ΦΑΡΜΑΚO

Μ. Βορίδης: Επιμένει στη σκληρή λιτότητα της φαρμακευτικής δαπάνης των 2 δις ευρώ

Την επιμονή του για το ύψος της εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης στα 2 δις ευρώ επανέλαβε για πολλοστή φορά ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό το 2015, το βράδυ της Κυριακής.

Και μόνο εντελώς επιδερμικά αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το αίτημα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας είναι η αύξηση 300 εκατ. ευρώ επιπλέον. Με μόνη διαφορά ότι οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας δε ζητούν αύξηση, αλλά διόρθωση 300 εκατ. ευρώ, καθώς η δαπάνη των 2 δις ευρώ αποτελεί σοβαρό πλήγμα για τη δημόσια υγεία και τους ασφαλισμένους. Άραγε αυτό πότε θα μπορέσει να το αντιληφθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και συνολικά η κυβέρνηση;

Επιπλέον, όταν στα 2 δις ευρώ (δαπάνη και για το 2015) είναι ενταγμένα τόσο τα εμβόλια όσο και το ποσό για τους ανασφάλιστους, τότε τα πράγματα προδιαγράφονται δραματικά. Να θυμίσουμε στο σημείο αυτό, ότι οι εκπρόσωποι της ΠΕΦ έχουν ζητήσει να δημιουργηθεί για τους ανασφάλιστους ένα ειδικό κονδύλι πρόνοιας, ώστε τα ποσά να κατευθύνονται εκεί. Ωστόσο ο κ. Βορίδης επιμένει να στηρίζει τις επιλογές του για μειωμένη δαπάνη, θεωρώντας ότι αυτό είναι το σωστό και αυτό επιτάσσει η λογική και η φιλοσοφία του εξορθολογισμού.

Μάλιστα, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα, αναφορικά με την αύξηση της δαπάνης που ζητά η Αντιπολίτευση, ο υπουργός Υγείας ρώτησε, «Αυτή την αύξηση πώς θα τη δικαιολογήσετε; Γιατί εμείς εκείνο το οποίο παρακολουθούμε σε αυτή τη φαρμακευτική δαπάνη είναι ότι από χρόνο σε χρόνο, μέσα από διαρθρωτικές παρεμβάσεις οι οποίες αρχίζουν να λειτουργούν, στην πραγματικότητα πλησιάζει σε αυτό το οποίο είναι ο στόχος του προϋπολογισμού». Και συνέχισε ο κ. Βορίδης:

«Τι αναφέρουμε συγκεκριμένα; Επιτρέψτε μου να πω ορισμένα παραδείγματα. Γιατί ξέρετε στη λογική του ότι «τα χρήματα δεν είναι αρκετά», μέχρι πριν από λίγα χρόνια αυτή η φαρμακευτική δαπάνη ήταν στα 5,5 δισεκατομμύρια. Έχετε ένα κριτήριο με το οποίο θα συζητούσαμε την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης; Τα 2 δισεκατομμύρια δεν είναι επαρκή. Ποια είναι επαρκή; Τα 5,5 δισεκατομμύρια που δαπανούσαμε πριν από μερικά χρόνια;
Αυτή τη δαπάνη να αυξήσουμε και γιατί; Γιατί εμείς τι βλέπουμε; Παραδείγματος χάριν, μόλις μπήκε το πλαφόν της συνταγογραφήσεως -αυτό το δεύτερο που το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτό, όχι το πρώτο που απερρίφθη το Μάρτιο από το Συμβούλιο της Επικρατείας- βλέπουμε μια μείωση των υπερβάσεων στη φαρμακευτική δαπάνη της τάξης περίπου του 30% με 40%, ακριβώς επειδή λειτουργεί αυτό το πλαφόν, επειδή λειτουργούν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, επειδή λειτουργούν τα φίλτρα ελέγχου της συνταγογράφησης. Εσείς, επειδή θα αναιρέσετε όλη τη μνημονιακή πολιτική, θα τα αφαιρέσετε αυτά; Θα επιστρέψετε στην εποχή της μεγάλης φαρμακευτικής δαπάνης;».

Να θυμίσουμε, ωστόσο, στον υπουργό Υγείας, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε μιλά για ολική επαναφορά στα 5,5 δις ευρώ φαρμακευτική δαπάνη, αλλά για πραγματική διόρθρωση στα επίπεδα που χρειάζεται, ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ο υπουργός Υγείας, όμως, μίλησε και για τη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ και τις διαγνωστικές εξετάσεις, σημειώνοντας χαρακτηριστικά και απεθυνόμενος εκ νέου στο ΣΥΡΙΖΑ:

«Η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για το σύνολο των ιδιωτών παρόχων είναι κοντά στα 900 εκατομμύρια. Αυτή τη δαπάνη θέλετε να αυξήσετε; Θέλετε να αυξήσετε, παραδείγματος χάριν, τη δαπάνη για να καλυφθούν -λέω- οι ιδιωτικές κλινικές, τα κέντρα αποκατάστασης, οι φυσικοθεραπευτές ή τα διαγνωστικά κέντρα ή όσοι γιατροί έχουν διαγνωστικές συστάσεις; Θέλετε να αυξήσετε αυτή τη δαπάνη; Η ερώτηση είναι με ποιον τρόπο. Πώς; Έχετε ένα κριτήριο για το πόσο θα αυξήσετε αυτή τη δαπάνη;»

Τέλος, αναφορικά με τις διαγνωστικές εξετάσεις, ο κ. Βορίδης επεσήμανε ότι με την εφαρμογή των κατευθυντήριων οδηγιών, υπάρχει μείωση 40%.

Δεν είπε ποτέ κανείς ότι δεν χρειαζόταν ένας γερός εξορθολογισμός στο σύστημα, ωστόσο αυτό που πρέπει να αντιληφθεί ο κ. Βορίδης και συνολικά η κυβέρνηση, είναι ότι εδώ ελλοχεύει ο κίνδυνος να περάσουμε στην άλλη πλευρά -εάν δεν έχουμε περάσει ήδη, όπως αναφέρουν πολλοί οικονομολόγοι της υγείας- όπου οι ασθενείς δεν έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και ότι η πρόληψη έχει χαθεί πλέον. Όμως όταν χάνονται βασικές υπηρεσίες θα έρθει η ώρα που θα πληρώσουμε πολλαπλάσια την υγεία μας αργότερα. Και φυσικά αυτό θα δείξουν οι επιδημιολογικές μελέτες. Θα πρέπει να γίνει κάτι άμεσα, προτού είναι αργά για όλους μας.

Η λογιστική πολιτική έχει και τα όριά της, οι πολίτες κουράστηκαν, μάτωσαν και πλήρωσαν πολύ ακριβά την υπόθεση Μνημόνιο και Ξένη Κηδεμονία. Τα πράγματα πλέον στην υγεία και την περίθαλψη των πολιτών είναι οριακά, η σάρκα έχει φαγωθεί και έμεινε το κόκκαλο.

Από όλα τα παραπάνω, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ότι το αίτημα της φαρμακοβιομηχανίας για αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης δεν πρόκειται να ευοδωθεί και δε γνωρίζουμε τι τύχη θα έχει το υπόμνημα που κατέθεσαν τα μέλη της ΠΕΦ στον πρωθυπουργό πριν από τρεις εβδομάδες αναφορικά με βασικά και καίρια αιτήματα του κλάδου. Διότι εκείνος που θα συμβουλεύσει τον κ. Αντώνη Σαμαρά είναι ο υπουργός Υγείας, ως ο πλέον αρμόδιος. Και ο κ. Βορίδης όπως όλα δείχνουν εξακολουθεί να ασπάζεται την πολιτική της σκληρής λιτότητας.

Διαβάστε ακόμη:

Έτσι «στραγγαλίζει» η κυβέρνηση το ελληνικό φάρμακο

Διαγωνισμοί ΕΠΥ στο ΕΣΥ: Οσμή μεγάλου σκανδάλου καταγγέλλει η ΠΕΦ

Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες στέλνουν την ΕΠΥ στη Δικαιοσύνη για τους διαγωνισμούς της δραστικής

Η φαρμακοβιομηχανία διεκδικεί δεσπόζουσα θέση στο ΕΣΠΑ: Γιατί η κυβέρνηση αργεί να τη στηρίξει;

Το ελληνικό φάρμακο εγγύηση για την υγεία και την ανάπτυξη

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved