ΦΑΡΜΑΚO

Το Horizon 2020 μπορεί να στηρίξει την «κρυμμένη» καινοτομία της υγείας & του φαρμάκου

Ο τομέας της υγείας και του φαρμάκου θα μπορούσαν να αντλήσουν σημαντικά ποσά από την ένταξή τους στο πρόγραμμα Horizon 2020, το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα που δημιουργήθηκε ποτέ, ύψους 80 δις ευρώ, με τη στήριξη μάλιστα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Με δεδομένο δε ότι το εν λόγω πρόγραμμα είναι ανοικτό σε όλους και ότι η έρευνα και η καινοτομία είναι μια μεγάλη επένδυση, αποτελεί μεγάλη ευκαιρία να ενταχθούν σε αυτό ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και πανεπιστήμια και ερευνητικοί φορείς.

Για τη δυναμική του προγράμματος και τις ευκαιρίες που κομίζει πραγματοποιήθηκε χθες ημερίδα από την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, στέλνοντας το μήνυμα ότι η ως χώρα πράγματι πονάμε σε αυτό που λέγεται απορρόφηση ευρωπαϊκών ή κοινοτικών κονδυλίων. Η ημερίδα αυτή της ΠΕΦ αποτέλεσε ουσιαστικά μια γέφυρα μεταξύ των ιδεών που μπορεί να υπάρχουν σε αφθονία και της υλοποίησής της.

Για τις προκλήσεις του προγράμματος μίλησε η Δρ. Σουζάνα Κολυβά, αντιπρόσωπος του Ινστιτούτου Παστέρ, λέγοντας ότι η υγεία αποτελεί νούμερο ένα κοινωνική πρόκληση.

Ειδικότερα, οι προκλήσεις του προγράμματος είναι: η γήρανση του πληθυσμού, το αυξημένο βάρος των ασθενειών, τα μη βιώσιμα συστήματα υγείας και οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στα συστήματα αυτά.

Η Εξατομικευμένη θεραπεία και η προσέγγιση στον ασθενή αποτελούν την αιχμή του δόρατος του Horizon 2020, σύμφωνα με την κυρία Κολυβά, η οποία υπογράμμισε ότι σχεδόν τα πάντα στο Πρόγραμμα, περιστρέφονται γύρω από τον άνθρωπο. Μέχρι στιγμής όλα τα έργα που έχουν κατατεθεί, σύμφωνα με την ομιλήτρια, σχετίζονται με την πληροφορική. Ωστόσο, συνέχισε, μια πολιτική που θα μπορούσε να λειτουργήσει είναι παράλληλα με το πρόγραμμα η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας να ενισχύσει Έλληνες ερευνητές.

Ο καθηγητής Γ. Υφαντόπουλος

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στο Καποδιστριακό πανεπιστήμιο της Αθήνας κ. Γιάννης Υφαντόπουλος αναφέρθηκε στην αδυναμία επικοινωνίας και πρόκρισης από ελληνικής πλευράς στα ευρωπαϊκά προγράμματα, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη στον 21ο αιώνα διέθεσε για προγράμματα Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) 3% του ΑΕΠ ενώ η Ελλάδα μόνο 0,6% του ΑΕΠ.

Οι κοινωνικές προκλήσεις αποτελούν την κεντρική φιλοσοφία του Horizon 2020 σύμφωνα με τον καθηγητή, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να χαρτογραφήσουμε ποια είναι αυτή η κοινωνική επίπτωση, την ώρα που η πρόκληση της καινοτομίας παραμένει.

Στον Ευρωπαϊκό χάρτη των δαπανών για Έρευνα και Ανάπτυξη, σύμφωνα με τον καθηγητή Υφαντόπουλο, κυριαρχεί η Φινλανδία με 3,96% του ΑΕΠ (βεβαίως εδώ στρατηγικής σημασίας επενδύσεις υλοποιεί η Nokia) και ακολουθούν η Σουηδία και η Δανία, ενώ η Ελλάδα έρχεται σχεδόν τελευταία ασθμαίνοντας, μαζί με τη Ρουμανία και τη Σλοβακία.

Το ερώτημα είναι πόσο μπορούμε να σπρώξουμε την χώρα μας, υπογράμμισε ο κ. Υφαντόπουλος, φέρνοντας ως παράδειγμα την επίσης μνημονιακή Πορτογαλία, η οποία τα έχει καταφέρει περίφημα, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να βρίσκεται στο 1/3 των Πορτογάλων σε θέματα R&D. Ήμαστε στο 0,7% του ΑΕΠ το 2007 και το 2025 θα αγγίξουμε το 1,5%, τόνισε χαρακτηριστικά ο ομιλητής.

Η κυβέρνηση, συνέχισε, πρέπει να εφαρμόσει αντικυκλική πολιτική, τονίζοντας, ωστόσο, ότι παρά την ύφεση οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες προχωρούν μόνες τους και επενδύουν σημαντικά ποσά σε θέματα Έρευνας και Ανάπτυξης, αγγίζοντας το 0,24% από 0,17%.

Διαβάστε ακόμη:

ΠΕΦ: Η επόμενη ημέρα της φαρμακοβιομηχανίας φέρει την σφραγίδα της «οριακής καινοτομίας»

ΠΕΦ: Ανάγκη για διαρθρωτικά μέτρα και όχι άλλες μειώσεις τιμών

Ελληνική φαρμακοβιομηχανία: 1 από τους 5 πυλώνες ανάπτυξης της οικονομίας - Όταν και ο ΣΕΒ την υμνεί

Τρύφων: Διαθρωτικά μέτρα, κίνητρα σε γιατρούς & φαρμακοποιούς και ανάπτυξη

Θεοδ. Κωλέτης: Ήρθε η ώρα για μια βιώσιμη & ουσιαστική λύση για τη φαρμακοβιομηχανία

Βασ. Κάτσος στο Pharma & Health Conferences: εθνικός πρωταθλητής η φαρμακοβιομηχανία- όχι στην ποινικοποίηση της αγοράς

ΠΕΦ: Η ανάπτυξη του κλάδου φέρει το όνομα "κρυμμένη καινοτομία μικρής κλίμακας"

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved