ΦΑΡΜΑΚO

Σκληρό μήνυμα Λουράντου: Ανεπαρκές το κράτος - δημιουργεί πτωχευμένα φαρμακεία & πρόβλημα στον ασθενή

Πυρά κατά της κυβέρνησης και συνολικά κατά του κράτους, το οποίο χαρακτήρισε ανεπαρκές, έστειλε το πρωί της Πέμπτης ο νέος πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κωνσταντίνος Λουράντος, στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου, στέλνοντας το ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι φαρμακοποιοί βρίσκονται σε θέση μάχης και δεν έχουν σκοπό να πέσουν.

Η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και του ποσοστού κέρδους, οι δραματικές ελλείψεις σε σκευάσματα κυρίως σε εμβόλια, το ωράριο των φαρμακείων, στο οποίο κυριαρχεί απίστευτο αλαλούμ, τα ΜΥΣΥΦΑ, αλλά και η επόμενη ημέρα, βρίσκονται στην υψηλή προτεραιότητα και στην αγωνία των φαρμακοποιών.

«Η πολιτεία έχει στοχοποιήσει δυστυχώς τα τελευταία χρόνια τους φαρμακοποιούς λες και φταίνε αυτοί για όλα τα δεινά της κρίσης», επεσήμανε, προσθέτοντας, ότι «το κράτος δημιουργεί πτωχευμένα φαρμακεία για να έρθουν στην συνέχεια να τα αγοράσουν», συμπληρώνοντας, ότι ήδη 4.000 με 5.000 φαρμακεία ετοιμάζονται να κλείσουν. Επιπλέον, συνέχισε, αυτή την στιγμή το κράτος οφείλει στους φαρμακοποιούς 70 εκατ. ευρώ, την ώρα που ο κλάδος έχει τακτοποιήσει όλες τους τις υποχρεώσεις.

Όπως τόνισε, αναφερόμενος στο θέμα της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης- για την οποία τόνισε ότι βρίσκεται στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης- υπάρχουν φαρμακευτικά σκευάσματα για τα οποία η οικονομική συμμετοχή των ασφαλισμένων έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες ακόμη και κατά 100%, ενώ σε άλλα η συμμετοχή για την προμήθειά τους έχει φθάσει ακόμη και το 60% της λιανικής τους τιμής. «Αυτός είναι ένας από τους «κρυφούς» τρόπους με τους οποίους έχει μειωθεί η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα μας», σχολίασε με νόημα. Κάθε φορά που πραγματοποιείται μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης τα φαρμακεία υφίστανται καταστροφή και απομείωση των αποθεμάτων τους, σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΦΣ. Τόνισε ακόμη, ότι η Ελλάδα διαθέτει τα φθηνότερα φάρμακα στην Ευρώπη και την ακριβότερη φαρμακευτική περίθαλψη για τον ασφαλισμένο και πως θα πρέπει να πριμοδοτήσουμε τα ελληνικά γενόσημα.

Το πραγματικό ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, που ζήτησε από τον Οργανισμό ο ΠΦΣ: Για το 2013 η συνολική εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη διαμορφώθηκε στα 2,53 δισ. ευρώ (ιδιωτικά φαρμακεία, φαρμακεία ΕΟΠΥΥ, claw back εταιρειών, rebate φαρμακείων). Ήδη, το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, η φαρμακευτική δαπάνη έχει φτάσει στο 1,127 δισεκατομμύριο ευρώ.

Αναφορικά με τις ελλείψεις σε σκευάσματα, υπογράμμισε ότι το χάλι αυτό δεν έχει προηγούμενο, προσθέτοντας ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα πρωτότυπα και γενόσημα, αλλά και σε εμβόλια κυρίως πολυδύναμα και για τον πνευμονιόκκοκκο, ενώ συμπλήρωσε, ότι «το φάρμακο αποτελεί όχι μόνο κοινωνικό αγαθό αλλά δρα και ψυχολογικά στον ασθενή, που σημαίνει ότι όταν το ψάχνω πρέπει να το βρω ΤΩΡΑ και όχι σε μία εβδομάδα». Οι ελλείψεις κυριαρχούν τα τελευταία διόμυσι χρόνια, συνέχισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, χωρίς να υπάρχει έλεγχος, η ΗΔΙΚΑ άραγε τι κάνει; συμπλήρωσε.

Αναφορικά με την απόφαση του υπουργείου Υγείας, για υποχρεωτική διάθεση του φθηνότερου φαρμάκου από τον φαρμακοποιό, ο κ. Λουράντος, υπογράμμισε ότι αφού την διαφορά την πληρώνει ο ασφαλισμένος, γιατί το υπουργείο επιμένει σε κάτι που είναι λάθος; Γίνεται ρεζίλι των σκυλιών η Πολιτεία, είπε χαρακτηριστικά.

Εξαπολύοντας επίθεση κατά της πολιτικής του υπουργείου Υγείας, ο κ. Λουράντος επανέλαβε ότι ο κλάδος θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις στην περίπτωση κατά την οποία η κυβέρνηση "περάσει" τα λεγόμενα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ) στα σούπερ μάρκετ. Τόνισε ότι η επιταγή της τρόικας προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, είναι να κλείσουν τα μισά φαρμακεία για τον λόγο αυτό γίνεται όλη η συζήτηση με τα ΜΗΣΥΦΑ. Είναι δε αδύνατο, τα 12.000 φαρμακεία να δημιουργήσουν καρτέλ, πράγμα που το κάνουν οι 5 μεγάλες αλυσίδες Σούπερ Μάρκετ.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ και της ΕΕ, επεσήμανε για ακόμη μία φορά ότι προβάλλονται σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με την απελευθέρωση στα φαρμακεία, καθώς η άρση των ρυθμίσεων μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασθενών, από αυτά που επιδιώκει να επιλύσει.

Σχετικά με το ωράριο, ο πρόεδρος του ΠΦΣ έκανε, μεταξύ άλλων, λόγο για «χαοτικό ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων», απειλώντας με αναστολή των εφημεριών των φαρμακείων, στην περίπτωση κατά την οποία η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η κυβέρνηση δεν υιοθετήσουν ένα «ανθρώπινο ωράριο για τους φαρμακοποιούς». Θέλουμε να μας ορίσει ο υπουργός Υγείας ακριβώς πότε θα είναι κλειστά τα φαρμακεία, ώστε να δούμε στην συνέχεια τις εφημερίες και τις διανυκτερεύσεις, σημείωσε ο κ. Λουράντος, επαναλαμβάνοντας για ακόμη μία φορά, ότι ο ΠΦΣ έχει ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό υγείας κ. Μάκη Βορίδη η οποία καθυστερεί σημαντικά.

Για την αποστολή και διάθεση των φαρμάκων από τα ΕΛΤΑ, ο πρόεδρος του ΠΦΣ επανέλαβε πως ο κλάδος είναι πλήρως αντίθετος με την πολιτική αυτή, ενώ το πραγματικό κόστος για μία αποστολή, είπε, δεν είναι 3,5 ευρώ, αλλά 7 ευρώ τελικά.

Όσον αφορά τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) και την απόφαση για διάθεσή τους από τα φαρμακεία, ο κ. Λουράντος τόνισε ότι τελικά κανένα φαρμακείο δεν μπορεί να τα διαθέσει εκτός από το γεγονός ότι είναι ακριβά, για τον εξίσου σοβαρό λόγο, ότι απαιτούνται Πρωτόκολλα (registries). Να σημειωθεί ότι ο τζίρος των ΦΥΚ ανέρχεται σε 780 εκατ. ευρώ ετησίως.

Καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΠΦΣ υπογράμμισε:

"Tι φαρμακείο θέλουμε τελικά; Να εξυπηρετεί τον πολίτη ή τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα;
Να υπηρετεί την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ή τα ράφια των σούπερ μάρκετ;
Να δίνει φθηνά φάρμακα στον κόσμο ή να δημιουργήσει καρτέλ και στο φάρμακο;
Ας μας πει ή πολιτεία τι θέλει, γιατί ο κόσμος και οι ασφαλισμένοι ξέρουμε τι θέλουν:
To φθηνό Φάρμακο από τα χέρια των επιστημόνων Φαρμακοποιών, χωρίς κανένα αποκλεισμό"!

Τέλος, αναφορικά με τον ιό Έμπολα, ο πρόεδρος του ΠΦΣ τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι οι φαρμακοποιοί έχουν αποστείλει στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας σχετικό έγγραφο από τις 14 Οκτωβρίου προκειμένου να συμμετάσχουν στην ενημέρωση του κοινού ως μία μεγάλη ανάγκη, δεν έχουν λάβει καμία απάντηση.

Εν κατακλείδι, τα μέλη του ΔΣ του ΠΦΣ κατέθεσαν το ενωτικό τους στίγμα, ο κλάδος είναι συσπειρωμένος, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου φαρμακοποιών Αχαίας κ. Α. Σοφιανόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε τον κ. Λουράντο «απρόβλεπτο συνδικαλιστή».

Διαβάστε επίσης:

Οι φαρμακοποιοί ετοιμάζονται για πόλεμο με την κυβέρνηση - Τι θα πει σήμερα ο Λουράντος

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved