ΦΑΡΜΑΚO

ΒΙΑΝΕΞ - LILLY: Η ελληνική σημαία κυματίζει στην Κίνα

Με την ελληνική σημαία δίπλα στην κινεζική, υποδέχτηκαν στις εγκαταστάσεις της φαρμακοβιομηχανίας LILLY στη Σαγκάη, την πρώτη παρτίδα του ενέσιμου αντιβιοτικού φαρμακευτικού ιδιοσκευάσματος βανκομυκίνη, που παράχθηκε στην Ελλάδα, στο εργοστάσιο Γ΄ της ηγέτιδας ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας ΒΙΑΝΕΞ.

Το γεγονός, που σηματοδοτεί την έναρξη μίας νέας εποχής για τη χώρα και την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου, την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου στο Ζάππειο, ο πρόεδρος της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ και του Φαρμακευτικού Φόρουμ του ΕΒΕΑ, κ. Διονύσης Φιλιώτης, ο αντιπρόεδρος και αν. διευθύνων σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ, κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ο πρόεδρος Lilly Europe, Australia & Canada, κ. Andrew Hotchkiss, ο γενικός διευθυντής της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ, κ. Σπύρος Φιλιώτης, ο αντιπρόεδρος Lilly Finance, Strategy & Business Development China, κ. Richard Jonathan Parsons και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Σαγκάη, Δρ. Ευγένιος Καλπύρης.

Χαιρετισμό απηύθηναν ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότης Μηταράκης, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Παναγιώτης Μίχαλος και ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Λιντζέρης. Την κεντρική ομιλία εκφώνησε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Φαρμακευτικού Φόρουμ του ΕΒΕΑ, EPhForT.

Το «παρών» έδωσαν επίσης εκπρόσωποι της πολιτείας, του κλάδου του φαρμάκου και του ιατρικού κόσμου. Μεταξύ αυτών, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, ο βουλευτής Θάνος Πλεύρης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, Κωνσταντίνος Φρουζής, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρος Τρύφων, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κωνσταντίνος Λουράντος και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλης Βλασταράκος.

Την εκδήλωση άνοιξε ο κ. Διονύσης Φιλιώτης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ίδρυση του Φαρμακευτικού Φόρουμ του ΕΒΕΑ, με σκοπό την προώθηση της παραγωγής φαρμάκων διεθνών εταιρειών σε ελληνικά εργοστάσια για εξαγωγή σε μεγάλες ξένες αγορές, καθώς και της κλινικής έρευνας στη χώρα μας. Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της πολιτείας τόνισε ότι «δεν ζητάμε προνόμια, αλλά να αρθούν τα εμπόδια, να τηρούνται οι διατάξεις και οι προθεσμίες» ώστε να είναι δυνατή η υλοποίηση τέτοιων αναπτυξιακιών δρατηριοτήτων, όπως η συνεργασία των LILLY- ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ ΛΙΛΛΥ-ΒΙΑΝΕΞ. Αναφερόμενος επίσης στη συγκεκριμένη συνεργασία, τόνισε τους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν τη τις δύο εταιρείες, με συνεργασία δεκαετιών, ενώ με θερμά λόγια μίλησε για τον Παύλο Γιαννακόπουλο, ιδρυτή και πρόεδρο της ΒΙΑΝΕΞ, καθώς και τους Θανάση Γιαννακόπουλο και Κώστα Γιαννακόπουλο.

Ο αντιπρόεδρος και αν. διευθύνων σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ, κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ξεκίνησε την ομιλία του ευχαριστώντας τη LILLY και τη ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ ΛΙΛΛΥ, ως Έλληνας και ως εκπρόσωπος της ΒΙΑΝΕΞ, για την εμπιστοσύνη που έχουν δείξει και συνεχίζουν να δείχνουν στην παραγωγική και ποιοτική ικανότητα της εταιρείας.

«Πριν από ενάμιση περίπου χρόνο, είχαμε την τιμή να ανακοινώσουμε τη σημαντική συμφωνία της ΒΙΑΝΕΞ με τη LILLY, με αντικείμενο την παραγωγή βανκομυκίνης για την αγορά της Κίνας, εγκαινιάζοντας ταυτόχρονα ένα πρότυπο εξαγωγικό αναπτυξιακό μοντέλο.

Ήταν μία συμφωνία-σταθμός που δεν θα μπορούσε να έχει πραγματοποιηθεί, αν δεν υπήρχε ο μακρόπνοος στρατηγικός σχεδιασμός από μεριάς ΒΙΑΝΕΞ.

Η ΒΙΑΝΕΞ, διαβλέποντας τη συνεχή αυξητική τάση για παραγωγή αντιβιοτικών λυόφιλων προϊόντων, άρχισε πριν από 10 χρόνια να επενδύει στην κατασκευή των απαραίτητων υποδομών, στην προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού, την εγκατάσταση και τον έλεγχό του, καθώς και στην επάνδρωσή του με το κατάλληλο εργατικό δυναμικό, ώστε να εξασφαλίζονται μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες. Μόνο για τις ανάγκες παραγωγής της βανκομυκίνης προσελήφθησαν περίπου 20 ειδικευμένα άτομα, με προοπτική να χρειαστούν σχεδόν άλλα τόσα, τα επόμενα χρόνια.

Ήδη, έχουν δαπανηθεί περισσότερα από 11 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για τα επόμενα δύο χρόνια προβλέπεται ότι θα χρειαστούν επιπλέον 2 εκατομμύρια. Η επένδυση αυτή έχει φέρει τη ΒΙΑΝΕΞ μέσα στις τρεις καλύτερες φαρμακοβιομηχανίες στη λυοφιλοποίηση πανευρωπαϊκά.

Επισφράγιση της συλλογικής προσπάθειας αποτελεί η άφιξη της πρώτης παρτίδας βανκομυκίνης στην Κίνα, γεγονός που μας κάνει ως Έλληνες και ως ΒΙΑΝΕΞ υπερήφανους!

Συνολικά, 2 εκατομμύρια τεμάχια βανκομυκίνης θα εξαχθούν προς την Κίνα το 2014, ενώ για το 2015 οι παραγωγικές ανάγκες υπολογίζονται σε 6 εκατομμύρια τεμάχια και για το 2016 σε 6 εκατ. 300 χιλιάδες τεμάχια, με αυξητική τάση.

Με τη συνεχή καθοδήγηση των εκπροσώπων της ELI LILLY και τις φιλότιμες προσπάθειες όλου του εμπλεκόμενου προσωπικού, έγιναν οι δοκιμαστικές παραγωγές. Ακολούθησαν αλλεπάλληλοι έλεγχοι από τον κινεζικό Οργανισμό Φαρμάκου, υπεβλήθησαν όλα τα στοιχεία και μετά την έγκρισή τους, άρχισε η παραγωγή το καλοκαίρι του 2014, με αποτέλεσμα σήμερα να φτάνουν οι πρώτες παρτίδες στην Κίνα.

Τη στιγμή όμως, που η Κίνα επιβραβεύει το ελληνικό φάρμακο, η κυβέρνηση της Ελλάδας επιτρέπει να μπαίνουν από το «παράθυρο» σκευάσματα εταιρειών από το Ισραήλ, το Πακιστάν ή την Ινδία, όταν μάλιστα ο αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων έχει απαγορεύσει τη διακίνηση σκευασμάτων των εταιρειών αυτών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Προφανώς, εμείς ξέρουμε καλύτερα από τους Κινέζους και τους Αμερικανούς...

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω δυο λόγια για το χώρο της υγείας συνολικά. Δυστυχώς, γινόμαστε μάρτυρες, τα τελευταία χρόνια, μίας συνεχούς υποβάθμισης των υπηρεσιών υγείας που λαμβάνει ο ελληνικός λαός, παρόλο που διαθέτουμε και εξαιρετικούς επιστήμονες και τεχνογνωσία υψηλού επιπέδου, ώστε να καλύπτονται επαρκώς και ποιοτικά οι ιατροφαρμακευτικές ανάγκες των πολιτών. Αιτία είναι η πολιτική λιτότητας που επιβάλλουν οι δανειστές και εφαρμόζει απαρέγκλιτα, τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις, με αποτέλεσμα να έχουμε δραματικές ελλείψεις σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό στα νοσοκομεία, φαρμακεία με άδεια ράφια και μία φαρμακευτική δαπάνη που δεν είναι βιώσιμη ούτε για τις φαρμακευτικές εταιρείες ούτε για τους ασθενείς, καθώς τους αναγκάζει σε υψηλά ποσοστά συμμετοχής.

Παρόλο που το ελληνικό φάρμακο διαθέτει και την ποιότητα και τη δυνατότητα σε επίπεδο παραγωγής να καλύψει πολύ μεγάλο ποσοστό των αναγκών των πολιτών σε φάρμακο, δυσβάσταχτα μέτρα όπως το rebate και το clawback, καθώς και οι αλλεπάλληλες μειώσεις τιμών, οδηγούν τις ελληνικές εταιρείες με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό. Τη θέση τους στην αγορά εποφθαλμιούν ξένες φαρμακευτικές, στις οποίες στρώνεται το χαλί τα τελευταία χρόνια από τις ελληνικές κυβερνήσεις, χωρίς να υπολογίζονται οι δυσμενείς μακροχρόνιες συνέπειες και για την οικονομία και για την υγεία, προς όφελος πρόσκαιρων λογιστικών αποτελεσμάτων.

Η έκκληση είναι μία:

Επιτέλους, εμπιστευτείτε την ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Μας εμπιστεύονται οι ξένοι, ήρθε η ώρα να μας εμπιστευτούν και οι Έλληνες» κατέληξε εμφατικά ο κ. Γιαννακόπουλος.

{youtube}0YGAxaG5cqc{/youtube}

Στην κεντρική ομιλία, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Μίχαλος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες δεν κατέθεσαν τα όπλα παρά τις συνέπειες της κρίσης, συνέχισαν να επενδύουν και να αυξάνουν την εξωστρέφειά τους. Τέτοιου είδους εγχειρήματα ανοίγουν σπουδαίες προοπτικές για την Ελλάδα, καθώς δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και συμβάλλουν στο εμπορικό ισοζύγιο, τόνισε και κάλεσε την πολιτεία να διαμορφώσει ευνοϊκότερες συνθήκες, ώστε ο φαρμακευτικός κλάδος να γίνει ουσιαστικός πυλώνας ανάπτυξης.

Ο υπουργός Υγείας, κ. Βορίδης, δήλωσε ότι η σημερινή ημέρα είναι μία ξεχωριστή στιγμή, η οποία αποτελεί και πρόκληση για το νέο επιχειρηματικό περιβάλλον. Χαρακτήρισε την συνεργασία ΒΙΑΝΕΞ –ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ ΛΙΛΛΥ απάντηση στην πρόκληση της εποχής και σε έναν παρασιτικό καπιταλισμό που κυριαρχούσε επί χρόνια μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία άντεξε και παρά το γεγονός, ότι στα χρόνια της κρίσης υπέστη βίαιη και γρήγορη προσαρμογή, ανταπεξήλθε, σημείωσε. Επίσης, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι το 2015 θα είναι ένα έτος το οποίο θα βασίζεται σε ένα σταθερό και αποτελεσματικό περιβάλλον με ισορροπημένους προϋπολογισμούς, και ευχήθηκε το παράδειγμα της σύμπραξης ΒΙΑΝΕΞ και ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ ΛΙΛΛΥ να το ακολουθήσουν και άλλες φαρμακοβιομηχανίες.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μηταράκης, υποστήριξε ότι είναι αισιόδοξο για τη χώρα το γεγονός ότι διεθνείς κολοσσοί επιλέγουν την Ελλάδα, με το βιομηχανικό πρότυπο που εγκαινιάζει η LILLY με τη ΒΙΑΝΕΞ να αποδεικνύει ότι η χώρα κερδίζει την εμπιστοσύνη μέσα στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Για το νέο αναπτυξιακό νόμο δήλωσε ότι θα πρέπει να συνδεθεί με τις απαιτήσεις της αγοράς και τα προγράμματα να προσαρμοστούν στις ανάγκες της χώρας, για τα οποία θα χρειαστεί και συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, για τα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του.

Ο κ. Παναγιώτης Μίχαλος δήλωσε ότι η συνεργασία ΒΙΑΝΕΞ-LILLY αποτελεί παράδειγμα του νέου επιχειρηματικού μοντέλου, που είναι ικανό να αλλάξει ριζικά την οικονομία της χώρας. Συμβάλλοντας στην αύξηση των εξαγωγών, είναι δυνατό να μετατραπεί η Ελλάδα σε επιχειρησιακό κόμβο, εκμεταλλευόμενη τη γεωγραφική της θέση, τις υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό της.

Ο κ. Λιντζέρης έκανε λόγο για «εξωπραγματική» παραγωγή βανκομυκίνης για τα ελληνικά δεδομένα, συγκρίνοντας την ποσότητα των 10 εκατ. τεμαχίων ετησίως που προβλέπει η συμφωνία, με τα περίπου 46.000 τεμάχια που απορροφά η ελληνική αγορά. Το συγκεκριμένο έργο προσέθεσε, δεν θα φέρει μόνο σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών της ΒΙΑΝΕΞ, αλλά και αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας, καθώς και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ο ΕΟΦ, σημείωσε, επιδιώκει να διευκολύνει την εξαγωγική δραστηριότητα των ελληνικών φαρμακευτικών εταιρειών, επιταχύνοντας τις διαδικασίες, για παράδειγμα το διάστημα για έκδοση αδειών εξαγωγής δεν ξεπερνά τις 10 ημέρες.

Ιδιαίτερη στιγμή αποτέλεσε η σύνδεση με τις εγκαταστάσεις της LILLY στη Σαγκάη. Ο κ. Parsons διευκρίνισε ότι η βανκομυκίνη είναι ένα αντιβιοτικό, το οποίο συνίσταται ως θεραπεία πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση σοβαρών λοιμώξεων που απειλούν τη ζωή και προκαλούνται από σταφυλόκοκκους ανθεκτικούς στη μεθικιλλίνη. Το σκεύασμα Voncon έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία περισσότερων από 2,5 εκατ. ασθενών από το 1996, οπότε και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Κίνα.

Από τη μεριά του, ο Έλληνας Πρόξενος, κ. Καλπύρης ανέφερε ότι «η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του διεθνούς φήμης φαρμακευτικού γίγαντα LILLY και της πρωτοπόρας ελληνικής φαρμακευτικής εταιρείας ΒΙΑΝΕΞ για την παραγωγή του Voncon στην Ελλάδα για εξαγωγή του στην Κίνα, αποτελεί απόδειξη του υψηλού βαθμού αξιοπιστίας που απολαμβάνει διεθνώς η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, τόσο για την ποιότητα όσο και για την τεχνογνωσία της». Τόνισε δε ότι «η ενέργεια αυτή θα λειτουργήσει ως μέσο αναγνωρισιμότητας των ελληνικών φαρμακευτικών προϊόντων στην Κίνα, προσελκύοντας κινεζικές επενδύσεις στον ελληνικό φαρμακευτικό τομέα, αλλά και θα συμβάλει στην αύξηση των εξαγωγών ελληνικών φαρμάκων υψηλής ποιότητας στην Κίνα».

Τη σημαντική συμβολή της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ για την υλοποίηση του σχεδίου ανέδειξε ο κ. Hotchkiss, ενώ για τη συνεργασία με τη ΒΙΑΝΕΞ λήφθηκε υπόψη η εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων της εταιρείας και το υψηλό επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και οι οικονομικές προοπτικές του εγχειρήματος. Επίσης, προανήγγειλε ότι εκτός από το Voncon συζητείται ήδη η παραγωγή και άλλων φαρμακευτικών προϊόντων στην Ελλάδα, με σκοπό την εξαγωγή τους σε ξένες αγορές.

Η διευθύντρια των εργοστασίων Α και Γ της ΒΙΑΝΕΞ, κυρία Μαρία Κωνσταντινίδου, αναφέρθηκε στις επενδύσεις από την οικογένεια Γιαννακόπουλου για την αναβάθμιση του εργοστασιακού εξοπλισμού και την εξειδίκευση στη λυοφιλοποίηση. Τέλος, ο κ. Σπύρος Φιλιώτης προανήγγειλε ότι μεταξύ των επόμενων βημάτων της εταιρείας συγκαταλέγεται η προσπάθεια επέκτασης της συνεργασίας με τη ΒΙΑΝΕΞ, με στόχο την παραγωγή περισσότερων φαρμάκων στην Ελλάδα και εξαγωγή τους σε μεγάλες διεθνείς αγορές.

Πηγή: newsbomb.gr

Διαβάστε ακόμη:

Δημ. Γιαννακόπουλος: Μας εμπιστεύονται οι Κινέζοι, ήρθε η ώρα να μας εμπιστευτεί και η ελληνική κυβέρνηση

Βορίδης: Έτοιμος να ακούσει ιδέες για ένα νέο μοντέλο τιμολόγησης φαρμάκων - Ναι στις Κλινικές Μελέτες

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved