ΦΑΡΜΑΚO

Ποια είναι η αιτία της δυσανεξίας στη μετφορμίνη;

Η Μετφορμίνη είναι το πρώτο φάρμακο που προτείνεται σε όποιον αναπτύσσει Διαβήτη Τύπου 2. Σε κάποιους όμως εμφανίζεται από την πρώτη ημέρα μια παρενέργεια, που γίνεται αιτία να διακοπεί η λήψη.

Η παρενέργεια αυτή λέγεται δυσανεξία στη Μετφορμίνη. Τα συμπτώματα έχουν να κάνουν με το γαστρεντερικό σύστημα, στο οποίο εμφανίζεται δυσφορία στην κοιλιά, διάρροια και φούσκωμα. Στο 20% των ατόμων που έχουν Διαβήτη Τύπου 2, η λήψη Μετφορμίνης προκαλεί τέτοιου τύπου συμπτώματα, ιδιαίτερα στην αρχή της αγωγής. Τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν για μια εβδομάδα και γίνονται ηπιότερα στη συνέχεια. Υπάρχει όμως ένα 5% των ασθενών που έχουν τόσο μεγάλη ενόχληση, που αναγκάζονται να διακόψουν την θεραπεία.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Diabetes του Μαΐου 2015, έγινε προσπάθεια να διερευνηθεί η γενεσιουργός αιτία αυτής της παρενέργειας. Στη μελέτη αυτή αναφέρονται δύο αιτίες που συμμετέχουν στην κατάσταση αυτή. Η μια αναφέρεται στην αλληλεπίδραση που εμφανίζεται με αρκετά συνηθισμένα φάρμακα και η άλλη με μια γενετική παραλλαγή, η οποία επηρεάζει την απορρόφηση της Μετφορμίνης από το έντερο.

Ξεκινώντας από την δεύτερη αιτία, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η Μετφορμίνη για να απορροφηθεί από το έντερο χρησιμοποιεί έναν μεταφορέα, που βρίσκεται στο τοίχωμα του εντέρου και ονομάζεται organic cation transporter 1 (OCT1). Το OCT1 ελέγχεται από συγκεκριμένα γονίδια, στα οποία όταν παρουσιαστεί μια παραλλαγή, χάνει την ικανότητα να μεταφέρει την Μετφορμίνη.

Φάνηκε λοιπόν ότι 8% των ατόμων που πάσχουν από Διαβήτη έχουν αυτήν την παραλλαγή, με αποτέλεσμα στα άτομα αυτά η Μετφορμίνη να μην απορροφάται και να παραμένει σε μεγάλες συγκεντρώσεις στο έντερο. Η παρουσία της Μετφορμίνης στο έντερο σχετίζεται και με την ανάπτυξη των συμπτωμάτων της δυσανεξίας. Τα άτομα που έχουν αυτήν την γεννητική παραλλαγή εμφανίζουν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης των συμπτωμάτων.

Επίσης η λειτουργία του OCT1 φαίνεται ότι αναστέλλεται από την συγχορήγηση άλλων φαρμάκων. Τα φάρμακα αυτά είναι συνηθισμένα όπως οι ΡΡΙ αναστολείς, για το στομάχι, οι αναστολείς της αντλίας ασβεστίου, για την υπέρταση, διάφορα αντικαταθληπτικά φάρμακα και άλλα. Τα άτομα που έχουν την γεννητική παραλλαγή και λαμβάνουν ένα η περισσότερα από τα παραπάνω φάρμακα τετραπλασιάζουν το κίνδυνο εμφάνισης των συμπτωμάτων.
Φυσικά δεν είμαστε σε θέση να ελέγχουμε γονιδιακά όλους όσοι έχουν Διαβήτη, όμως η έρευνα συνεχίζεται με την ελπίδα ότι στο μέλλον θα σχεδιαστεί μια πιο έξυπνη Μετφορμίνη.

Ρηγόπουλος Δημήτριος, Παθολόγος-Διαβητολόγος

www.rigopoulosdimitrios.gr, www.smarthealth.gr

Διαβάστε επίσης:

Τεστ υγιεινής: Πόσο... καθαρές είναι οι συνήθειές σας;

Τεστ με γράφημα: Μήπως πάσχετε από Διαταραχή Χρήσης του Διαδικτύου;

Σύφιλη: Οι εικόνες που θα σας πείσουν να χρησιμοποιείτε πάντα προφυλακτικό

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved