ΦΑΡΜΑΚO

Πρόσκαιρα και μόνο τα οφέλη στο κράτος από τα εισαγόμενα γενόσημα: Όταν ανησυχούν και οι γιατροί

Την αγωνία τους όχι μόνο για τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, φάρμακα και αναλώσιμα, αλλά και για την επόμενη ημέρα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας καταθέτουν γιατροί από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, οι οποίοι γνωρίζουν de profundis το σύστημα και τις ανάγκες του.

Ο παθολόγος ογκολόγος στο νοσοκομείο Μεταξά, κ. Νίκος Καρβούνης, έχει αναφερθεί πολλές φορές στην επόμενη ημέρα της δημόσιας υγείας και στις δραματικές ελλείψεις του προσωπικού, ελλείψεις που καθιστούν επικίνδυνη την περίθαλψη των ασθενών.

Επιπλέον, στο νοσοκομείο στο οποίο υπηρετεί τα πράγματα είναι εξαιρετικά σοβαρά, καθώς όπως σημειώνει τα ογκολογικά νοσοκομεία της χώρας, πλήττονται τόσο τόσο από πλευράς προσωπικού, όσο και μηχανημάτων, την ώρα που τα ιδιωτικά ευημερούν.

Αυτή την φορά ο κ. Καρβούνης επανέρχεται στο θέμα «της φαρμακευτικής δαπάνης η οποία κατρακυλά επικίνδυνα σε βάρος των ασθενών αλλά και στα πρόσκαιρα οικονομικά οφέλη του κράτους, από την χαμηλή τιμολογιακή πολιτική που ακολουθούν ξένες βιομηχανίες όπως Teva, Μylan, US Pharma εκλεκτά μέλη από το γνωστό καρτέλ της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Επιχειρούμε να διασκεδάσουμε τους φόβους των νεοελλήνων για την κατάσταση της υγείας στη χώρα μας. Τα μάθαμε όλα, τα έχουμε δει όλα», τονίζει ο κ. Καρβούνης και συνεχίζει:

«Η χαμηλή τιμολογιακή πολιτική των εταιρειών αυτών, εξυπηρετεί πρόσκαιρα τα οικονομικά της χώρας μας, αλλά μαζί με τους μηχανισμούς αυτομάτων χρηματικών επιστροφών Rebate και Clawback οδηγεί σε απελπισία την Ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Η μονομέρεια των συναλλαγών, το προσωρινό όφελος, η αφέλεια πως τους πιάσαμε κορόιδο, τελικά βλάπτουν την υγεία και εκβιασμοί χωρίς αντίπαλο δέος (με ανύπαρκτη την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία) είναι σίγουρο ότι αργά-ή- γρήγορα θα πετύχουν».

Αναφορικά με την φαρμακευτική δαπάνη, ο κ. Καρβούνης, επισημαίνει. «πρόκειται για ένα μεγάλο αγκάθι είναι μια διαφορά περίπου 200 εκατομμυρίων από το όριο των 2 δις ευρώ που έχει θέσει η προκρούστια λογική του υπουργείου και αφορά υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης για το 2014, που όμως συνταγογραφούνται από τις δικές του υγειονομικές δομές, αλλά καλούνται να την πληρώσουν άλλοι με την μορφή των αυτομάτων χρηματικών επιστροφών».

Είναι πασιφανές λοιπόν, ότι τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Εάν πλέον και οι ίδιοι οι γιατροί ασχολούνται τόσο ενδελεχώς με ζητήματα φαρμακευτικής πολιτικής εκτός από τα σοβαρά προβλήματα του κλάδου, τότε πράγματι κάτι πρέπει να αλλάξει και μάλιστα άμεσα.

Άλλωστε η ίδια η ιατρική κοινότητα γνωρίζει την σημασία της σωστής και ασφαλούς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, γνωρίζει την σημασία των ασφαλών γενοσήμων για τον ασθενή και την τεράστια σημασία της προαγωγής υγείας, η οποία στα χρόνια του Μνημονίου και της κρίσης χάθηκε στο βωμό της λογιστικής πολιτικής. Γνωρίζει ακόμη, την μεγάλη σημασία που έχει για την ελληνική οικονομία, τις ελληνικές βιομηχανίες και τον ασθενή η συνταγογράφηση με την εμπορική ονομασία και πως η απόφαση του ΣτΕ για το μέτρο της δραστικής, ουσιαστικά ευνουχίζει την ιατρική κοινότητα, ενώ συναντά την καθολική αντίδραση, όχι μόνο των επαγγελματιών υγείας, αλλά και του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας.

Διαβάστε ακόμη:

Η δραματική κατάσταση των ογκολογικών νοσοκομείων & γιατί οι Ογκολόγοι δεν ρωτήθηκαν ποτέ για τις εξετάσεις

ΠΕΦ: Πλήττει την ελληνική παραγωγή & τη Δημόσια Υγεία η συνταγογράφηση με δραστική ουσία

Χωρίς φάρμακα για το AIDS το Αττικόν

Φρουζής: 3 βήματα για διόρθωση της φαρμακευτικής δαπάνης πριν είναι αργά

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved