ΦΑΡΜΑΚO

Διεθνές Συνέδριο Alzheimer's Association: Ελπίδες για το πρώτο φάρμακο που επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου

Μετά από προσπάθειες 17 ετών και αποτυχημένες δοκιμές 123 φαρμάκων, μία νέα φαρμακευτική ουσία που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο της Alzheimer's Association (AAIC 2015) που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, γεννά την πρώτη γνήσια ελπίδα ότι η εξέλιξη του Αλτσχάιμερ μπορεί να επιβραδυνθεί.

Πρόκειται για την σολανεζουμάμπη (solanezumab), που βρίσκεται ακόμα σε φάση ανάπτυξης και μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να διατεθεί ευρέως

«Η σολανεζουμάμπη είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που όπως φαίνεται εμποδίζει τη δημιουργία των αμυλοειδικών πλακών στον εγκέφαλο ασθενών με Αλτσχάιμερ», εξηγεί η νευρολόγος-ψυχίατρος δρ Παρασκευή Σακκά, πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών και διευθύντρια του Ιατρείου Μνήμης του Νοσοκομείου Υγεία.

Το πλεονέκτημα της σολανεζουμάμπης είναι ότι δρα στην εξέλιξη της νόσου καθεαυτής και όχι απλώς στα συμπτώματά της, καθυστερώντας τη κατά 34% συγκριτικά με ένα εικονικό φάρμακο.

Μάλιστα, οι ασθενείς που εξαρχής έπαιρναν σολανεζουμάμπη εξακολουθούν να έχουν βραδύτερη εξέλιξη της νόσου τους.

Αν το φάρμακο επιδρούσε μόνο στα συμπτώματα, θα είχε παρατηρηθεί ανάλογο όφελος και σε εκείνους που άλλαξαν το εικονικό φάρμακο με σολανεζουμάμπη, αλλά αυτό δεν συνέβη. Κάτι τέτοιο υποδηλώνει ότι το φάρμακο επηρεάζει την εξέλιξη της νόσου, αν και εφόσον χορηγηθεί πολύ νωρίς στην πορεία της.

Αν τα ευρήματα αυτά επιβεβαιωθούν από άλλη μελέτη, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί στα τέλη του 2016, η σολανεζουμάμπη θα είναι το πρώτο φάρμακο που θα ασκεί τη συγκεκριμένη δράση.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved