ΦΑΡΜΑΚO

Ούτε ένα χάπι στα Σούπερ Μάρκετ λένε οι φαρμακοποιοί - Ναι στον επιστημονικό, όχι στον εμπορικό ρόλο

Με το moto ούτε ένα χάπι στα Σούπερ Μάρκετ, με την επισήμανση να μην καταργηθεί ο κλάδος ως επιστημονική οντότητα και με την πεποίθηση ότι οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς και γι αυτό πρέπει να παραμείνουν επιστήμονες και όχι έμποροι, το προεδρείο του ΠΦΣ, σε συνέντευξη τύπου την Τετάρτη, διατράνωσε την αντίθεσή του στην επιχειρούμενη απελευθέρωση των ΜΥΣΥΦΑ που επιτάσσουν οι δανειστές.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Βεβαίως σύμφωνα με την υπουργική απόφαση Βορίδη, την 1η Ιανουαρίου 2016 αναμένεται απελευθέρωση των ΜΥΣΥΦΑ, «ωστόσο μέχρι τότε εμείς θα πασχίζουμε ώστε να μην περάσει ούτε αυτή η πρόταση, αλλά ούτε και η επιθυμία των θεσμών, που ζητάνε την διάθεση των ΜΥΣΥΦΑ από τα Σούπερ Μάρκετ», τόνισε με εμφατικό τρόπο, ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κων. Λουράντος.

Η σημερινή δε απεργία του κλάδου- στην οποία συμμετέχουν ακόμη και διευρυμένα φαρμακεία- σε ποσοστό που αγγίζει σχεδόν το 99% καταδεικνύει την δυναμική αλλά και την αποφασιστικότητα των φαρμακοποιών, η οποία αναμένεται να λάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, οι οποίες θα ανακοινωθούν, το ερχόμενο Σάββατο 13 Ιουνίου στην Γενική του Συνέλευση. Συγκεκριμένα, το εκλεκτορικό σώμα θα αποφασίσει τους τρόπους κλιμάκωσης του αγώνα.

Η προσβασιμότητα, το πιο σύντομο ...ανέκδοτο

Αναφορικά με το επιχείρημα που επικαλούνται οι θεσμοί για τα ΜΥΣΥΦΑ και που αφορά στην προσβασιμότητα (δηλαδή η απελευθέρωση θα φέρει προσβασιμότητα), ο πρόεδρος του ΠΦΣ τόνισε ότι αποτελεί το πιο σύντομο ανέκδοτο, καθώς στην Ελλάδα διαθέτουμε 11.000 φαρμακεία και άρα το επιχείρημα αυτό, καταρρίπτεται. Επιπλέον, συνέχισε, έχουμε το πυκνότερο δίκτυο με την καλύτερη διασπορά φαρμακείων στην Ευρώπη απ' άκρου εις άκρον της Ελληνικής επικράτειας ...

Οι φαρμακοποιοί τονίζουν πως τα επονομαζόμενα ΜΗΣΥΦΑ είναι ΦΑΡΜΑΚΑ που (μπορούν να συνταγογραφηθούν) συνταγογραφούνται αλλά δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία . Για τον λόγο αυτό η ορθή ονομασία τους είναι ΜΗ.Α.ΦΑ. (Μη Αποζημιούμενα Φάρμακα)
«Είναι φάρμακα με ενδείξεις, αντενδείξεις, αλληλεπιδράσεις, ανεπιθύμητες ενέργειες, ορθή χρήση και σε τελική ανάλυση με αποτελεσματικότητα εξειδικευμένη για κάθε περίπτωση». Επιπλέον όπου υπήρξε απελευθέρωση της τιμής των ΜΗ.Α.ΦΑ, συνέχισε ο κ. Λουράντος, τα αποτελέσματα διεθνώς είναι αρνητικά.

Ακόμη και ο ΠΟΥ φωνάζει για όχι στην απελευθέρωση

Εξάλλου διεθνής Μελέτη που δημοσίευσε ο Π.Ο.Υ. καταγράφει τα γεγονότα αυτά και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι: «η απελευθέρωση της αγοράς των ΜΗΣΥΦΑ δεν έχει αποδεχτεί ότι μειώνει τις τιμές τους». Επίσης, ο κ. Λουράντος σημείωσε ότι οι τιμές πώλησης των ΜΗ.Α.ΦΑ στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Λουράντος ανέφερε ακόμη, ότι η πρόταση για απελευθέρωση, μας καταργεί ως επιστήμονες, την στιγμή που ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύεται αποδεδειγμένα για τις υπηρεσίες μας. Μάλιστα όπως είπε, στο εξωτερικό, ακόμη και οι συμβουλές πληρώνονται, ενώ μετά τις 12 το βράδυ ισχύει η υπερωριακή αμοιβή.

Το φάρμακο, επανέλαβε, πρέπει να διατίθεται από τον φυσικό του χώρο που είναι το φαρμακείο του αδειούχου φαρμακοποιού. Και συνέχισε:

«Ταυτόχρονα με μία απελευθέρωση, η Δημόσια Υγεία θα επιβαρυνθεί από το κόστος νοσηλείας λόγω των παρενεργειών που θα επισυμβούν, όπως ακριβώς συνέβη και στη Σουηδία». Στην Σουηδία συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε από το 2009 και μετά αύξηση κατά 40% στις δηλητηριάσεις από παρακεταμόλη, ενώ αξίζει να σημειωθεί, ότι από την 1η Σεπτεμβρίου 2015, τα ΜΥΣΥΦΑ στην Κύπρο, θα πωλούνται μόνο από τα φαρμακεία, ανέφερε ο κ. Λουράντος.

«Η Δημόσια Υγεία δεν νοσεί απλώς αλλά πνέει τα λοίσθια», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, προσθέτοντας: «Ο ίδιος ο πρωθυπουργός μίλησε στις προγραμματικές του δηλώσεις για ανθρωπιστική κρίση στην Υγεία και ο ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε επισήμως την σαφή του ΑΝΤΙΘΕΣΗ για την θέσπιση των κανόνων αγοράς στο Φάρμακο. Είναι λοιπόν τουλάχιστον ατυχές να προτρέπει η Ελληνική Κυβέρνηση την πώληση των ΜΗ.Α.ΦΑ. από τα σούπερ μάρκετ ή άλλα καταστήματα λιανικής εκτός των φαρμακείων».

Να σημειωθεί, όπως τόνισε ο κ.Ανδρέας Γαλανόπουλος εκ μέρους των Συνεταιρισμών των φαρμακοποιών, ότι τα ΜΥΣΥΦΑ σε όγκο αγγίζουν το 24,8% και σε αξία το 6,2% της αγοράς διατιμημένων προιόντων, με τζίρο που ανέρχεται σε 230 εκατ. ευρώ.

Έρευνα της ALCO δείχνει την εμπιστοσύνη των πολιτών στον φαρμακοποιό

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Εταιρείας ALCO το φαρμακείο και ο φαρμακοποιός βρίσκονται σε πολύ υψηλή θέση στην αξιολόγηση των υπηρεσιών τους από τον κόσμο

Μεταξύ των βασικών ευρημάτων είναι :

 Η πολύ στενή σύνδεση του πολίτη με το φαρμακείο του (δηλαδή το φαρμακείο της γειτονιάς του), αφού το 85% χρησιμοποιεί το ίδιο πάντα φαρμακείο.
 Η εντυπωσιακά υψηλή (σχεδόν καθολική – 93% ) ικανοποίηση από τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι φαρμακοποιοί.
 Η επίσης σχεδόν καθολική (95%) ικανοποίηση από την ποιότητα εξυπηρέτησης στα φαρμακεία.
 Το υψηλό επιστημονικό κύρος των φαρμακοποιών (εμπιστοσύνη στις συμβουλές και υποδείξεις τους), το οποίο οδηγεί τους πολίτες στο να τους θεωρούν πάνω από όλα επιστήμονες (67%) και πολύ λιγότερο επιχειρηματίες (23%).
 Η επιθυμία της πλειοψηφίας για σαφές και συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας.

Η μεγάλη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας

Εν τω μεταξύ οι φαρμακοποιοί σε μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας, δήλωσαν ανυποχώρητοι στις διεκδικήσεις τους αναφέροντας χαρακτηριστικά πως η πάγια θέση τους είναι «ούτε ένα χάπι στα σουπερ μάρκετ».
Η ενδεχόμενη απελευθέρωση της τιμής τους και των καναλιών διανομής των Μη Αποζημιούμενων Φαρμάκων εγκυμονεί κινδύνους για την Δημόσια Υγεία, θα επιβαρύνει τους ασφαλισμένους και βέβαια θα δημιουργήσει φαινόμενα ολιγοπωλίων και όχι υγιούς ανταγωνισμού όπως ευαγγελίζονται οι προτείνοντες το μέτρο αυτό.

Διαβάστε ακόμη:

ΜΥΣΥΦΑ: Βροντερό «όχι» των φαρμακοποιών στην απελευθέρωση & με τη «βούλα» του ΠΟΥ

Επίθεση Λουράντου κατά Άδωνι - Δεν προσχώρησα στην Ν. Δημοκρατία, δηλώνει ο πρόεδρος του ΠΦΣ

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved