ΦΑΡΜΑΚO

Ουσιαστική πολιτική για το φάρμακο που στοχεύει στην «καρδιά» της κοινωνίας

Μία ουσιαστική πολιτική για το φάρμακο η οποία προέκυψε μετά από σκληρή διαπραγμάτευση με την φαρμακοβιομηχανία και η οποία στοχεύει στην κοινωνία και στους αδύναμους, ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Η πολιτική αυτή- τους άξονες της οποίας εξέθεσε ο υπουργός Υγείας- έχει ως κορυφή της το ποιοτικό και φθηνό φάρμακο προσβάσιμο σε όλους, κάτι που πραγματοποιείται από το υστέρημα της οικονομίας και όχι από το πλεόνασμα και την παραγωγή στην χώρα φαρμακευτικών σκευασμάτων από όποιον μπορεί να έρθει.

Η τιμολογιακή πολιτική και το νέο θεσμικό πλαίσιο για το φάρμακο θα ανακοινωθεί λεπτομερώς μέσα στον μήνα αυτό, και μέχρι τότε, όπως τόνισε ο κ. Κουρουμπλής, θα συνεχισθεί η διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας. Θα διορθώσουμε τα λάθη που έχουν γίνει προκειμένου να μειωθεί η τιμή των φαρμάκων, και για τον λόγο αυτό, προτείνουμε σταθερό πλαίσιο τριών ετών με την φαρμακοβιομηχανία, υπογράμμισε ο υπουργός. Η μείωση δε της τιμής σε πολλά φάρμακα, θα κατευθυνθεί στην κοινωνία και όχι στους δανειστές, τόνισε με νόημα.

Στα πλαίσια αυτά, ο κ. Κουρουμπλής, εξήγγειλε ετήσια ανατιμολόγηση και όχι κάθε εξάμηνο όπως ισχύει σήμερα. Πρώτη αλλαγή που επέρχεται στην φαρμακευτική πολιτική, είναι η αλλαγή πλαισίου στο rebate, με την καθιέρωση ενός ενιαίου κλιμακωτού rebate όγκου, διαφανούς, αναλογικού και προβλέψιμου για την βιομηχανία, με δίκαιη κατανομή βαρών. Η εξοικονόμηση από το μέτρο αυτό, θα είναι της τάξης των 160 εκατ. ευρώ. Ενδεχομένως να υπάρξει και επιπλέον εξοικονόμηση από τα διαρθρωτικά μέτρα (όπως έλεγχος του όγκου, της συνταγογράφησης κλπ), τα οποία θα συζητηθούν με την φαρμακοβιομηχανία, όπως απάντησε σε σχετική ερώτηση ο υπουργός Υγείας. Μακροπρόθεσμα δε, δεν αποκλείεται η λογική αυτή του rebate, να αντικαταστήσει το σημερινό επαχθές – για την βιομηχανία αλλά και για άλλους παρόχους υγείας- clawback.

Το νέο rebate, που θα αντικαταστήσει τα 12 rebate που ίσχυαν μέχρι σήμερα (8 για όλα τα φάρμακα και 4 για τα ακριβά) θα εφαρμοσθεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2015.

Σημαντική εξοικονόμηση όμως, θα υπάρξει και από την διόρθωση λαθών στις τιμές φαρμάκων, όπως σημείωσε.

Εν τω μεταξύ, όσον αφορά τα καινοτόμα φάρμακα, ο υπουργός Υγείας, επεσήμανε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί λίστα με 30 ή 35 νέα καινοτόμα φάρμακα, ενώ ειδικά για τα καινοτόμα θα υπάρξει κλειστός προϋπολογισμός και ειδικότερα για θεραπείες που αφορούν στην ρευματοειδή αρθρίτιδα και την ηπατίτιδα C ο προϋπολογισμός θα αγγίζει τα 140 εκατ. ευρώ.

Την επόμενη εβδομάδα επιπλέον, αναμένεται να ανακοινωθεί η σύνθεση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης για τα φάρμακα στον ΕΟΠΥΥ η λειτουργία της οποίας έχει στόχο την μείωση του κόστους. Ο ακριβής τρόπος με τον οποίο θα επιτευχθεί η μείωση στη συμμετοχή των ασθενών αποτελεί ακόμη αντικείμενο μελέτης για την ηγεσία του υπουργείου, ωστόσο φαίνεται πως προκρίνεται η λύση των εισοδηματικών κριτηρίων.

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, είναι πολύ πιθανό εντός του Ιουνίου να καταργηθεί με σχετική ρύθμιση, το μέτρο τους ενός ευρώ ανά συνταγή.

Σχολιάζοντας την φαρμακευτική πολιτική, ο κ. Παν. Κουρουμπλής, υπογράμμισε, ότι «επί πέντε χρόνια με ύπουλο τρόπο φαινόταν ότι ελεγχόταν η φαρμακευτική δαπάνη, ωστόσο υπήρχε συνεχής αύξηση της συμμετοχής του πολίτη από 12% στο 30% που έχει φθάσει σήμερα, με αποτέλεσμα να φθάσουμε στα 622 εκατ. ευρώ στην πενταετία. Στόχος μας σήμερα, είναι να μειωθεί και στους αδύνατους, η συμμετοχή στο φάρμακο».

Δημιουργούμε ένα καθαρό πλαίσιο με διαφανείς κανόνες για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την ανάπτυξη που μπορεί να δημιουργήσει εξαγωγές, νέο πλούτο με δίκαιο τρόπο για την κοινωνία και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Αναζητούμε τρόπους για να είναι ελκυστική η Ελλάδα τόνισε, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει η Ελλάδα και πρέπει να αξιοποιηθεί, όμως φεύγει στο εξωτερικό και «γίνεται η ατμομηχανή ξένων οικονομιών».

Όσον αφορά στην δημόσια φαρμακευτική δαπάνη των 2 δις ευρώ, ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι είμαστε θετικοί να εξαιρεθούν από την δαπάνη τόσο τα εμβόλια όσο και ο ΦΠΑ. Αναφορικά με την πρόταση των θεσμών που πρότειναν χθες αύξηση 11% από 6,5% στον συντελεστή του ΦΠΑ στα φάρμακα, ο υπουργός Υγείας απέκλεισε την αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ , σημειώνοντας, ότι «οι εταίροι μπορούν να ζητούν ό,τι εκτιμούν, ωστόσο για την κυβέρνηση έχει κλείσει το θέμα αυτό».

Τέλος, προκειμένου να εξομαλυνθεί η αγορά, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι δρομολογούνται δύο τροπολογίες μία που θα αφορά στα ληξιπρόθεσμα και μία στον συμψηφισμό. Ειδικά για τα ληξιπρόθεσμα αναμένεται στο αμέσως προσεχές διάστημα όλοι οι πάροχοι υγείας, να λάβουν το ποσό των 200 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

Τα «χαρτιά» της για την φαρμακευτική πολιτική ανοίγει σήμερα η ηγεσία του υπ. Υγείας

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved