ΦΑΡΜΑΚO

Ενιαίο τρόπο τιμολόγησης με διπλή τιμή για όλα τα φάρμακα, σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας

Μέτρα και κυρίως έναν ενιαίο τρόπο τιμολόγησης ο οποίος αναμένεται να φέρει στον χώρο του φαρμάκου διαφάνεια και ισορροπία, προωθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Το νέο αυτό προέκυψε από την χθεσινή συνάντηση που είχαν ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Αναπληρωτής Υπουργός, Ανδρέα Ξανθός, οι οποίοι συναντήθηκαν με τα μέλη του ΣΦΕΕ. Και παρά το γεγονός ότι η συνάντηση έγινε σε επίπεδο brain storming και διερεύνησης- καθώς οι επικεφαλής των επιχειρήσεων θα επανέλθουν με συγκεκριμένες κοστολογημένες και τεχνικές προτάσεις- όλα δείχνουν ότι τα πράγματα ίσως έχουν πάρει τον δρόμο τους.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας λοιπόν, προωθεί ένα διπλό τρόπο τιμολόγησης, κάτι που φαίνεται ότι μπορεί να λειτουργήσει ομαλά στην αγορά, όπως σχολιάζουν στελέχη των πολυεθνικών. Πρόκειται για την λεγόμενη διπλή τιμή, δηλαδή να υπάρχει σε κάθε φάρμακο, η ονομαστική – λιανική τιμή που είναι η επίσημη τιμή της Ευρωζώνης, και μία δεύτερη τιμή, που είναι η τιμή αποζημίωσης ή αναφοράς (ασφαλιστική), η οποία θα υπολογίζεται, με βάση όχι τις 3 χαμηλότερες τιμές των 27 χωρών της ΕΕ αλλά τις δύο χαμηλότερες τιμές.

Το γεγονός αυτό θα ωφελήσει συνολικά την φαρμακοβιομηχανία, σχολιάζουν στελέχη του ΣΦΕΕ και όχι μόνο τις πολυεθνικές αλλά και τις ελληνικές, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σχεδιάζει να καταργήσει όλες τις άλλες τιμές που ίσχυαν (οριζόντιες τιμές, τιμές σε φάρμακα προ του 2012 και μετά του 2012) και να επιβάλλει έναν ενιαίο τρόπο τιμολόγησης. Αυτό σημαίνει, ότι τόσο τα νέα όσο και τα παλιά φάρμακα, είτε είναι εντός πατέντας, είτε εκτός, θα τιμολογούνται με μία ενιαία τιμή, ενώ τα γενόσημα θα τιμολογούνται στο 80% του of patent, που είναι οι 2 χαμηλότερες τιμές της ΕΕ.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας, σχεδιάζει να δώσει και ένα ποσοστό κέρδους στους φαρμακεμπόρους και στους φαρμακοποιούς.

Παράγοντες του ΣΦΕΕ εκτιμούν ότι με την λογική αυτή της τιμολόγησης, θα υπάρξει διαφάνεια και ισορροπία στο σύστημα το οποίο είναι γεγονός, ότι έχει ταλαιπωρηθεί σφόδρα τα τελευταία χρόνια από στρεβλώσεις και αγκυλώσεις.

Εν τω μεταξύ ο ΕΟΦ έχει αναρτήσει ήδη το δελτίο της ανατιμολόγησης (η οποία πραγματοποιείται κάθε 6 μήνες) μετά τις παρατηρήσεις των εταιρειών και αυτό που απομένει τώρα, είναι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την στελέχωση τόσο του ΕΟΦ όσο και των υπηρεσιών του υπουργείου, ώστε να εκδοθεί εν ευθέτω χρόνω, το δελτίο τιμών.

Διαβάστε ακόμη:

Συνάντηση Παν. Κουρουμπλή & ΣΦΕΕ με «μενού» δαπάνη, χαράτσια και αλλαγή τρόπου τιμολόγησης

Κων. Φρουζής: Να μειωθεί clawback & rebate και να επανέλθει η δαπάνη στα 2,4 δισ ευρώ

Συνάντηση Παν. Κουρουμπλή - ΠΕΦ: Ανάπτυξη, η νέα «σημαία» του κλάδου, κίνητρα σε όλες τις βιομηχανίες

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved