ΦΑΡΜΑΚO

Η φαρμακοβιομηχανία διεκδικεί δεσπόζουσα θέση στο ΕΣΠΑ: Γιατί η κυβέρνηση αργεί να τη στηρίξει;

Στη δύσκολη αυτή οικονομική στιγμή που η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από ανάπτυξη και στήριξη, η κυβέρνηση αποδεικνύεται τουλάχιστον αφελής, καθώς δεν επενδύει στο δυνατό «χαρτί» που λέγεται φαρμακοβιομηχανία.

Τα μηνύματα και τα στοιχεία που έρχονται από παντού πλέον είναι ξεκάθαρα και δε χωρούν αμφισβήτησης: Η φαρμακοβιομηχανία μπορεί να διαδραματίσει σημαίνοντα και κρίσιμο ρόλο στην επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας και στην έξοδο της χώρας από τα αιματηρά Μνημόνια. Είναι κλάδος, όπως τόνισε χαρακτηριστικά χθες στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου «Η ώρα της Ελληνικής Οικονομίας» ο Αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ & Πρόεδρος της Επιτροπής Φαρμακευτικών Εταιρειών του Επιμελητηρίου κ. Πασχάλης Αποστολίδης, «ο οποίος μπορεί να γίνει εκμεταλλεύσιμος μοχλός ανάπτυξης για την επόμενη ημέρα».

Και είναι πράγματι απορίας άξιο που δε δείχνουν να το αντιλαμβάνονται αυτό οι κυβερνώντες και ειδικότερα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, δημιουργώντας διαρκώς προσκόμματα σε έναν κλάδο ο οποίος εξακολουθεί να επενδύει, να δημιουργεί, να αντιστέκεται, να καινοτομεί, να πληρώνει τους φόρους του και να κρατάει την έδρα του πεισματικά στην Ελλάδα.

Μάλιστα, ο κ. Αποστολίδης επεσήμανε ότι η φαρμακευτική βιομηχανία είναι ένας κλάδος που εμπίπτει και είναι σε πλήρη αντιστοιχία με τις απαιτήσεις, τις προϋποθέσεις και τις κατευθύνσεις της ΕΕ σε σχέση με την επόμενη Προγραμματική Περίοδο (2014-2020). Για το λόγο αυτό, διεκδικεί δεσπόζουσα θέση στο επόμενο ΕΣΠΑ και έχει συμπεριληφθεί στις μελέτες Έξυπνης Εξειδίκευσης (Smart Specialization) ως ένας από τους κλάδους στους οποίους η χώρα μας (ή έστω συγκεκριμένες Περιφέρειες) έχει συγκριτικό πλεονέκτημα.

Προκειμένου να αναπτυχθεί ο κλάδος και να τονωθεί το ζήτημα Έρευνας και Ανάπτυξης, ο κ. Αποστολίδης κατέθεσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τις παρακάτω θέσεις που αντανακλούν την φιλοσοφία του ΣΦΕΕ:

Απαιτούμενες Ενέργειες

1. Επανεξέταση του πλαισίου φοροελαφρύνσεων για δαπάνες Ε&Α και τεχνολογικής καινοτομίας και πιο συγκεκριμένα αύξηση του φορολογικού κινήτρου τουλάχιστον στα προηγούμενα επίπεδα (λ.χ. 50% αντί 30%).

2. Βελτίωση του πλαισίου φορολογικών κινήτρων για δαπάνες έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης και εναρμόνιση του επερχόμενου Αναπτυξιακού Νόμου, με στόχο την ενίσχυση των εγχώριων επενδύσεων και την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων υψηλής τεχνολογικής στάθμης και παραγωγής προϊόντων μεγάλης προστιθέμενης αξίας.

3. Τροποποίηση του Αναπτυξιακού Νόμου, ώστε να παρέχεται μεγαλύτερο ποσοστό επιδότησης μεταποιητικών επιχειρήσεων σε περιφέρειες με υψηλή βιομηχανική συγκέντρωση.

4. Μέριμνα για έγκριση ειδικού καθεστώτος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να συμπεριληφθούν οι δαπάνες έρευνας στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο και να μην εξαρτώνται από το χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων, με σκοπό την αύξηση των ποσοστών χρηματοδότησης και στην Αττική.

5. Απαλλαγή των royalties από την παρακράτηση φόρου.

6. Εφαρμογή μειωμένου φορολογικού συντελεστή στα κέρδη από την εκμετάλλευση πατεντών και συγκεκριμένων καινοτομιών.

Τα Εκτιμώμενα Οφέλη που θα έχουν οι παραπάνω ενέργειες έχουν ως εξής, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο του ΣΦΕΕ:

1. Αύξηση των δαπανών έρευνας στις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα την τεράστια συμβολή των δαπανών Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ) στο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης. Υπολογίζεται ότι για κάθε αύξηση κατά 1% των δαπανών ΕΤΑ των επιχειρήσεων (περίπου 4 εκ. ευρώ τα δύο προηγούμενα έτη) το ΑΕΠ αυξάνεται κατά 0,07% (ήτοι, περίπου 140 εκατ. ευρώ). Ο πολλαπλασιαστής που προκύπτει είναι πολύ υψηλός και δικαιολογεί τη σημασία που αποδίδεται στις δαπάνες ΕΤΑ .

2. Ανάλογη επίπτωση στη συνολική εγχώρια απασχόληση και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για ερευνητές και επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό.

3. Σύνδεση έρευνας με την παραγωγή, με αποτέλεσμα τον εμπλουτισμό της παραγωγικής διαδικασίας με πρακτικές καινοτομίας και τεχνολογικής ανάπτυξης.

4. Ενδυνάμωση της εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων του κλάδου.

Ωστόσο, την ίδια ώρα που η φαρμακοβιομηχανία εμφανίζεται με τόσο μεγάλα πλεονεκτήματα, η κολλημένη φαρμακευτική δαπάνη στα 2 δις ευρώ -για το 2014 και για το 2015- δημιουργεί προβληματισμό και ανησυχία για σοβαρά προβλήματα Δημόσιας Υγείας. Το θέμα έχει θέσει ενδελεχώς στον πρωθυπουργό μάλιστα σε σχετικό της υπόμνημα που κατέθεσε πριν 15 ημέρες η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας. Στο υπόμνημα περιλαμβάνεται ακόμη μια σειρά από άλλα μείζονα ζητήματα, όπως:

- μείωση των χαρατσιών clawback και rebate
- τροποποίηση της πολιτικής για τα γενόσημα, η οποία δημιουργεί σοβαρές παρενέργειες για τις επιχειρήσεις τόσο με το πλαίσιο για τους διαγωνισμούς στα νοσοκομεία όσο και με τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία. Στο πλαίσιο αυτό, να εξετασθεί το θέμα των διαρκών μειώσεων στα φθηνά φάρμακα.
- αλλαγή πλαισίου για τους διαγωνισμούς στα νοσοκομεία. Στο θέμα των διαγωνισμών, είναι χαρακτηριστική η φράση του αντιπροέδρου της ΠΕΦ κ. Δημήτρη Δέμου κατά τη διάρκεια της μεγαλειώδους εκδήλωσης για το ελληνικό φάρμακο πριν δύο εβδομάδες στο Badminton, ότι σε περίπτωση που ολοκληρωθούν οι τρεις διαγωνισμοί -οι οποίοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη στο υπουργείο Υγείας από την ΕΠΥ (και τους οποίους έχουν προσβάλει δικαστικώς τρεις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες)- τότε 2.500 εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους, δηλαδή το μισό Badminton.

Διαβάζοντας κάποιος πίσω από τις λέξεις και τις φράσεις, διακρίνει ότι η φαρμακοβιομηχανία μπορεί πράγματι να πετάξει ψηλά την χώρα και να ανοίξει νέους ορίζοντες στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Διότι είναι ένας κλάδος ο οποίος εμπεριέχει μεγάλα και σαφή πλεονεκτήματα: καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό, δημιουργία αξιοζήλευτης τεχνογνωσίας, Έρευνας και Ανάπτυξης, καινοτομία, έξυπνα επιχειρηματικά σχέδια, επενδύσεις σημαντικές, ακόμη και μεσούσης της πιο δραματικής ύφεσης που βίωσε η χώρα.

Επομένως, δεν υπάρχουν δικαιολογίες γιατί καθυστερεί η κυβέρνηση να βοηθήσει και να ανοίξει δρόμους για την επόμενη ημέρα του κλάδου, είτε η βοήθεια αυτή λέγεται ξεμπλοκάρισμα κλινικών μελετών, είτε διαγωνισμοί στα νοσοκομεία οι οποίοι να βοηθούν ισότιμα όλες τις επιχειρήσεις και τα στελέχη της ΕΠΥ να μην δείχνουν εύνοια μόνο στις ξένες εταιρείες, είτε δελτία τιμών, είτε ένα σταθερό επενδυτικό και φορολογικό πλαίσιο.

Οι όποιες δικαιολογίες, αυτή τη στιγμή είναι προφάσεις εν αμαρτίαις.

Διαβάστε ακόμη:

Ο Πρωθυπουργός θα απαντήσει διά του υπουργού του κ. Μ. Βορίδη στο υπόμνημα της ΠΕΦ

Ο Κάρολος Παπούλιας στηρίζει τα φαρμακεία και την ανθούσα ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Πασχ. Αποστολίδης: Η φαρμακοβιομηχανία «εκμεταλλεύσιμος» μοχλός ανάπτυξης για την οικονομία

Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες στέλνουν την ΕΠΥ στη Δικαιοσύνη για τους διαγωνισμούς της δραστική

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved