Μέσα σε 5 χρόνια θα είναι έτοιμο το «παγκόσμιο εμβόλιο μίας εφαρμογής» για τη γρίπη
Μια νέα κατηγορία αντισωμάτων, η οποία ανακαλύφθηκε πρόσφατα, ίσως αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία του "παγκοσμίου εμβολίου για τη γρίπη", σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων από την Ιατρική Σχολή Icahn του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Mount Sinai της Νέας Υόρκης.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτό το νέο εμβόλιο της γρίπης θα μπορούσε να αποτρέψει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η παγκόσμια κοινότητα κατά την τρέχουσα περίοδο γρίπης, όπου τα υπάρχοντα εμβόλια δεν εξουδετερώνουν όλα τα στελέχη της γρίπης, επειδή ορισμένα από αυτά δημιουργήθηκαν από μεταλλάξεις του βασικού ιού που έγιναν αφότου είχε οριστικοποιηθεί η φόρμουλα του εμβολίου για την περίοδο 2014-2015.
Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Matthew Miller, υποστηρίζει ότι "σε αντίθεση με τα εποχικά εμβόλια, που πρέπει να γίνονται σε ετήσια βάση, αυτό το νέο είδος εμβολίου χρειάζεται να χορηγηθεί μόνο μια φορά και θα έχει την ικανότητα να προστατεύει έναντι όλων των στελεχών της γρίπης, ακόμη και όταν ο ιός μεταλλάσσεται. Αυτό θα αποτρέψει την εμφάνιση της πανδημίας γρίπης και της μειωμένης αποτελεσματικότητας του εμβολίου όπως συνέβη φέτος".
Στην σχετική τους έκθεση η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Virology, ο Miller και οι συνεργάτες του συνέκριναν σε περιβάλλον εργαστηρίου ένα απομονωμένο αντίσωμα για ένα συγκεκριμένο στέλεχος της γρίπης (όπως αυτά που περιέχονται στο σύγχρονο ετήσιο εμβόλιο της γρίπης) με ένα απομονωμένο "ευρείας εξουδετέρωσης" αντίσωμα γρίπης (ο νέος τύπος εμβολίου που θα χορηγείται άπαξ και θα διαρκεί για όλη τη ζωή του ατόμου).
Διαπίστωσαν αρχικά ότι το ευρείας εξουδετέρωσης αντίσωμα ήταν λιγότερο αποτελεσματικό στην εξουδετέρωση της γρίπης από το εξειδικευμένο αντίσωμα που απευθυνόταν στο συγκεκριμένο στέλεχος του ιού. Ωστόσο, όταν τοποθέτησαν τα αντισώματα ευρείας εξουδετέρωσης στο φυσικό τους περιβάλλον από ανθρώπινο αίμα και οι δύο τύποι αντισωμάτων διαπιστώθηκε ότι είχαν παρεμφερή αποτελεσματικότητα εξουδετέρωσης του ιού της γρίπης.
Το σημερινό εμβόλιο της γρίπης είναι ένα "απενεργοποιημένο" εμβόλιο. Αποτελείται από σωματίδια ιού που καλλιεργούνται κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες εργαστηρίου και στη συνέχεια θανατώνονται χρησιμοποιώντας έναν απολυμαντικό παράγοντα. Σε ένα "εξασθενημένο" εμβόλιο, ο ιός παραμένει ζωντανός αλλά η τοξικότητα του μειώνεται.
Επειδή ο ιός είναι ζωντανός στο εξασθενημένο εμβόλιο, είναι σε θέση να "αντιγράφεται" στο αναπνευστικό σύστημα, χωρίς, ωστόσο, να είναι ικανός να μολύνει τον πνεύμονα. Καθώς ο ζωντανός ιός αντιγράφεται ακίνδυνα, διεγείρεται η ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού που δημιουργεί τα κατάλληλα αντισώματα.
Ο Μίλερ και οι συνεργάτες του είναι αισιόδοξοι ότι το "παγκόσμιο εμβόλιο μίας εφαρμογής" για την γρίπη θα είναι πραγματικότητα μέσα στα επόμενα 5-7 χρόνια.
Διαβάστε επίσης:
Γρίπη: Επαγρύπνηση για ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες συστήνει το ΚΕΕΛΠΝΟ
Εντοπίστηκε η πρωτεΐνη που θεραπεύει τη γρίπη
Λοίμωξη του αναπνευστικού: Αυτά είναι τα κύρια συμπτώματα