ΦΑΡΜΑΚO

Η ευαισθησία των φαρμακοποιών για τους μετανάστες έγινε ψήφισμα στην διάρκεια της 1ης Ευρωπαϊκής Συνδιάσκεψης

Την πλήρη στήριξή τους στις θέσεις και τις διεκδικήσεις των Ελλήνων φαρμακοποιών εξέφρασαν με κοινή τους δήλωση οι εκπρόσωποι των Φαρμακευτικών Συλλόγων και Οργανώσεων, μελών του Πανευρωπαϊκού Συνδικαλιστικού Οργάνου (PGEU), οι οποίοι βρέθηκαν στην Αθήνα για τις εργασίες της 1ης Συνδιάσκεψης που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Στην διάρκεια των εργασιών, ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κωνσταντίνος Λουράντος τόνισε την αναγκαιότητα της επίσημης θεσμοθέτησης των φαρμακευτικών υπηρεσιών, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από την Γενική Συνέλευση που πραγματοποιείται τον προσεχή Νοέμβριο στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Λουράντος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα, ζητώντας την χάραξη κοινής γραμμής ευαισθητοποίησης των κυβερνήσεων της Ε.Ε. και περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας όσον αφορά την φαρμακευτική περίθαλψη και τα φαρμακεία.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΠΦΣ συγκίνησε όλους τους παρευρισκομένους όταν, κλείνοντας την ομιλία του, έδειξε την φωτογραφία του νεκρού τρίχρονου Σύριου, ο οποίος έχασε την ζωή του στα τουρκικά παράλια. Και ο ίδιος φανερά συγκινημένος από το περιστατικό και χειροκροτούμενος, ζήτησε από όλους τους συμμετέχοντες (Έλληνες και Ευρωπαίους φαρμακοποιούς) να καταθέσουν Ψήφισμα για το προσφυγικό ζήτημα, προκειμένου να ληφθούν πρόσθετα μέτρα.

Τόνισε δε πως οι περικοπές στις δαπάνες υγείας ξεπερνούν κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και αυτό δεν μπορεί να συνεxισθεί.

Στην παρουσίασή του, ο πρόεδρος της P.G.E.U. κ. Darrag O' Loughlin ανέφερε ότι ο μέσος όρος αύξησης των δαπανών την περίοδο 2000-2009 ήταν +5,3% για την Ελλάδα και σε δύο μόλις χρόνια την διετία 2009-2011 έγινε αρνητικός προσεγγίζοντας το -11,1%, το μεγαλύτερο αρνητικό ποσοστό μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.

Στις εισηγήσεις τους, οι 31 εκπρόσωποι από 18 ευρωπαϊκές χώρες ανέφεραν ότι ο φαρμακευτικός κλάδος υπόκειται σε συνεχείς αλλαγές εδώ και μια εικοσαετία και όλα τα συστήματα αναδεικνύουν και αναγνωρίζουν τον μοναδικό και αναντικατάστατο ρόλο του επιστήμονα φαρμακοποιού.

Επίσης, οι ομιλητές έκαναν αναφορά στα συστήματα των κρατών για τα φαρμακεία και αποτυπώθηκε η εικόνα της επιστροφής στην ανεξαρτησία του Φαρμακείου και τον ισχυρό ρόλο του Φαρμακοποιού ακόμη και σε όσα συστήματα όπως της Ουγγαρίας, ξεκίνησαν την πλήρη απελευθέρωση από το 1996.

Στην διάρκεια της σημαντική αυτής διοργάνωσης, εκδόθηκαν δυο ψηφίσματα τα οποία προσυπογραφεί και ο Πρόεδρος της P.G.E.U. και αφορούν τόσο το μεταναστευτικό όπου για πρώτη φορά Ευρωπαίοι επαγγελματίες υγείας δηλώνουν έτοιμοι να συνδράμουν στην αντιμετώπιση του αλλά και ένα ακόμη που αφορά τα φαρμακευτικά θέματα.

Βασικοί άξονες είναι ότι:

• Tο φαρμακείο είναι ουσιώδες μέρος του συστήματος υγείας και της περίθαλψης που δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως τα άλλα συστήματα.
• Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται όπως τα άλλα αγαθά και η σωστή ενημέρωση από τον φαρμακοποιό είναι απαραίτητη
• Το κοινό εξυπηρετείται καλύτερα από ένα σωστά ρυθμισμένο και δομημένο σύστημα που διασφαλίζει την ανεξαρτησία του Φαρμακοποιού.

Διαβάστε ακόμη:

Φαρμακοποιοί: Αύξηση των δαπανών υγείας, μεταναστευτικό & ανθρωπιστική κρίση, στην 1η Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved