Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες στέλνουν την ΕΠΥ στη Δικαιοσύνη για τους διαγωνισμούς της δραστικής
Στη δικαιοσύνη αναγκάζονται να προσφύγουν οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, εξαιτίας της παράλογης διαδικασίας στην οποία επιμένει η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας, αναφορικά με τους διαγωνισμούς δραστικής ουσίας στο ΕΣΥ. Συγκεκριμένα, με την τακτική της επιχειρεί απροκάλυπτα να δείξει εύνοια σε ξένες εταιρείες, ακυρώνοντας την ελληνική παραγωγή και παρακάμπτοντας ακόμη και επίσημους κρατικούς οργανισμούς.
Αυτό κατήγγειλαν τη Δευτέρα σε γεύμα εργασίας με συντάκτες υγεία, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας κ.κ. Θεόδωρος Τρύφων και Δημήτρης Δέμος και επικεφαλής των εταιρειών ΕΛΠΕΝ και DEMO αντίστοιχα.
Η τακτική αυτή μηδενίζει τις προϋποθέσεις για να συμμετάσχει κάποιος στο διαγωνισμό, αφού η ΕΠΥ και προσωπικά ο πρόεδρός της κ. Χρήστος Γιάνναρης χαρίζει στις ξένες επιχειρήσεις τους διαγωνισμούς για τη δραστική, τόνισε με έμφαση ο κ. Δημήτρης Δέμος.
Ο κ. Δέμος, μάλιστα, ήταν ιδιαίτερα λάβρος κατά του κ. Γιάνναρη, σημειώνοντας ότι η ΕΠΥ πραγματοποιεί σωρεία παρατυπιών αναφορικά με τους διαγωνισμούς, ενώ ο πρόεδρός της παρακάμπτει όχι μόνο τον ΕΟΦ, αλλά και την εγκύκλιο της γενικής γραμματέως Δημόσιας Υγείας, καθώς και τον ίδιο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Οι προδιαγραφές δε αυτού του μοντέλου για τους διαγωνισμούς των νοσοκομείων που προωθεί ο κ. Γιάνναρης, δεν περιλαμβάνονται σε κανένα Προεδρικό Διάταγμα, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δέμος, ενώ ο κ. Τρύφων, από την πλευρά του, ζήτησε να ακυρωθούν και οι τρεις διαγωνισμοί με τη δραστική, οι οποίοι, εάν ολοκληρωθούν ως έχουν, θα αφανίσουν έναν ολόκληρο κλάδο και θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, όπως υπογράμμισε.
Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη 3 διαγωνισμοί για 60 δραστικές στα νοσοκομεία, τους οποίους έχουν προσβάλει οι εταιρείες ΒΙΑΝΕΞ, DEMO και ΕΛΠΕΝ, όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Δέμο, προκειμένου να συμμετάσχει μια εταιρεία σε ένα διαγωνισμό για δραστική, θα πρέπει να δηλώσει τη συμμετοχή της και στα 120 νοσοκομεία της χώρας, σε διαφορετική περίπτωση χάνει την εγγυητική της καλής εκτέλεσης. Πρόκειται για μια παράλογη τακτική, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, η οποία κάθε άλλο παρά εξοικονομεί δαπάνες, είναι μέτρο που δεν έχει λογική, δεν εξυπηρετεί την οικονομία και πετά στο δρόμο τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες.
Ο κ. Δέμος, επίσης, άφησε σαφείς υπαινιγμούς και για τη φημολογούμενη σχέση του κ. Γιάνναρη με την κυβέρνηση.
Για το μείζον θέμα των διαγωνισμών των νοσοκομείων, ωστόσο, ο κ. Δέμος αναφέρθηκε ενδελεχώς και στην εκδήλωση της ΠΕΦ στο Badminton, πριν από 15 περίπου ημέρες. Όπως τόνισε, «σε περίπτωση που ολοκληρωθούν οι τρεις διαγωνισμοί -οι οποίοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη στο υπουργείο Υγείας από την ΕΠΥ- τότε 2.500 εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους», δηλαδή το μισό Badminton, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ την ημέρα εκείνη, μάλιστα, κατήγγειλε διαγωνισμό, στον οποίο επελέγη ο τελευταίος μειοδότης, ο οποίος δεν παρέδωσε τα σκευάσματα που όφειλε στα νοσοκομεία, σύμφωνα με τη σύμβαση που είχε υπογραφεί. Με την τακτική αυτή, έθεσε, όπως σημείωσε, σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών, ενώ ζημίωσε ταυτόχρονα και το δημόσιο, αφού αναγκαστικά στράφηκε στην υποκατάσταση, επιλέγοντας, τελευταία στιγμή, ακριβότερο σκεύασμα.
Αξίζει να αναφέρουμε για την ιστορία, ότι στο συγκεκριμένο μειοδότη δεν επιβλήθηκε καμία ποινή, ενώ η πολιτεία τον «επιβράβευσε», επιτρέποντάς του όχι μόνο να συμμετάσχει στον επόμενο διαγωνισμό, αλλά και αναθέτοντάς του να προμηθεύει με πολύ κρίσιμο φάρμακο τα νοσοκομεία της χώρας.
Να σημειωθεί ότι το θέμα των διαγωνισμών στα νοσοκομεία περιλαμβάνεται και στο υπόμνημα που κατέθεσαν τα μέλη της ΠΕΦ πριν από δύο εβδομάδες στον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά σε συνάντηση που είχαν μαζί του στο Μέγαρο Μαξίμου.
Αναλυτικά, οι θέσεις της ΠΕΦ, οι οποίες περιλαμβάνονται στο υπόμνημα, έχουν ως εξής:
- Αναπροσαρμογή της φαρμακευτικής δαπάνης.
- Προτάσεις για μείωση των χαρατσιών clawback και rebate.
- Να τροποποιηθεί η πολιτική για τα γενόσημα, η οποία δημιουργεί σοβαρές παρενέργειες για τις επιχειρήσεις τόσο με το πλαίσιο για τους διαγωνισμούς στα νοσοκομεία όσο και με τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία. Στο πλαίσιο αυτό, να εξετασθεί το θέμα των διαρκών μειώσεων στα φθηνά φάρμακα.
- Να αλλάξει το πλαίσιο για τους διαγωνισμούς στα νοσοκομεία.
Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς τόνισε πως το θέμα θα το δει διεξοδικά ο αρμόδιος υπουργός, κ. Μάκης Βορίδης, ωστόσο προς ώρας δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη.
Διαβάστε επίσης:
Ο Πρωθυπουργός θα απαντήσει διά του υπουργού του κ. Μ. Βορίδη στο υπόμνημα της ΠΕΦ
Το ελληνικό φάρμακο εγγύηση για την υγεία και την ανάπτυξη