ΦΑΡΜΑΚO

Οι φαρμακοποιοί στα χρόνια της λιτότητας, τα παλαιά φάρμακα και ο ανταγωνισμός στην υγεία μέσα από τα μάτια ενός Ευρωπαίου

Οι έλληνες είναι αποφασιστικοί και επινοητικοί άνθρωποι και έχουν την ικανότητα να λύσουν τα όποια προβλήματά τους με την υποστήριξη των Ευρωπαίων συνεργατών τους, δήλωσε ο Πρόεδρος του Πανευρωπαϊκού Συλλόγου Φαρμακοποιών, PGEU (σ.σ. στον οποίο ανήκει και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος), Darragh O'Loughlin στο πρακτορείο ANA-MPA σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε πριν από μερικές ημέρες.

Ο O'Loughlin, ο οποίος παραβρέθηκε στην Αθήνα για το 1ο Συνέδριο των Προέδρων των Ευρωπαϊκών Φαρμακευτικών Συλλόγων, μίλησε για την οικονομική κρίση η οποία οδήγησε σε περικοπές προϋπολογισμών για την υγεία, τα καινοτόμα φάρμακα τα οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι απαγορευτικά ακριβά, τις ελλείψεις των φαρμάκων στην αγορά και τον ανταγωνισμό μεταξύ των φαρμακευτικών βιομηχανίων, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι "η φροντίδα των ηλικιωμένων και των ασθενών δεν είναι ένας τομέας που αρμόζει ο σκληρός οικονομικός ανταγωνισμός"

Επίσης εξέφρασε την υποστήριξή του στους Έλληνες φαρμακοποιούς, επεξήγησε τα διάφορα καθεστώτα ιδιοκτησίας που ισχύουν στο εξωτερικό και ανέλυσε το ρόλο του Φαρμακοποιού στην κοινωνία.

Ας δούμε στην συνέχεια μερικές από τις απόψεις του:

Πώς επηρέασε η οικονομική κρίση τη δημόσια υγεία;

«Σε όλη την Ευρώπη η οικονομική κρίση οδήγησε σε πολιτικές λιτότητας διαφόρων διαμετρημάτων. Σε πολλές χώρες από όσες είναι σε πρόγραμμα, της δικής μου συμπεριλαμβανομένης (είμαι από την Ιρλανδία), οι προϋπολογισμοί για την Υγεία περικόπησαν, με συνεπαγώμενο αποτέλεσμα, να μειωθούν και οι μισθοί των επαγγελματιών υγείας και οι υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες να ελαττωθούν. Επίσης, σε πολλές άλλες χώρες οι οποίες δεν βρίσκονταν σε πρόγραμμα, οι δαπάνες υγείας βρίσκονται σε συμπίεση και οι μέχρι πρότινος τακτικές ετήσιες αυξήσεις έχουν πια απομειωθεί. Αυτό έχει, σε πολλές περιπτώσεις, προκαλέσει δυσκολίες στην αντιμετώπιση των διαρκώς αυξανόμενων απαιτήσεων για υπηρεσίες υγείας σε έναν πληθυσμό που γηράσκει».

Σε ποιούς άξονες στους οποίους κινείται η ευρωπαϊκή Φαρμακευτική Πολιτική;

«Η ευρωπαϊκή φαρμακευτική πολιτική τροχιοδρομείται από κυβερνήσεις που έχουν αυξανόμενη ανησυχία να ελέγξουν την δαπάνη για την υγεία και ιδιαίτερα το φάρμακο. Νέα καινοτόμα φάρμακα έχουν τη δυναμική να κάνουν μια τεράστια και θετική διαφορά στη διάρκεια και την ποιότητα της ζωής των ασθενών και η χρήση τους έχει ως αποτέλεσμα πολλές μοιραίας κατάληξης μέχρι πριν ασθένειες να είναι πια θεραπεύσιμες. Όμως, σε πολλές περιπτώσεις, είναι ακριβά σε απαγορευτικό σημείο.

Οι Κυβερνήσεις λοιπόν συμπιέζουν το κόστος των παλιότερων φαρμάκων και τις αμοιβές ή την κερδοφορία των φαρμακοποιών ώστε να δημιουργήσουν τις συνθήκες να πληρώσουν για καινούρια ακριβά φάρμακα. Σε πολλές περιπτώσεις καθυστερούν τις αποφάσεις για αποζημείωση καινούριων φαρμάκων ακριβώς γιατί η τιμή τους θεωρείται απλησίαστα ακριβή.

Επιπρόσθετα, οι ελλείψεις φαρμάκων έχουν εξελιχθεί σε σημαντικό και αυξανόμενο πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη. Ως αποτέλεσμα των κινήσεων των οργανώσεων των φαρμακοποιών, οι Κυβερνήσεις αρχίζουν να αναγνωρίζουν τη σοβαρότητα του προβλήματος. Είναι επιτακτικό ότι οι εθνικές αλλά και οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες πρέπει να προσπαθήσουν να εφαρμόσουν λύσεις για να μετριάσουν τις ελλείψεις».

Το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων είναι ένα καίριο θέμα για τους Ελληγνες φαρμακοποιούς. Τί εφαρμόζεται σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες; Σύμφωνα με την δική σας οπτική πρέπει τα φαρμακεία να είναι στα χέρια φαρμακοποιών ή σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα;

«Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές δομές φαρμακευτικής αγοράς στην Ευρώπη, κάθε μια με τους δικούς της όρους όσον αφορά την ιδιοκτησία και την ίδρυση των φαρμακείων. Σε πολλές χώρες, ο νόμος επιβάλλει τα φαρμακεία να ανήκουν σε φαρμακοποιούς και απαγορεύει ή έστω περιορίζει τις αλυσίδες φαρμακείων. Πολλές χώρες επίσης έχουν περιορισμούς στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων φαρμακείου. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει αποφανθεί σε διάφορες περιπτώσεις ότι αυτοί οι όροι είναι εντελώς νόμιμοι και επιτρεπτοί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού νόμου, όσο αυτοί εφαρμόζονται δίκαια και ο σκοπός τους είναι η εξασφάλιση της δημόσιας υγείας και ασφάλειας και η επίτευξη φυσιολογικής διανομής των φαρμακευτικών υπηρεσίων.

Από την άλλη, μερικές χώρες επιτρέπουν την επιχειρηματική ιδιοκτησία και έχουν επιτρέψει την εξάπλωση μεγάλων αλυσίδων φαρμακείων. Προσωπικά δεν έχω δει κανένα στοιχείο ότι κάτι τέτοιο είτε βελτιώνει την ποιότητα των φαρμακευτικών υπηρεσιών που διατίθενται στο κοινό είτε μειώνει τα κόστη τους. Πιστεύω ότι το κοινό εξυπηρετείται καλύτερα από ένα ρυθμισμένο περιβάλλον και μια δομή αγοράς για τα φαρμακεία η οποία να είναι κατάλληλη με την κουλτούρα της τοπικής κοινωνίας και η οποία βάζει τον επαγγελματισμό και την προσωπική φροντίδα των ασθενών και του κοινού πάνω από το οικονομικό κέρδος και τα ποσοστά των μετόχων των εταιριών».

Ταιριάζει ο ανταγωνισμός στον τομέα της Υγείας;

«Η Υγεία δεν είναι σαν τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας. Η φροντίδα ηλικιωμένων και ασθενών ανθρώπων δεν ενδείκνυται για ωμό οικονομικό ανταγωνισμό και συνεχή πίεση του φορέα να κατεβάζει τα κόστη σε συνδυασμό με τη συνεχή ώθηση του παρόχου να μεγιστοποιεί τις πωλήσεις και τα έσοδά του. Στην φροντίδα υγείας, η στόχευση πρέπει πάντα να είναι η ανταπόκριση στις πραγματικές ανάγκες των ασθενών μέσα από ένα σωστά δομημένο και υποστηρικτικό πλαίσιο, μέσα στην ίδια τη δική τους κοινότητα όταν αυτό είναι δυνατό, αντί να παραπετάς τους ασθενείς στο έλεος ενός απόλυτα εμπορευματοποιημένου και εστιασμένου στο κέρδος συστήματος αγοράς υγείας».

Θα έπρεπε τα OTC να πωλούνται στα σουπερμάρκετ; Ποιός είναι ο ρόλος των φαρμακοποιών;

«Τα OTC διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της αυτοθεραπείας και της ενδυνάμωσης του κοινού να αντιμετωπίζει και να αυτοδιαχειρίζεται κοινές μη-σοβαρές παθήσεις. Παρόλα αυτά, δεν είναι συνηθισμένα εμπορικής φύσεως προϊόντα και δεν πρέπει να πωλούνται σε σουπερμαρκετ ή παρόμοια καταστήματα λιανικής. Η σωστή συμβουλή και η ενημέρωση που λαμβάνουν οι άνθρωποι από τον φαρμακοποιό είναι απαραίτητη για να διασφαλίσει την ασφαλή και κατάλληλη χρήση των φαρμάκων OTC από το κοινό. Για αυτό το λόγο οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες σωστά περιορίζουν την πώληση των φαρμάκων OTC μόνο στα φαρμακεία».

Τι μήνυμα θα θέλατε να περάσετε στους Ελληνες συναδέλφους σας, πώς θα τους συνδράμετε καθώς έχουν πολλά εκκρεμή θέματα

«Επιθυμούμε να διαβεβαιώσουμε τους Ελληνες συναδέλφους μας ότι στεκόμαστε δίπλα τους σ' αυτόν τον καιρό της κρίσης.

Παρόλο που η κατάσταση σε μια χώρα δεν είναι ποτέ ίδια με μια άλλη, οι φαρμακοποιοί σε άλλες χώρες που έχουν υποβληθεί σε βαρείς οικονομικές περικοπές έχουν ίδια πείρα από τον αγώνα να διατηρήσουν μια επαρκή λειτουργία και μια συνεχή προμήθεια φαρμάκων στους ασθενείς σε περιόδους λιτότητας και δοκιμασίας. Προσφέρουμε στους Ελληνες συναδέλφους μας το όφελος αυτής της εμπειρίας και τα αποδεικτικά στοιχεία από τις χώρες μας που υποστηρίζουν την αξία της υπηρεσίας που προσφέρουν τα φαρμακεία της κοινότητας, ώστε να τους βοηθήσουμε να προστατεύσουν και να επιχειρηματολογήσουν για τον ουσιώδη ρόλο τους, ως οι πιο έμπιστοι επαγγελματίες υγείας στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Επίσης θα βοηθήσουμε όσο πιο πολύ μπορούμε τις προσπάθειες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο να φτάσουμε σε μια ικανοποιητική επίλυση σε όλα τα θέματα που αντιμετωπίζουν».

Διάβασε περισσότερα στο: President of PGEU O'Loughlin expresses solidarity with Greek pharmacists | Greek News | gazzetta.gr

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved