάκοπα με βάση στρατηγικούς σχεδιασμούς. Έχουμε συμφωνίες με πολλούς διεθνείς Φαρμακευτικούς Οίκους για αποκλειστική παραγωγή των προϊόντων τους στις μονάδες μας και εξάγουμε σε όλο τον κόσμο.

Η κατάκτηση της κορυφής οφείλεται φυσικά και στο υψηλής επιστημονικής ειδίκευσης ανθρώπινο δυναμικό μας, ενώ είναι πολύ σημαντικό για εμάς ότι έχουμε χτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους περίπου 1200 εργαζομένους μας.

Παράλληλα, έχουμε δυναμική παρουσία και στην αγορά του φαρμακείου. Η εταιρεία του ομίλου ΒΙΑΝ Α.Ε δραστηριοποιείται στην αγορά των OTCs και παραφαρμακευτικών προϊόντων από το 1995. Η ταχύτατη εξέλιξη της εταιρείας την καθιστά σήμερα πρωταγωνιστή, καθώς διαθέτει ένα πανελλαδικό δίκτυο άνω των 7.000 φαρμακείων και εξυπηρετεί το σύνολο των φαρμακαποθηκών και συνεταιρισμών της χώρας. Επίσης, στο χαρτοφυλάκιό της βρίσκονται κορυφαία brands στον τομέα των ΜΗΣΥΦΑ και των παραφαρμακευτικών προϊόντων.

Τέλος, θα ήθελα να ευχηθώ, ο τομέας του φαρμάκου να δώσει το έναυσμα για την περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας Ελλάδας και Ρωσίας. Είναι σίγουρο ότι θα αποφέρει οφέλη και στις δύο χώρες, οικονομικά και κοινωνικά, καθώς πρώτα και κύρια το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό».

Το πλαίσιο δυνατοτήτων για τη συνεργασία ελληνικών με ρωσικές και ουκρανικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις παρουσίασε ο πρόεδρος της ΠΕΦ, κ. Θεόδωρος Τρύφων.

Ως πρώτο βήμα έθεσε την «ανάπτυξη μιας κοινής πλατφόρμας για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα διαδικασιών παραγωγής και εγκρίσεων φακέλων. Συνεργασίες είναι επίσης δυνατές στο επίπεδο της διανομής, κάτι που θα λειτουργούσε προς όφελός τόσο των ρωσικών εταιρειών, οι οποίες αναζητούν ευκαιρίες στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας και βέβαια η Ελλάδα μπορεί να χρησιμεύσει ως πύλη εισόδου για τα προϊόντα ρώσικων εταιρειών στην Ε.Ε. Επίσης, μπορεί αντίστροφα και η Ρωσία να είναι πύλη εισόδου των ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία και την ευρύτερη περιοχή».

Πεδία συνεργασίας μπορούν να διερευνηθούν, επίσης, στη συνανάπτυξη και συμπαραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων. «Παράλληλα, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το θέμα της αξιοποίησης της φυτοποικιλότητας και του πλούτου της χλωρίδας της χώρας μας, από όπου μπορούν να βγουν νέα και σημαντικά προϊόντα για όλη την Ευρώπη.

Υπάρχουν αρκετά πεδία συνεργασίας και αμοιβαίου οφέλους, νομίζω οι συνεργασίες σε διμερές επίπεδο μπορούν να δώσουν λύσεις και μπορούν και οι ρωσικές και οι ελληνικές εταιρείες να κερδίσουν μερίδια αγοράς όχι μόνο στις χώρες μας αντίστοιχα αλλά και σε ευρωπαϊκές αγορές» κατέληξε ο κ. Τρύφων.

Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, κ. Δημήτρης Δέμος, από τη μεριά του τόνισε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποτελεί «ευρωπαϊκό κόμβο» ως οικονομική δραστηριότητα, «γιατί αναπτύσσουμε φάρμακα για τα οποία θεωρούμαστε οι μεγαλύτεροι developers αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, όχι μόνο σε απλά γενόσημα αλλά και σε προϊόντα με καινοτομία».

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ανήκει στις υψηλότερες τεχνολογικά χώρες στη φαρμακευτική παραγωγή, καθώς είναι μέλος της Pharmaceutical Inspection Convention (Σύμβαση για την αμοιβαία αναγνώριση των επιθεωρήσεων στον τομέα της καλής παρασκευής των φαρμακευτικών προϊόντων), πρόσθεσε ο κ. Δέμος απευθυνόμενος στους Ρώσους και Ουκρανούς επιχειρηματίες.

Μεταξύ των ελληνικών εταιρειών, οι οποίες συμμετέχουν στο συνέδριο είναι οι ΒΙΑΝΕΞ, ELPEN, DEMO, Pharmex, Blesstia, Cana. Χρυσός χορηγός της εκδήλωσης είναι η ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε.

Πηγή: newsbomb.gr

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved