Γιατί πρέπει να εμβολιαστείτε για την γρίπη εφέτος - Μπαράζ ενημέρωσης από την γ.γ. Δημόσιας Υγείας
Το θέμα του αντιγριπικού εμβολιασμού, απασχολεί εντονότατα την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ειδικότερα την γενική γραμματέα Δημόσιας Υγείας κυρία Χριστίνα Παπανικολάου, η οποία ήδη εδώ και λίγες ημέρες, έχει ξεκινήσει μπαράζ ενημέρωσης για την δυναμική του, με στόχο να πείσει τόσους τους πολίτες, κυρίως τις ευπαθείς ομάδες όσο και τους υγειονομικούς, για την αποτελεσματικότητα αλλά και την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.
Ας μην ξεχνάμε δε, ότι πέρυσι οι νεκροί από την γρίπη, άγγιξαν τους 129, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων, δεν είχε εμβολιαστεί.
Ειδικότερα πέρυσι, από τους 330 ασθενείς με γρίπη που χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), οι 255 ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, επρόκειτο δηλαδή κυρίως για ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, ηλικιωμένοι παχύσαρκοι, για τους οποίους ήταν επιτακτική η ανάγκη εμβολιασμού. Όμως από τους ασθενείς αυτούς, οι 235 (δηλαδή ποσοστό 92,2%) δεν είχαν εμβολιαστεί. Αντίστοιχα, από τους 129 ασθενείς που κατέληξαν στις ΜΕΘ, το 96,8% δεν είχε εμβολιαστεί για την εποχική γρίπη, παρότι ανήκε σε ομάδα υψηλού κινδύνου.
Η κυρία Παπανικολάου συγκάλεσε την Παρασκευή σύσκεψη στην ΕΣΔΥ με την συμμετοχή εκπροσώπων από τις Επιτροπές Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων, διοικητών νοσοκομείων και επικεφαλής ΥΠΕ προκειμένου να τους ενημερώσει για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού κατά της γρίπης.
Ας μην ξεχνάμε κάτι επίσης σημαντικό για εφέτος. Το γεγονός ότι τα πράγματα στο ΕΣΥ είναι ζορισμένα, καθώς οι μνημονιακές πολιτικές, έχουν δημιουργήσει ασφυξία στο δημόσιο σύστημα υγείας, με αποτέλεσμα το ΕΣΥ να εμφανίζει τεράστιο έλλειμμα σε προσωπικό που θα μπορούσε να νοσηλεύσει σοβαρά κρούσματα.
Επομένως, είναι πολύ σημαντικό, να υπάρξει εκτός από την ενημέρωση και το δια ταύτα, δηλαδή ο εμβολιασμός τόσο σε ευπαθείς ομάδες, όσο και στους υγειονομικούς. 'Ηδη η κυρία Παπανικολάου έχει αποστείλει σχετική εγκύκλιο σε όλες τις υγειονομικές υπηρεσίες για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.
Να σημειωθεί ακόμη, ότι η συνολική ποσότητα εμβολίων για εφέτος, θα ανέλθει περίπου σε 2,4 εκατ. έως το τέλος Οκτωβρίου, ενώ αξίζει να σημειωθεί, ότι το υπουργείο Υγείας θα διαθέσει περίπου 25.000 εμβόλια για ανασφάλιστους και άπορους των ομάδων υψηλού κινδύνου.
Να σημειώσουμε ακόμη, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, κατά την περίοδο 2013-2014 η γρίπη έπληξε κυρίως ασθενείς με χρόνια προβλήματα υγείας ηλικίας 50 έως 70 χρόνων –καρδιοπαθείς, διαβητικούς και ασθενείς με νοσήματα του αναπνευστικού. Επίσης, 13 σοβαρά κρούσματα γρίπης καταγράφηκαν σε παιδιά και εφήβους, εκ των οποίων 4 απέβησαν θανατηφόρα. Τέσσερις έγκυες οδηγήθηκαν σε πρόωρο τοκετό λόγω της νόσησης με γρίπη, ενώ και η παχυσαρκία αναδείχθηκε σε σοβαρό παράγοντα κινδύνου για τη νόσηση με γρίπη. Το 33,6 % από τα περιστατικά που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ, ήταν παχύσαρκα άτομα, χωρίς να αναφέρουν ή εμφανίζουν κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας.
Διαβάστε ακόμη:
Αντιγριππικός εμβολιασμός: Όλη η εγκύκλιος - 25.000 εμβόλια σε ανασφάλιστους
Σημάδια ότι το ανοσοποιητικό σας χρειάζεται... ενίσχυση
Ξεκινά ο εμβολιασμός για γρίπη. Ειδικά μέτρα για γιατρούς & νοσηλευτές