Δύο τρικ για να καταπίνετε ευκολότερα χάπια και κάψουλες
Αρκετοί αποφεύγουν τα φάρμακα σε μορφή χαπιού ή κάψουλας επειδή δυσκολεύονται κατά την κατάποση.
Ομάδα γιατρών από τη Γερμανία προτείνει τις καλύτερες τεχνικές για να καταπίνετε με ευκολία παυσίπονα, συμπληρώματα και κάθε είδους χάπια ή κάψουλες.
Έπειτα από δοκιμές σε 143 ασθενείς και 283 φάρμακα με διαφορετικό σχήμα και μέγεθος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ποια είναι η ιδανική ποσότητα νερού για να συνοδεύσουμε το χάπι και ποια τεχνική πρέπει να εφαρμόσουμε για να μη δυσκολευτούμε να το καταπιούμε.
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Annals of Family Medicine, χρειάζεται τουλάχιστον μία κουταλιά της σούπας νερό (περίπου 20 ml) για κάθε χάπι ή κάψουλα.
Για καθέναν από τους δύο τύπους φαρμάκων, προτείνουν διαφορετικές τεχνικές για ευκολότερη κατάποση, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής Guardian.
Στην περίπτωση απλού χαπιού, συνιστούν να χρησιμοποιείτε ένα πλαστικό μπουκαλάκι. Γεμίζετε το μπουκαλάκι με νερό, τοποθετείτε το χάπι επάνω στη γλώσσα και σφίγγετε τα χείλη γύρω από το άνοιγμα. Πίνετε μια γουλιά ρουφώντας το νερό και πιέζοντας ελαφρώς το μπουκάλι, χωρίς τα χείλη να χάσουν επαφή με το στόμιο για να μη μπει αέρας στο στόμα. Καταπίνετε το νερό μαζί με το χάπι. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η τεχνική αυτή ήταν κατά 60% πιο αποτελεσματική σε σύγκριση με τη συμβατική μέθοδο που χρησιμοποιούμε συνήθως, πίνοντας μια γουλιά νερό από ένα ποτήρι.
Στην περίπτωση κάψουλας, η οποία είναι συνήθως μεγαλύτερη σε μέγεθος, οι ερευνητές συνιστούν να τοποθετούμε την κάψουλα στη γλώσσα, να παίρνουμε μια γουλιά νερό στο στόμα (χωρίς να καταπιούμε) και να σκύβουμε ελαφρώς το κεφάλι προς τα εμπρός (το πιγούνι προς το στέρνο). Αφού σκύψουμε το κεφάλι, καταπίνουμε το νερό και την κάψουλα. Η μέθοδος αυτή ήταν κατά 88% πιο αποτελεσματική σε σύγκριση με άλλες τεχνικές.
Ο Δρ Walter Haefeli, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, υποστηρίζει ότι οι νέες οδηγίες είναι εξαιρετικά χρήσιμες προκειμένου οι ασθενείς να μπορούν να τηρήσουν τη φαρμακευτική αγωγή που τους έχει προτείνει ο γιατρός τους.
Διαβάστε επίσης:
Αλλαγές στα μάτια, στη γλώσσα, στα νύχια που προειδοποιούν για προβλήματα υγείας (pics)