Ελληνικό φάρμακο: Άξιος πρεσβευτής μας στο εξωτερικό - Εξαγωγές 5 δις ευρώ την τελευταία 5ετία
Αξιόπιστος και συνεπής πρεσβευτής στις διεθνείς αγορές είναι το ελληνικό φάρμακο, το οποίο παράλληλα τονώνει σημαντικά την εθνική οικονομία, καθώς οι εξαγωγές αγγίζουν τα τελευταία 5 χρόνια τα 5 δις ευρώ.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αποτελεί. ακόμη και μέσα στην κρίση, έναν τομέα που αντιστέκεται και δίνει υπεραξία στο ελληνικό οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον αλλά και στην αγορά εργασίας, αφού ο κλάδος απασχολεί άμεσα περισσότερους από 10.000 εργαζομένους, ενώ έμμεσα απασχολούνται περί τους 53.100 εργαζομένους.
Επιπλέον, με επενδύσεις που ξεπερνούν τα 355 εκατ. ευρώ τα τελευταία 5 χρόνια, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να δημιουργήσει ακόμη περισσότερες θέσεις εργασίας στο άμεσο μέλλον.
Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων που δημοσιεύει η εφημερίδα Ημερησία, οι διεθνείς αγορές έχουν «ψηφίσει» ελληνικό φάρμακο, αφού οι εξαγωγές του κλάδου επεκτείνονται σε περισσότερες από 85 χώρες παγκοσμίως, όπως ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, ενώ στις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Γερμανία και η Βρετανία.
Ειδικότερα, το 2014 οι εξαγωγές ελληνικών φαρμάκων ανήλθαν σε ένα δις ευρώ και σε όγκο 25.875 τόνους. Από το σύνολο των εξαγωγών, το φάρμακο απορροφά το 37,65% στον κλάδο των χημικών προϊόντων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, 1 στα 4 φάρμακα που εξάγονται, κατευθύνονται στη γερμανική αγορά. Συγκεκριμένα, ποσοστό 27,4% των φαρμάκων σε όγκο (7.087 τόνοι) και ποσοστό 22,2% σε αξία (221.902.000 ευρώ) καταλήγει στην Γερμανία. Ακολουθεί η Αγγλία με ποσοστό 12,1% (3.137 τόνοι) και 13% (129.548.000 ευρώ) αντίστοιχα.
Ακολουθούν η Ιταλία και η Γαλλία στην τρίτη θέση, ενώ τις χαμηλότερες εξαγωγές καταγράφουμε στην Ελβετία. Στις εξαγωγές αυτές, ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΣΕ, περιλαμβάνονται και οι παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων που, ενώ έχουν εισαχθεί για τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς, επανεξάγονται εξαιτίας της χαμηλής τιμής που διαθέτουν στη χώρα μας. Εκτιμάται ότι η αξία των παράλληλων εξαγωγών ανέρχεται σε αρκετά εκατ. ευρώ.
Άξιος πρεσβευτής λοιπόν και σημαντικό επενδυτικό χαρτί αποτελεί το φάρμακο.,Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, η συνολική επίδραση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στο ΑΕΠ ξεπερνά τα 2,8 δις ευρώ, δηλαδή για κάθε 1.000 ευρώ που δαπανώνται για την αγορά φαρμάκων που παράγονται στην Ελλάδα, το ΑΕΠ της χώρας ενισχύεται κατά 3.420 ευρώ. Την ίδια ώρα, τα συνολικά φορολογικά έσοδα από την εγχώρια παραγωγή φαρμάκων ανέρχονται σε 147 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με έκθεση του ΙΟΒΕ.
Στην ελληνική αγορά φαρμάκου, εκτιμάται ότι δραστηριοποιούνται περισσότερες από 100 φαρμακευτικές βιομηχανίες, από αυτές 23 ελέγχουν παραγωγικές μονάδες στην Ελλάδα, ενώ υπάρχει και μια σειρά άλλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην διακίνηση γενοσήμων, τα οποία όμως παράγονται για λογαριασμό τους σε εργοστάσια τρίτων, κυρίως στο εξωτερικό.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ο κλάδος αποελεί τόσο σημαντικό κεφάλαιο για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με την ΠΕΦ, το σημερινό θεσμικό πλαίσιο καθηλώνει το ελληνικό φάρμακο στο 18% της αγοράς, ενισχύει στην πράξη τα εισαγόμενα σκευάσματα και οδηγεί πολλές βιομηχανίες σε πραγματικό αδιέξοδο, ενώ σε συνδυασμό με τα χαράτσια clawback και rebate ανεβάζουν την άμεση και έμμεση φορολόγηση στο 50% της τιμής.