ΦΑΡΜΑΚO

Πολυνομοσχέδιο: Θα μπορέσει να ανατραπεί έστω την ύστατη στιγμή το «πλάνο» για την διάλυση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας;

Με παρωπίδες θα μπορούσε κάποιος να πει ότι πορεύεται η κυβέρνηση το διάστημα αυτό όσον αφορά στο θέμα της φαρμακοβιομηχανίας και ειδικότερα των μέτρων που αφορούν στην μείωση των γενοσήμων και των off-patent και τα οποία περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφισθεί την Παρασκευή.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Η συγκεκριμένη διάταξη, εφόσον περάσει, θα ισχύσει από τις 15 Νοεμβρίου 2015, ενώ χθες το βράδυ οι σχετικές διατάξεις πέρασαν από τις αρμόδιες Επιτροπές.

Είναι δραματικό το γεγονός ότι όλοι οι άνθρωποι της φαρμακοβιομηχανίας, οι οποίοι έχουν πασχίσει τα τελευταία χρόνια να πείσουν τους κυβερνώντες ότι ο κλάδος αποτελεί απόλυτο αναπτυξιακό όχημα της οικονομίας και βασικό επενδυτικό χαρτί προκειμένου να τραβήξει μπροστά η χώρα, δεν εισακούστηκαν ποτέ, ούτε τότε, ούτε τώρα. Και είναι ακόμη πιο δραματικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ετοιμάζεται με μεγάλη ευκολία (εκτός εάν υπάρξει κάτι ανατρεπτικό την τελευταία στιγμή) να διαγράψει έναν υγιή και ελπιδοφόρο τομέα ο οποίος τονώνει σημαντικά την οικονομία, την αγορά εργασίας αλλά το εξαγωγικό προφίλ της Ελλάδας στις τέσσερις γωνιές του κόσμου.

«Μας καταστρέφουν, μας διαλύουν και μαζί με τον κλάδο παρασύρουν στην άβυσσο της ανεργίας χιλιάδες ανθρώπους, αντί να μας αξιοποιήσουν και να μπορέσει η Ελλάδα να γίνει κυρίαρχος παίκτης στην ευρύτερη περιοχή», σχολιάζουν εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας, παλιά καταξιωμένα στελέχη τα οποία έχουν δει πολλά τα μάτια τους όλα αυτά τα χρόνια.

Την ίδια ώρα, στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας, άνθρωποι που προέρχονται από την ΠΕΦ αλλά και από τον ΣΦΕΕ, υπογραμμίζουν ότι εφόσον η φαρμακευτική δαπάνη έχει κλειδώσει στα 2 δις ευρώ, είναι ανόητο να συζητάμε για επιπλέον μέτρα, τα οποία μόνο καταστροφή θα φέρουν, ενώ για πολλοστή φορά είναι στεγνά, λογιστικού τύπου και δεν περιέχουν ίχνος αναπτυξιακής πολιτικής.

Και δεν είναι μόνο αυτό, καθώς αφενός υπάρχει μια πολύ μειωμένη δαπάνη για εφέτος αλλά και του χρόνου στα 1,945 δις ευρώ, η οποία περιλαμβάνει ακόμη τα εμβόλια, τον ΦΠΑ αλλά και τους ανασφάλιστους, ενώ οι επιχειρήσεις έχουν να πληρώσουν τεράστια χαράτσια clawback και rebate, τα οποία ανέρχονται σε 500 εκατ. ευρώ για το 2015, όπως τόνισε πρόσφατα ο πρόεδρος της ΠΕΦ κ. Θεόδωρος Τρύφων σε εκδήλωση για τα 50 χρόνια της ΕΛΠΕΝ. Με μια δαπάνη δε στα επίπεδα του 1,945 δις ευρώ, τα χαράτσια αυτά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΦ, δεν αποκλείεται να ανέλθουν τον επόμενο χρόνο σε 600 εκατ. ευρώ. Ο κ. Τρύφων μάλιστα επεσήμανε πως η φαρμακοβιομηχανία επιθυμεί να πληρώνει 300 εκατ. ευρώ rebate και καθόλου clawback.

Εδώ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εξυφαίνεται ένα καλά οργανωμένο σχέδιο διάλυσης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, για το οποίο συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα θα πρέπει να λογοδοτήσουν, όπως τόνισε χθες στην Βουλή ο αντιπρόεδρος της ΒΙΑΝΕΞ κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ζητώντας άμεσα Εξεταστική Επιτροπή για το φάρμακο.

Ο κ. Γιαννακόπουλος έθεσε κυβέρνηση και αντιπολίτευση προ των ευθυνών τους, καθιστώντας τους απόλυτα υπεύθυνους και τους 300 που σήμερα εκπροσωπούν τους Έλληνες στην Βουλή, για τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει για τη χώρα, αλλά και 11.000 εργαζομένους στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία, η ψήφιση της διάταξης που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο, κατ' εντολή του Τζουζέπε Καρόνε και της Τρόικας που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των Ισραηλινών. Και το είπε ωμά... «Οποιοιδήποτε παρακολουθούν τον τομέα του φαρμάκου και το τι έχει γίνει, αν δεν έχουν καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα είναι είτε στημένοι, είτε βλάκες, είτε άσχετοι...».

Την αντίθεσή του στο διαχωρισμό ελληνικής και ξένης φαρμακοβιομηχανίας εξέφρασε χθες, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), ο Πασχάλης Αποστολίδης, υποστηρίζοντας, ότι ο ΣΦΕΕ είναι αντίθετος σε περαιτέρω μειώσεις των τιμών των φαρμάκων καθώς "έχει εξαντληθεί ο έλεγχος της δαπάνης μέσω της τιμολόγησης και πρέπει να χρησιμοποιηθεί καλύτερα το υπερόπλο "ηλεκτρονική συνταγογράφηση" ώστε να ελεγχθεί ο όγκος των συνταγογραφούμενων φαρμάκων".

Εν τω μεταξύ, όπως όλα δείχνουν και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν αναμένονται θετικές αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο αναφορικά με το φάρμακο και οι όποιες αλλαγές (θετικές ευελπιστούν οι εκπρόσωποι του κλάδου) προκύψουν, θα γίνουν με υπουργικές αποφάσεις. Τις μειώσεις στα φάρμακα αναμένεται να τις δούμε στο επόμενο δελτίο τιμών και όχι σε αυτό που ετοιμάζεται από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ. Ταυτόχρονα να θυμίσουμε πως εντός του Οκτωβρίου αναμένεται και γενική ανακοστολόγηση όλων των φαρμάκων, η οποία είναι στα προαπαιτούμενα και κανονικά θα έπρεπε να είχε υλοποιηθεί από τον περασμένο Ιανουάριο.

Διαβάστε ακόμη:

Δ. Γιαννακόπουλος: «Αν το ψηφίσετε, στέλνετε στην ανεργία 11.000 οικογένειες...» (pics+vid)

Βασίλειος Πενταφράγκας: Οι λογιστικές μειώσεις τιμών στο φάρμακο δεν βγάζουν πουθενά

Ιωάννης Δαγρές: Τεράστια τα κέρδη των πολυεθνικών στο φάρμακο

Βορίδης – Σαλμάς: Μείζον πρόβλημα η διάταξη για τα φάρμακα

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved