ΦΑΡΜΑΚO

Σχέδιο του υπ.Υγείας για διάθεση ακριβών φαρμάκων ορισμένων ασθενειών και από τα ιδιωτικά φαρμακεία

Δεν υπάρχει σκέψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για αποκλειστική διάθεση των ακριβών φαρμάκων μόνο από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Οι ογκολογικοί ασθενείς αλλά και οι χρονίως πάσχοντες θα πρέπει να είναι ήσυχοι ότι το υπουργείο Υγείας θα διατηρήσει την πρόσβαση των εν λόγω ομάδων τόσο στα νοσοκομεία όσο και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Ωστόσο, στόχος της πολιτικής ηγεσίας, και του υπουργού Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή προσωπικά, είναι οι χρονίως πάσχοντες να μπορούν να βρίσκουν παντού τις αναγκαίες θεραπείες τους, πράγμα που σημαίνει ότι για κάποιες ασθένειες οι ασθενείς θα μπορούν να βρουν τα φάρμακά τους και στα ιδιωτικά φαρμακεία. Και σίγουρα προς την κατεύθυνση αυτή τα 11.500 φαρμακεία μπορούν να αποδειχθούν εξαιρετικά αποτελεσματικά, καθώς τα άλλα σημεία διάθεσης (νοσοκομεία και φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ) ανέρχονται μόνο σε 140. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας σχεδιάζει ήδη την πολιτική της προς την κατεύθυνση αυτή με φάρμακα που αφορούν την Σκλήρυνση κατά Πλάκας.

Την Τετάρτη επίσης, μια πρώτη γεύση για το τι μέλλει γενέσθαι και για το τι σχεδιάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας πήραν οι ρευματοπαθείς ασθενείς από τον σύμβουλο του υπουργού Υγείας κ. Βαγγέλη Αυγουλά, ο οποίος έδωσε κάποιες εξηγήσεις στους εκπροσώπους των Συλλόγων.

Πρόθεση του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τον κ. Αυγουλά, είναι να επεκταθεί η προμήθεια αυτών των φαρμάκων (για ρευματικές παθήσεις) και από τα ιδιωτικά φαρμακεία, μόνο σε περιπτώσεις που η πρόσβαση σε φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ ή άλλη δημόσια δομή Υγείας δεν είναι εφικτή για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών.

Ας δούμε όμως τι λένε και οι φαρμακοποιοί, από τους βασικούς πρωταγωνιστές της ιστορίας αυτής: Δεν θα λέγαμε όχι σε μια τέτοια παράμετρο, να μπορούμε δηλαδή να διαθέτουμε και εμείς τα ακριβά φάρμακα από τα φαρμακεία μας, τονίζουν οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ωστόσο θα πρέπει να υπάρξει κλειστός προϋπολογισμός για τα εν λόγω σκευάσματα, προκειμένου να μην εκτοξευθεί η φαρμακευτική δαπάνη. Φυσικά, ένα άλλο ερώτημα που προκύπτει εύλογα, είναι πώς θα μπορούν να αγοράζουν αυτές τις κατηγορίες φαρμάκων οι φαρμακοποιοί με τόσο μειωμένη ρευστότητα που κυριαρχεί.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των φαρμακοβιομηχανιών τονίζουν ότι η φαρμακοβιομηχανία δεν είναι αντίθετη με το να διατίθενται τα ΦΥΚ και στα φαρμακεία, αλλά θα πρέπει να δούμε τα Μητρώα των Ασθενών και γενικότερα να συζητήσουμε το θέμα και με τους Συλλόγους και να διασφαλίσουμε την επάρκεια, σημειώνουν.

Σε περίπτωση πάντως που ισχύσει το μέτρο αυτό, είναι βέβαιο ότι θα μετατοπιστεί ένας τζίρος άνω του μισού δισεκατομμυρίου που αυτή τη στιγμή ελέγχεται αποκλειστικά ή κυρίως από τον ΕΟΠΥΥ και μπορεί και πραγματοποιεί εξοικονομήσεις σε ιδιωτικές εταιρείες και κανάλια διανομής.

Για την ιστορία, να πούμε ότι μέχρι σήμερα η πρόσβαση των ασθενών στις εν λόγω θεραπείες γίνεται μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ με μηδενική συμμετοχή των ασθενών. Ο εφοδιασμός τους στηρίζεται στην απευθείας και μακροχρόνια συνεργασία των Κατόχων Αδείας Κυκλοφορίας των φαρμακευτικών προϊόντων με τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι παρέχουν ελαστικούς όρους πίστωσης, οι οποίες συχνά ξεπερνούν το ένα ημερολογιακό έτος. Παρά τις εκτεταμένες καθυστερήσεις πληρωμών προς τους ΚΑΚ, ποτέ δεν διαταράχτηκε η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε όλα τα χρόνια της κρίσης. Αντίθετα, τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ λειτούργησαν σαν μια πραγματική ασπίδα στην υγειονομική κρίση για πολλούς ασθενείς με σοβαρές παθήσεις όπως καρκίνος, σκλήρυνση κατά πλάκας, αυτοάνοσα νοσήματα, ορφανά φάρμακα κ.λπ.

Στο Υπουργείο Υγείας κάποιοι υποστηρίζουν ότι η διάθεση των φαρμάκων αυτών θα βοηθήσει τους ασθενείς με κινητικά προβλήματα στην καλύτερη πρόσβαση στη θεραπεία τους.

Το κλειδί, τέλος, όπως υποστηρίζουν όλες οι πλευρές και όπως είπαμε παραπάνω, είναι να υπάρξει κλειστός προϋπολογισμός, καθώς η διάθεση των ΦΥΚ στα ιδιωτικά φαρμακεία ανεξέλεγκτα είναι πιθανό να εκτοξεύσει τη φαρμακευτική δαπάνη από 19% έως 31%, καθώς ο ΕΟΠΥΥ θα είναι υποχρεωμένος να αποζημιώνει τα φάρμακα αυτά στη λιανική τους τιμή και όχι στη νοσοκομειακή τιμή –5% όπως είναι σήμερα η τιμή αγοράς των προϊόντων από τον ΕΟΠΥΥ.

Διαβάστε ακόμη:

Διαψεύδει το υπ. Υγείας την διάθεση των ΦΥΚ για ρευματοπαθείς μόνο από τα ιδιωτικά φαρμακεία

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved