Καταγγελία Γ. Δαγρέ για καταχρηστικές & παράνομες πρακτικές εταιρειών προς τα φαρμακεία
Την αυθαίρετη, καταχρηστική και κερδοσκοπική πρακτική η οποία είναι παράνομη, ή ήταν τουλάχιτον μέχρι πρότινος, και την οποία διαπράττουν καθημερινά και μαζικά οι πολυεθνικές, κατά κανόνα, Φαρμακευτικές Εταιρείες και Κάτοχοι Άδειας Κυκλοφορίας φαρμάκων (Κ.Α.Κ.) σε βάρος σχεδόν όλων των φαρμακείων της χώρας, καταγγέλει ο αντιπρόεδρος του ΦΣΑ και του ΠΦΣ κ. Γιάννης Δαγρές.
Την καταγγελία του μάλιστα αυτή, την αποστέλλει προς τα υπουργεία Υγείας, Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού, Γ.Γ. Εμπορίου, τον ΕΟΦ και την Περιφέρεια Αττικής.
Ο κ. Δαγρές, μιλάει για ένα σοβαρότατο θέμα, το οποίο έχει λάβει πανελλαδικές και μαζικές διαστάσεις, έχει προκαλέσει τεράστια αδικαιολόγητη αιμορραγία στα Φαρμακεία, υπό τύπον άτυπου και ανορθόδοξου "χαρατσιού υπέρ εταιρειών" και προκαλεί τεράστια σε μέγεθος προβλήματα στη λειτουργία των Φαρμακείων στερώντας τους απαραίτητη ρευστότητα και προκαλώντας σοβαρή αποδιοργάνωση στη λειτουργία τους, κάτι που φυσικά έχει ανησυχητικότατου μεγάθους αρνητική αντανάκλαση στην ομαλή τροφοδοσία του ελληνικού πληθυσμού σε φάρμακα.
Η πρακτική αυτή, σύμφωνα με τον κ. Δαγρέ, υφέρπει διαχρονικώς εδώ και χρόνια και έχει οδηγήσει σε τιμωρία τους υπαιτίους αρκετές φορές στο παρελθόν, πλην όμως δεν έχει ακόμα ξερριζωθεί τελείως και μάλιστα τους τελευταίους μήνες έχει ξαναδιογκωθεί δραματικά λαμβάνοντας αυτή τη φορά χαρακτήρα πανδημίας. Και συνεχίζει ο κ. Δαγρές στην καταγγελία του:
«στην Ελλάδα όπως και σε όλη την Ευρώπη έχει θεσπιστεί εδώ και δεκαετίες ο θεσμός των Φαρμακαποθηκών ως ζωτικών μεσαζόντων με απαραίτητη και αναντικατάστατη αποστολή:
α) να έχουν ετοιμοπαράδοτο απόθεμα από όλα σχεδόν τα φάρμακα όλων σχεδόν των εταιρειών,
β) να έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύουν τα Φαρμακεία άμεσα και αυθημερόν και πάνω από μία φορές αν χρειαστεί,
καλύπτοντας έτσι τη φυσική αδυναμία των εταιρειών να παρέχουν ευχερή και άμεση τροφοδοσία του πληθυσμού σε φάρμακα μέσω των Φαρμακείων.
Παράλληλα με το παραπάνω κύριο και επίσημο κανάλι αδιάλειπτης και επαρκούς τροφοδοσίας του πληθυσμού σε φάρμακα λειτουργεί εδώ και καιρό συμπληρωματικά και στο περιθώριο και ένα δεύτερο κανάλι τροφοδοσίας των Φαρμακείων/ασθενών, εκείνο των εμπορικών τμημάτων Φαρμ. Εταιρειών στο σκέλος αυτών που προμηθεύουν απευθείας τα Φαρμακεία με φάρμακα (Direct-To-Pharmacy, D.T.P.), αλλά φυσικά μόνο τα φάρμακα της εκάστοτε εταιρείας που διατηρεί τέτοιο τμήμα και βέβαια όχι άμεσα αλλά με καθυστέρηση.
Συνεπώς, και εφόσον η λειτουργία του επίσημου καναλιού τροφοδοσίας φαρμάκων (Φαρμακαποθήκες) λειτουργεί σωστά, επαρκώς και έτσι όπως προβλέπεται, η ύπαρξη αυτού του δευτερεύοντως καναλιού συμπληρωματικής τροφοδοσίας (απευθείας μέσω εταιρειών) υστερεί δραματικά σε όλα τα κρίσιμα χαρακτηριστικά απόδοσης, δηλαδή δεν προσφέρει απολύτως τίποτα επιπλέον στους ασθενείς ή στο Σύστημα Υγείας, είναι δηλαδή περιττό και κανονικά δεν έχει λόγο ύπαρξης.
Πλην όμως υπάρχει. Και η ύπαρξή του δικαιολογείται από τις εταιρείες που τα διατηρούν πάνω στον ισχυρισμό ότι καλύπτει τυχόν ελλείψεις φαρμάκων από τις Φαρμακαποθήκες, ισχυρισμός όμως αδύναμος, αίολος και δύσκολα πιστευτός καθώς:
Σε περίπτωση λοιπόν που ένα Φαρμακείο αναζητήσει κάποιο φάρμακο από Φαρμακαποθήκη, όπως πρέπει, και δεν το βρει αλλά αναζητώντας το στη συνέχεια απευθείας από την ίδια την εταιρεία που το διακινεί το βρει, τότε ο παραπάνω ισχυρισμός του λόγου ύπαρξης των εμπορικών τμημάτων των Φαρμ. Εταιρειών καθίσταται ακόμα περισσότερο ψευδής και παραπλανητικός.
Αφήνεται στην άκρη προς ώρας, αλλά δεν μπορεί να μη ληφθεί υπ' όψη, το κατά πόσο είναι νόμιμο, και βάσει ποιου δικαιώματος και με ποια εξουσιοδότηση, μία Φαρμ. Εταιρεία να λαμβάνει μονομερώς διακόπτει την τροφοδοσία σε φάρμακα στο επίσημο κανάλι τροφοδοσία του πληθυσμού αυθαίρετα, με δική της μονομερή απόφαση του είδους: "μάλλον θα κάνει εξαγωγές, οπότε προληπτικά και αναπόδεικτα αποφασίζω να αφήσω τα Φαρμακεία που εξυπηρετεί η τάδε φαρμακαποθήκη χωρίς φάρμακα"».
Το θέμα κρίνεται επείγον, όπως αναφέρεται ακόμη στην καταγγελία, καθώς:
«i) καθημερινά η αφαίμαξη των Φαρμακείων από τις Φαρμ. Εταιρείες καθίσταται ανεξέλεγκτη και
ii) τα χρηματικά ποσά που καθημερινά και πανελλαδικά αποσπώνται με αυτή τη βίαιη και καταναγκαστική μέθοδο από τα Φαρμακεία είναι τεράστιο δεδομένου του πλήθους των Φαρμακείων της Ελλάδας, ένα μέρος των οποίων κάθε ημέρα σύρεται και εξαναγκάζεται να καταφεύγει στις Φαρμ. Εταιρείες απευθείας για εύρεση φαρμάκων μην έχοντας άλλη επιλογή, οπότε και παγιδεύεται και πέφτει θύμα της πρακτικής της επιβολή ετσιθελικής συναγοράς
iii) και έτσι απομειώνονται συνεχώς όλο και περισσότερο οι δυνατότητες και οι διαθέσιμοι πόροι των Φαρμακείων για ομαλή τροφοδοσία των ελλήνων ασφαλισμένων σε φάρμακα».
Το θέμα τέλος, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο του ΦΣΑ και του ΠΦΣ έχει καταστεί τόσο κρίσιμο και με τέτοιες αρνητικές προεκτάσεις για τη Δημόσια Υγεία (σοβαρή υποβάθμιση της ικανότητας των Φαρμακείων για επαρκή και έγκαιρη κάλυψη των φαρμακευτικών ανγκών του ελληνικού πληθυσμού) που ήδη έχει απασχολήσει για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης και εξουδετέρωσής του και τη Διοίκηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (Π.Φ.Σ.-Ν.Π.Δ.Δ.) σε πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του στις 29-1-2015.
Διαβάστε ακόμη:
Όταν ο Παν. Κουρουμπλής κατέκτησε τους φαρμακοποιούς, λέγοντας: «θέλουμε τα φαρμακεία της γειτονιάς»
Το μήνυμα των φαρμακοποιών για το Eurogroup, την κοινωνία & την κυβέρνηση
Π. Κουρουμπλής προς ΣΦΕΕ: Οι δαπάνες στην Υγεία είναι επένδυση, όχι σπατάλη - στηρίξτε την Ελλάδα
Γ. Δαγρές: Οι μνημονιακές πολιτικές για το φάρμακο και τη χώρα ήταν καταστροφικές σε βαθμό προδοσίας