Μεγάλες υποσχέσεις (από τον κ. Σαμαρά), μικρές προσδοκίες για την φαρμακοβιομηχανία
Έπρεπε να έρθουν οι εκλογές και να απειληθεί με ήττα ίσως (;) ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, για να ασχοληθεί σοβαρά με την φαρμακοβιομηχανία και τις θέσεις εργασίας.
Όπως τόνισε ειδικότερα ο κ. Σαμαράς κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας με τίτλο «Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων και Ανάπτυξης», το οποίο χαρακτήρισε οδικό χάρτη για τη μεταμνημονιακή εποχή, η βιομηχανία φαρμάκων μέχρι το 2021 θα επιφέρει αύξηση στο ΑΕΠ της χώρας κατά 2 δις ευρώ, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθούν 25.000 θέσεις εργασίας.
Φυσικά βρισκόμαστε σε προεκλογικό κλίμα και μάλιστα έντονο και όλες οι υποσχέσεις -ακόμη και καλοπροαίρετες- επιτρέπονται. Διότι η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική και οι προσδοκίες του κλάδου μικρές και ρεαλιστικές.
Μiα πραγματικότητα την οποία έχουν βιώσει με δραματικό τρόπο οι άνθρωποι της φαρμακοβιομηχανίας και οι εργαζόμενοι. Με ένα καταιγιστικό brain drain, όπου υπολογίζεται ότι έχουν χαθεί γύρω στις 20.000 θέσεις εργασίας τα τελευταία χρόνια, με συνεχή χτυπήματα στην φαρμακοβιομηχανία σε θέματα τιμολόγησης και με μiα σειρά αλλεπάλληλων χαρατσιών όπως clawback και rebate, τα οποία έχουν δημιουργήσει ζοφερό κλίμα αποβιομηχάνισης στη χώρα.
Η φαρμακοβιομηχανία αποτελεί βασικό και κρίσιμο τομέα της ελληνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας και τα τελευταία χρόνια καταβαραθρώθηκε για τα καλά. Αποτελεί τομέα στρατηγικής σημασίας και άξιο πρεσβευτή μας για τις αγορές του εξωτερικού, ωστόσο, όπως και άλλοι κλάδοι, διαλύθηκe στα χρόνια της ύφεσης και του Μνημονίου.
Πώς θα συντελεστεί επομένως αυτό το πέταγμα της φαρμακοβιομηχανίας; Με ποιο τρόπο και με ποιο σχέδιο;
Να θυμίσουμε ότι ο κ. Σαμαράς πριν λίγο καιρό είχε δεχθεί τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Φρμακοβιομηχανίας, οι οποίοι του έθεσαν υπ' όψιν τα επείγοντα αιτήματα του κλάδου, αιτήματα τα οποία δεν μπορούν να περιμένουν. Η ΠΕΦ μίλησε για την ανάγκη ενός Κοινωνικού Συμβολαίου μεταξύ Πολιτείας, βιομηχανίας και κοινωνίας. Ο Πρωθυπουργός όμως δεν απάντησε για την τύχη αυτού του Κοινωνικού Συμβολαίου, ούτε πήρε θέση για το πώς οραματίζεται την επόμενη ημέρα του κλάδου. Φαίνεται ότι είναι πρόθυμος να το κάνει τώρα, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου!
Διαβάστε ακόμη:
Τα αιτήματα της φαρμακοβιομηχανίας δεν επηρεάζονται από τις εκλογές
Οι παρενέργειες των εκλογών: Καθυστερεί η θετική λίστα στα φάρμακα
Κων. Φρουζής: Το clawback κάνει νωθρή την κυβέρνηση
Δείτε πώς κατάντησαν την υγεία και την περίθαλψη των πολιτών το 2014 - Ένας λεπτομερής απολογισμός
Ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε σοβαρά με τους γιατρούς & το brain drain που χτυπά τη χώρα