ΦΑΡΜΑΚO

Κοκτέιλ φαρμάκων οδηγεί σε αυτοκαταστροφή τα καρκινικά κύτταρα

Σε μία σημαντική ανακάλυψη που δίνει ελπίδες για την καταπολέμηση του καρκίνου των πνευμόνων προχώρησαν Βρετανοί επιστήμονες.

Πρόκειται για ένα συνδυασμό δύο φαρμάκων που μπορεί να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό αυτοκαταστροφής των καρκινικών.

Συγκεκριμένα, σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκι, οι επιστήμονες από το Ίδρυμα Καρκίνου του University College του Λονδίνου (UCL), ανακάλυψαν ότι αυτό το φαρμακευτικό «κοκτέιλ» ενεργοποιεί τους μοριακούς «διακόπτες» που υπάρχουν στον μηχανισμό του κυτταρικού θανάτου, εξωθώντας τα καρκινικά κύτταρα στην αυτοκαταστροφή.

Οι επιστήμονες θα παρουσιάσουν την έρευνά τους εντός της εβδομάδας στο 10ο Ογκολογικό Συνέδριο του βρετανικού Εθνικού Ιδρύματος Έρευνας του Καρκίνου (NCRI 2014), το οποίο άρχισε τις εργασίες του χθες στο Λίβερπουλ.

Όπως εξηγούν σε ανακοίνωσή τους οι ερευνητές, όταν τα υγιή κύτταρα έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους, ενεργοποιούν έναν γενετικά καθορισμένο, εσωτερικό μηχανισμό αυτοκαταστροφής, που αποκαλείται απόπτωση και τα οδηγεί στην «αυτοκτονία».

Στα καρκινικά κύτταρα, όμως, η απόπτωση αδρανοποιείται και έτσι γίνονται αθάνατα, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται εκτός ελέγχου και να δημιουργούνται οι όγκοι.

Αυτό το έλλειμμα κατόρθωσαν να αντιμετωπίσουν οι επιστήμονες του UCL, οι οποίοι διαπίστωσαν πως τα δύο φάρμακα «επαναπρογραμματίζουν» την απόπτωση στα καρκινικά κύτταρα.

Οι ερευνητές λένε πως αν το εύρημά τους επιβεβαιωθεί στους ανθρώπους, θα ανοίξει ο δρόμος για την επινόηση νέου τύπου αντικαρκινικών θεραπειών.

Τα δύο πειραματικά φάρμακα ανήκουν σε ισάριθμες νέες οικογένειες φαρμάκων, που αποτελούν αντικείμενο εντατικών μελετών για την αντιμετώπιση του καρκίνου (το ένα ανήκει στους επονομαζόμενους ανταγωνιστές του υποδοχέα TRAIL και το άλλο στους επονομαζόμενους αναστολείς του CDK9).

«Η ενεργοποίηση του "διακόπτη" που προκαλεί την αυτοκαταστροφή των καρκινικών πνευμονικών κυττάρων μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μία εντελώς νέα θεραπευτική προσέγγιση, η οποία αφήνει ανέπαφα τα υγιή κύτταρα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Χένινγκ Γουάλτσακ, καθηγητής Βιολογίας του Καρκίνου στο UCL.

«Το επόμενο βήμα είναι να εξακριβώσουμε αν η μέθοδός μας είναι αποτελεσματική και σε άλλες μορφές καρκίνου και, τελικά, να οδηγηθούμε σε κλινικές μελέτες που θα δείξουν εάν μπορεί να βοηθήσει και ανθρώπους».

Διαβάστε επίσης:

Χρονοφαρμακολογία: Ποιες ώρες δρουν πιο αποτελεσματικά τα φάρμακα

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved