ΦΑΡΜΑΚO

Τα 25 μέτρα του ΣΕΒ για την τόνωση της παραγωγής, η ανάπτυξη & η ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Διαβάζοντας κάποιος την επιστολή με τα 25 μέτρα – προτάσεις του κορυφαίου θεσμικού οργάνου της βιομηχανίας του ΣΕΒ προς την κυβέρνηση, για την επόμενη ημέρα της ανάπτυξης και της τόνωσης του παραγωγικού ιστού, μπορεί εύκολα να αντιληφθεί τι χρειάζεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να πετύχει την πολυπόθητη ανάπτυξη. Και ειδικότερα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά Ανάπτυξης, προκειμένου να θέσει σε κίνηση τον κοιμώμενο γίγαντα της βιομηχανίας και της επιχειρηματικότητας.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Ο αναγνώστης της επιστολής επίσης, αντιλαμβάνεται εύκολα ότι ένα από τα βασικά οχήματα της επόμενης ημέρας της ανάπτυξης αλλά και της αναγέννησης του παραγωγικού ιστού, είναι η φαρμακοβιομηχανία η οποία έχει αποδείξει έμπρακτα ότι αποτελεί κλάδο μεγάλης στρατηγικής σημασίας και εμβέλειας τόσο για την ελληνική οικονομία, όσο και για τις διεθνείς αγορές.

Ήδη οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες εξάγουν σήμερα σε περισσότερες από 80 χώρες και το ελληνικό φάρμακο αποτελεί αναντίρρητα ένα δυνατό brand name για τις απαιτητικές αγορές του εξωτερικού. Τον έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό του κλάδου της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας επιβεβαιώνει άλλωστε και η πρόσφατη έκθεση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) η οποία επικαλούμενη στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τοποθετεί τα φάρμακα στη δεύτερη θέση μεταξύ των 20 κορυφαίων εξαγώγιμων προϊόντων της Ελλάδας για το 2014 μετά τα ορυκτέλαια πετρελαίου.

Ας δούμε όμως μερικά σημεία από την περίφημη επιστολή του ΣΕΒ την οποία απέστειλε ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Θεόδωρος Φέσσας στην κυβέρνηση με τα 25 μέτρα προτάσεις:

- Θέσπιση «Διϋπουργικής Επιτροπής για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση και τη Βιομηχανική Πολιτική», με αποστολή τη συμφωνία κράτους – επιχειρήσεων σε συγκεκριμένη ατζέντα για τη αναδιάρθρωση της βιομηχανίας, το σχεδιασμό συγκεκριμένης βιομηχανικής πολιτικής, τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης και τη μέγιστη δυνατή συμβολή της στην περιφερειακή ανάπτυξη.

- Εστίαση σε οικονομικές δραστηριότητες με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και εξαγωγικές επιδόσεις: ανάδειξη τομέων, κλάδων και γεωγραφικών περιοχών της χώρας, με σαφείς εξωστρεφείς προοπτικές προς αγορές-στόχους υψηλής εισοδηματικής στάθμης.

- Θεσμοθέτηση «Επιχειρηματικών Συμβουλίων» για τους βασικούς παραγωγικούς τομείς της οικονομίας με αποστολή το συντονισμό και παρακολούθηση «Σχεδίων Ανάπτυξης» με έμφαση στην καινοτομία, την εξωστρέφεια και τις δεξιότητες των εργαζομένων.

- Αναθεώρηση του πλαισίου παροχής επενδυτικών κινήτρων (Αναπτυξιακός Νόμος) μετά από ολοκληρωμένη αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς του. Θέσπιση αποκεντρωμένων συστημάτων διοίκησης και διαχείρισης των πόρων. Ενίσχυση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου με κεφάλαια που θα δεσμεύονται για επενδύσεις στη βιομηχανία για την αύξηση των διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων. Το Ταμείο οφείλει να λειτουργήσει ως η Επενδυτική Τράπεζα και όχημα της νέας βιομηχανικής πολιτικής της χώρας.

- Ανάπτυξη αποτελεσματικών πρωτοβουλιών ενσωμάτωσης της καινοτομίας στο πλήρες φάσμα της παραγωγικής οικονομίας της χώρας (εδραιωμένες επιχειρήσεις, ΜμΕ, νεοφυείς επιχειρήσεις) με έμφαση στην παραγωγή διεθνώς ανταγωνιστικών προϊόντων. Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται να ισχύσει νέο σύστημα αποκεντρωμένης και ευέλικτης χρηματοδότησης της καινοτομίας στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ. Οι αναδυόμενες τεχνολογικές αγορές, στις οποίες αποδεδειγμένα εντοπίζεται ελληνική παρουσία με ικανές εξαγωγικές προοπτικές πρέπει να αποτελέσουν βασική επενδυτική προτεραιότητα.

- Ενίσχυση της ρευστότητας της βιομηχανίας, με την πληρωμή των οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις και με τη θεσμοθέτηση του συμψηφισμού οφειλών κράτους – επιχειρήσεων. Άμεση αντιμετώπιση της εκκρεμότητας των NPL'S προκειμένου να απελευθερωθούν πόροι προς την υγιή βιομηχανία.

- Μείωση της γραφειοκρατίας που αφορά την επιχειρηματικότητα και της πολυνομίας-αντιφατικών διατάξεων, που δημιουργούν ανασφάλεια στις επιχειρήσεις. Προτείνουμε την ενεργοποίηση «Επιτροπής Απλούστευσης Διαδικασιών» και τη θέσπιση «Νόμου-πλαίσιο για την Απλοποίηση της Νομοθεσίας».

- Η λειτουργία ενός απλού, σταθερού και αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση επενδύσεων. Η φορολογική μεταρρύθμιση που ξεκίνησε το 2013 πρέπει να ολοκληρωθεί και να είναι ευνοϊκή προς τις επιχειρήσεις που επενδύουν.

- Προώθηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων βασισμένη στην ποιότητα, με τη θέσπιση Εθνικής Πολιτικής Ποιότητας. Άμεση εφαρμογή και έλεγχος αυστηρών προδιαγραφών κατασκευής και υλικών στα δημόσια κτίρια – σχολεία, που σήμερα κατασκευάζονται με υλικά χαμηλού κόστους χωρίς προδιαγραφές εισαγόμενα από τρίτες χώρες.

- Εξορθολογισμός των σχέσεων βιομηχανίας και αλυσίδων λιανεμπορίου ως προς τις πρακτικές τιμολόγησης, εκπτώσεων και πληρωμών.

- Συμπλήρωση της νομοθεσίας περί ανάπτυξης των Επιχειρηματικών Πάρκων (Ν. 3982/2011) στα σημεία όπου παρουσιάζονται προβλήματα (χρόνοι αδειοδότησης των ΕΠ, συνεργασία με άλλα Υπουργεία, θέματα διαχείρισης των ΕΠ, θέματα ανάπτυξης και εξυγίανσης των Άτυπων Βιομηχανικών Συγκεντρώσεων, θέματα των ΕΠ Μεγάλων Μεμονωμένων Μονάδων, κ.λπ. Εκπόνηση και υλοποίηση σχετικών προγραμμάτων επιχορήγησης για την ανάπτυξη νέων Επιχειρηματικών Πάρκων στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ.

- Διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής εξωστρέφειας που θα τεκμηριώνει το τρίπτυχο (α) κρίσιμες αγορές (β) προϊόντα με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ανά αγορά (γ) μηχανισμοί διείσδυσης ανά αγορά και προϊόν, με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο σχεδιασμό, υλοποίηση και διακυβέρνηση.

- Αναμόρφωση των μηχανισμών στήριξης και προώθησης της διεθνοποίησης των ελληνικών επιχειρήσεων με εστίαση στη δημιουργία Business Hubs στις κρίσιμες αγορές στόχους που θα παρέχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες στρατηγικής πληροφόρησης, δικτύωσης και επιτόπιας υποστήριξης.

- Δημιουργία ενιαίου tax portfolio σε κάθε εξαγωγική επιχείρηση για τον άμεσο συμψηφισμό κάθε είδους πιστωτικών / χρεωστικών φόρων, τελών, δασμών, κτλ (συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ).

- Υποστήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων για την αναγκαία προσαρμογή στις απαιτήσεις διεθνοποίησης και ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων και διεργασιών με σύγχρονα συστήματα οργάνωσης και σχέδια ανάπτυξης δεξιοτήτων εργαζομένων.

Διαβάστε ακόμη:

Το ελληνικό φάρμακο στην β' θέση των εξαγωγών της χώρας - Έκθεση του ΠΣΕ

Η φαρμακοβιομηχανία, η τεχνολογία & μερικοί ακόμη κλάδοι, πρωταγωνιστές στη νέα εποχή της ανάπτυξης

Συνάντηση Παν. Κουρουμπλή - ΠΕΦ: Ανάπτυξη, η νέα «σημαία» του κλάδου, κίνητρα σε όλες τις βιομηχανίες

Πρόταση Κουρουμπλή για σταθερό πλαίσιο 4ετίας με την φαρμακοβιομηχανία, εκτός δαπάνης εμβόλια, ΦΠΑ & ΕΚΑΣ

Ο Γ. Βαρουφάκης αποκλείει το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ στα φάρμακα

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved