Ανάγκη για ασφαλιστική κάλυψη στις εξετάσεις βιοδεικτών
Με κεντρικό άξονα τις τελευταίες εξελίξεις στoν τομέα της εξατομικευμένης θεραπείας στην ιατρική, πραγματοποιήθηκε στις 29 Οκτωβρίου για δεύτερη συνεχή χρονιά το συνέδριο «Εξατομικευμένη θεραπεία & Καινοτομία ΙΙ». Στo συνέδριο συζητήθηκαν θέματα που επηρεάζουν την πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών στην εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση, όπως η ανάγκη βελτίωσης του νομικού πλαισίου με στόχο την επίτευξη σημαντικού οφέλους σε κλινικό και οικονομικό επίπεδο, τόσο για τους ίδιους τους ασθενείς όσο και για το ΕΣΥ.
Οι βιοδείκτες, στο πλαίσιο της εξατομικευμένης θεραπείας, αναδείχθηκαν μεταξύ των παραγόντων καίριας σημασίας που μπορούν να συμβάλουν στην αποκόμιση του μέγιστου δυνατού κλινικού οφέλους για τους ασθενείς με ταυτόχρονη εξοικονόμηση πόρων για το σύστημα υγείας, καθώς επιτρέπουν τον προσδιορισμό εκείνου του πληθυσμού ασθενών που δύναται να ανταποκριθεί σε συγκεκριμένη αγωγή, αποφεύγοντας τη χορήγησή της σε ασθενείς που δεν θα επωφεληθούν.
Στο ζήτημα της χρήσης των βιοδεικτών στην ιατρική πρακτική, επικεντρώθηκε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων έρευνας που διεξήχθη υπό την επιστημονική ευθύνη του Επίκουρου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Κυριάκου Σουλιώτη, από την εταιρεία ερευνών IPSOS Healthcare με την υποστήριξη της εταιρείας βιοτεχνολογίας Amgen. Η έρευνα είχε ως σκοπό την αποτύπωση της άποψης των Ελλήνων Ογκολόγων: α) για την κλινική και οικονομική αξία της εξατομικευμένης θεραπείας και β) για την πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών σε εξετάσεις βιοδεικτών.
Ο κ. Σουλιώτης στη παρουσίασή του «Σχέση κόστους – οφέλους των βιοδεικτών : Η άποψη των Ογκολόγων» αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας που πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο του 2013, τα οποία και τεκμηριώνουν την αναγκαιότητα της ασφαλιστικής κάλυψης των εξετάσεων βιοδεικτών στην χώρα μας. Οι βιοδείκτες αναδεικνύονται ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την αξιολόγηση των ασθενών από τους Έλληνες Ογκολόγους, που συμβάλλει στη βέλτιστη χρήση της θεραπείας και τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης. Υπό το πρίσμα αυτό, τα αποτελέσματα της έρευνας έρχονται να υπογραμμίσουν τη συμβολή της πρόσφατης Υπουργικής Απόφασης με την οποία οι εξετάσεις βιοδεικτών καλύπτονται πλέον από την κοινωνική ασφάλιση, καταδεικνύοντας έτσι τα οφέλη, τα οποία προκύπτουν για τους ασθενείς, αλλά και για το σύστημα υγείας, όταν κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, αξιοποιούνται τα επιστημονικά ευρήματα.
Στην παρουσίασή της, η Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων της Amgen Hellas κ. Βασίλεια Παπαγιαννοπούλου ανέδειξε τον ρόλο που δύναται να διαδραματίσει η βιοτεχνολογία και οι βιοδείκτες στη λήψη ορθολογικών και επιστημονικά τεκμηριωμένων αποφάσεων, τονίζοντας την συμβολή των καινοτόμων φαρμάκων στον εξορθολογισμό της δημόσιας δαπάνης υγείας, όταν ιδωθούν υπό το πρίσμα της συνολικής προστιθέμενης κλινικής και οικονομικής αξίας τους. Εξ' αυτού παρουσίασε ευρήματα φαρμακο-οικονομικών μελετών που έχουν διεξαχθεί στην Ελλάδα και αφορούν την χρήση της εξατομικευμένης θεραπείας στη διαχείριση του μεταστατικού καρκίνου του παχέος εντέρου. Η κυρία Παπαγιαννοπούλου ανέφερε: «Στην Amgen Hellas, αντλώντας από την τεχνογνωσία και την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει από τη διεθνή παρουσία της Amgen, της μεγαλύτερης ανεξάρτητης εταιρείας βιοτεχνολογίας παγκοσμίως, παραμένουμε πιστοί στην δέσμευσή μας να είμαστε στην υπηρεσία των ασθενών, υποστηρίζοντας ενεργά την υλοποίηση επιστημονικών ενεργειών που αναδεικνύουν και τεκμηριώνουν τα οφέλη της πρόσβασης των Ελλήνων ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες».
Η Μαρία Γαζούλη, Επίκουρη Καθηγήτρια Μοριακής Βιολογίας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Μέλος European Technology Platform on Nanomedicine (ETPN) συντονίστρια του panel μίλησε για το κόστος θεραπείας του καρκίνου, το οποίο αυξάνεται συνεχώς. Τόνισε ότι η αυξανόμενη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια θα αντισταθμίσει τις τιμές των φαρμάκων και τα έξοδα νοσηλείας.
Η Έλενα Λινάρδου, Παθολόγος - Ογκολόγος, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Α' Ογκολογικής Κλινικής Metropolitan στο πλαίσιο της ομιλίας της αναφερόμενη σε συγκεκριμένα παραδείγματα ειδών καρκίνου, όπως του μαστού, του παχέος εντέρου και του πνεύμονα τόνισε την αναγκαιότητα της ύπαρξης και ανίχνευσης των βιοδεικτών για την επιβίωση των ασθενών. Από την πλευρά της η Καλυψώ Μπαρμπάτη, Histo Bio Diagnosis (HBD), Παθολογοανατόμος τόνισε ότι η απόφαση του Ιουνίου 2014 για την αποζημίωση βιοδεικτών ήταν η πρώτη σοβαρή προσέγγιση της Πολιτείας στο θέμα, όμως ήταν ιδιαίτερα άτολμη και εκτός πραγματικότητας όσον αφορά το κόστος που αποζημιώνεται, καθώς αυτό δεν καλύπτει ούτε το κόστος των αντιδραστηρίων. Επεσήμανε ότι ο τρόπος υπολογισμού των βιοδεικτών είναι ιδιαίτερα σύνθετη διαδικασία, πρέπει να υπόκειται σε ποιοτικό έλεγχο, απαιτείται μεγάλος αριθμός δειγμάτων και συνεργασία πολλών ειδικοτήτων.
Η Xenia Caporis MA, MSc, Market Access Director, Roche Hellas τόνισε ότι η χρήση των βιοδεικτών οδηγεί σε καλύτερα και πιο προβλέψιμα κλινικά αποτελέσματα, βελτιώνοντας την ποιότητας ζωής των ασθενών, ενώ ταυτόχρονα οδηγούν σε καλύτερη οικονομική αποδοτικότητα λόγω της αυξημένης πιθανότητας να εκτεθούν στη θεραπεία αυτοί που είναι πιθανότερο να ωφεληθούν. Τέλος, υπογράμμισε ότι η χρήση οικονομικής αξιολόγησης παρεμβάσεων υγείας (Health Technology Assessment) θα οδηγήσει σε πιο σωστές αποφάσεις αποζημίωσης και πιο αποτελεσματική κατανομή των πόρων. Από την πλευρά της η Δέσποινα Θωμαΐδου, Υπεύθυνη Ιατρικών Υποθέσεων για την Ογκολογία, Pfizer Hellas δήλωσε ότι οι βιοδείκτες είναι το κλειδί για την ανάπτυξη ασφαλέστερων και αποτελεσματικότερων θεραπειών. Τόνισε ότι υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες στην αναγνώριση και πιστοποίηση των βιοδεικτών σήμερα, ενώ χαρακτηριστικά ανέφερε ότι σε σύνολο 200 μελετών Φάσης ΙΙΙ που έγιναν πρόσφατα στις ΗΠΑ, μόλις οι οκτώ χρησιμοποίησαν βιοδείκτες στις κλινικές μελέτες. Ανέφερε ότι το 50% των μελετών συλλέγουν γενετικό υλικό από τους συμμετέχοντες.
Στο Panel Discussion που ακολούθησε με τίτλο: «Καινοτομία: Νέα πεδία στοχευμένης θεραπείας και ανάγκη για χρηματοδότηση» ο Δημήτριος Μπούμπας, Καθηγητής Παθολογίας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Συνεργαζόμενος Ερευνητής ΙΙΒΕΑΑ αναφέρθηκε στους νέους επιστημονικούς στόχους όσον αφορά τις φλεγμονές. Επεσήμανε ότι οι φλεγμονώδεις παθήσεις, που είναι ισόβιες, προκαλούν αναπηρίες και έχουν κόστος για το σύστημα αντίστοιχο με αυτό του καρκίνου. Ανέφερε ότι η εξατομικευμένη θεραπεία μπορεί να δώσει λύσεις στο θέμα. Τέλος, ανέφερε ότι για να συμμετέχει η Ελλάδα ισότιμα στην ανάπτυξη φαρμάκων χρειάζεται κλινική έρευνα, η οποία σήμερα είναι «είδος υπό εξαφάνιση» και τα μεγάλα τριτοβάθμια νοσοκομεία της χώρας θα πρέπει να δεσμευτούν ότι θα διευκολύνουν την ανάπτυξη κλινικών ερευνών.
Στη συνέχεια, ο Μιχαήλ Καραμούζης, Παθολόγος-Ογκολόγος, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Πρόεδρος ΙΜΒΕ, Μέλος Επιτροπής Δεοντολογίας αναφέρθηκε στο παρόν και στο μέλλον της ογκολογίας. Αναφέρθηκε στους προβλεπτικούς βιοδείκτες που βοηθούν στην ομαδοποίηση των ασθενών, με στόχο την καλύτερη δυνατή θεραπεία, καθώς και στους αναπαραγώγιμους βιοδείκτες, που αποτελούν την πλέον πρόσφατη τάση διεθνώς, η οποία ωστόσο απαιτεί συνεργασία διαφορετικών επιστημόνων. Τέλος, έκανε λόγο για τη χρηματοδότηση των ελληνικών ερευνητικών προγραμμάτων, τα οποία θα αναδείξουν το εξαιρετικό δυναμικό που διαθέτει η χώρα.
Από την πλευρά της η Σωτηρία Μπουκουβάλα, D.Phil., Επίκουρη Καθηγήτρια Μοριακής Γενετικής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής παρουσίασε τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και βιομηχανίας, με θέμα την έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών, με παραδείγματα που ισχύουν σε διεθνές επίπεδο.
Ο Στάθης Ευσταθόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Φυσικής Ακτινοφυσικής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Μέλος European Technology Platform on Nanomedicine (ETPN) ανέφερε τα νέα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η επιστήμη, προκειμένου να καλύψει τις διαγνωστικές ανάγκες. Στον τομέα αυτό σημαντική είναι η συμβολή της νανοτεχνολογίας, που βρίσκει εφαρμογές όχι μόνο στην διάγνωση (σκιαγραφικά μέσα κ.ά.), αλλά και στην ιατρική εν γένει.
Η Gabrielle Beer, Ph.D. Diagnostics Liaison manager, CDx Biomarkers, υπογράμμισε ότι οι βιοδείκτες αυξάνουν την ποιότητα της πρόγνωσης, καθορίζουν όχι μόνο το είδος, αλλά και τη διάρκεια της θεραπείας και άλλα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη θεραπευτική προσέγγιση. Η Δέσποινα Σανούδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Εργ. Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ και συντονίστρια τoυ Panel συνοψίζοντας τις παρουσιάσεις των ομιλητών, ανέφερε ότι η αξία των στοχευμένων θεραπειών είναι αδιαμφισβήτητη, ωστόσο θα πρέπει όλοι οι φορείς να συνεργαστούν στενά προκειμένου να επιλύσουν τα προβλήματα που υπάρχουν και εμποδίζουν την επιστημονική έρευνα και ανάπτυξη.
Στην 3η ενότητα με τίτλο «Πολιτικές υποστήριξης: διαδικασίες έγκρισης καινοτόμων φαρμάκων, τιμολόγηση και αποζημίωση», ο Ιωάννης Καραφύλλης, Β' Αντιπρόεδρος ΕΟΦ, Χημικός Μηχανικός, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Διδάκτορας, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ στο πλαίσιο της ομιλίας του μίλησε για το αίτημα των ασθενών σπανίων παθήσεων για αξιοπρέπεια και υγεία, μέσω της απρόσκοπτης πρόσβασής τους στις θεραπείες. Αναφέρθηκε στον ΕΟΦ και στις διαδικασίες που ακολουθεί σε σχέση με την έγκριση και τιμολόγηση των φαρμάκων για σπάνιες παθήσεις. Τόνισε ότι δεν υπάρχει φάρμακο που κυκλοφορεί σε ΗΠΑ ή σε Ε.Ε. το οποίο δεν θα έχει λάβει έγκριση μέχρι την προσεχή Τρίτη.
Ο Ιωάννης Κυριόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, ΕΣΔΥ παρουσίασε μια εκδοχή για τη βελτίωση της οικονομικής αποδοτικότητας και της ιατρικής αποτελεσματικότητας, με επίκεντρο την τιμολόγηση με βάση την προστιθέμενη αξία υγείας και τα θεραπευτικά αποτελέσματα στην υγεία και στην ιατρική περίθαλψη. Τέλος, ο Νίκος Δέδες, Πρόεδρος, «Θετική Φωνή», Σύλλογος Ασθενών με ΗΙV, Αντιπρόεδρος «Προμηθέας», Σύλλογος Ασθενών με ηπατίτιδα, Mέλος Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) στο πλαίσιο της ομιλίας του τόνισε ότι είναι ανάγκη για τους ασθενείς να αποκτήσουν ενιαία φωνή, ώστε να μπορέσουν να διεκδικήσουν καλύτερη πρόσβαση στην υγεία, ξεπερνώντας τα εμπόδια που η γραφειοκρατία, οι περικοπές κ.ά. θέτουν στον μεμονωμένο ασθενή.
Σημειώνεται ότι το συνέδριο στήριξαν ως Μεγάλος Χορηγός η Roche, ως Χορηγοί η Pfizer και η Amgen και ως Υποστηρικτής η Merck Serono.
Διβάστε ακόμη:
Ποιος δεν θέλει το Αρχείο Νεοπλασιών στην Ελλάδα; Σπαταλήθηκαν χρήματα χωρίς αποτέλεσμα