ΦΑΡΜΑΚO

Εγκαίνια στο Κεντρικό Κοινωνικό Φαρμακείο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Ένα Κοινωνικό Φαρμακείο στο κέντρο της Αθήνας ανοίγει τις πόρτες του σε όλους τους πολίτες που δοκιμάζονται από τις σκληρές συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Πρόκειται για το Κεντρικό Κοινωνικό Φαρμακείο του Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών που ξεκινά τη λειτουργία του, με τη στήριξη της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, στην οδό Απόλλωνος 36, πίσω από την πλατεία Μητροπόλεως. Εκεί μπορούν να απευθύνονται άποροι, άνεργοι ή ανασφάλιστοι πολίτες και με την επίδειξη ιατρικής συνταγής να προμηθεύονται τα αναγκαία γι' αυτούς φάρμακα.

Τα εγκαίνια του Κεντρικού Κοινωνικού Φαρμακείου πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης, σε μία λιτή αλλά γεμάτη ελπίδα εκδήλωση, από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, παρουσία εκπροσώπων της Εκκλησίας, της πολιτείας, της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και πλήθος κόσμου. Μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν οι: Νικήτας Κακλαμάνης, Άδωνις Γεωργιάδης, Άννα Ασημακοπούλου, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Γιώργος Κουμουτσάκος, Μάριος Σαλμάς, Παναγιώτης Μελάς, Θάνος Πλεύρης, εκπρόσωποι του υπουργείου Υγείας, του Δήμου Αθηναίων και της Περιφέρειας Αττικής.

Την έναρξη των εγκαινίων σηματοδότησε η τέλεση αγιασμού, ενώ πρώτος στο βήμα ανέβηκε ο υπεύθυνος του Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, πατέρας Β. Καπάτσας. Αφού ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν για τη δημιουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου, με ιδιαίτερη αναφορά στη συμβολή της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, ο κ. Καπάτσας υπενθύμισε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης της οικονομικής κρίσης, ζήτησε να υπάρξει μέριμνα για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών των πολιτών, ώστε να ζουν με αξιοπρέπεια.

Έτσι, η Αρχιεπισκοπή ανέλαβε μία σειρά από δράσεις καλύπτοντας ανάγκες πολιτών για σίτιση και ένδυση και σύντομα άρχισαν να παρέχονται και υπηρεσίες υγείας. Δημιουργήθηκε η Κινητή Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με εθελοντές γιατρούς που επισκέπτεται τις ενορίες, ιδρύθηκε το Κοινωνικό Ιατρείο της «Αποστολής» με τη συνεργασία τουτου Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών στο Χαλάνδρι, το Φιλόπτωχο Ταμείο σε συνεργασία με νοσοκομεία φρόντιζε για τη νοσηλεία ανέργων ασθενών, ενώ δημιουργήθηκε και το πρώτο Κοινωνικό Φαρμακείο με τη στήριξη του δήμου Χαλανδρίου.

Η ανάγκη όμως για ένα Κεντρικό Κοινωνικό Φαρμακείο ήταν μεγάλη, ακόμα και όταν δόθηκε κάλυψη για τη φαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων, καθώς όπως σημείωσε ο πατέρας Καπάτσας, το κόστος της συμμετοχής στα φάρμακα είναι απαγορευτικό για μεγάλη μερίδα ανασφάλιστων πολιτών.

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας ήταν παρούσα από την αρχή της προσπάθειας της Αρχιεπισκοπής, όταν πριν από 1,5 χρόνο ιδρύθηκε το πρώτο Κοινωνικό Φαρμακείο στο Χαλάνδρι, με αποκλειστική χορηγία δωρεάν φαρμάκων από την ΠΕΦ. Παρά τις βαριές συνέπειες της κρίσης, που έχει υποστεί και η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, οι Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι δίνουν παράδειγμα ανθρωπιάς, κατέληξε.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων. «Τιμή μας που σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή μπορούμε να δείξουμε ένα διαφορετικό πρόσωπο» ανέφερε ο κ. Τρύφων, τη στιγμή που έχουν ενσκήψει τόσα προβλήματα για την ελληνική κοινωνία. Ένα από αυτά είναι η φαρμακευτική περίθαλψη, πρόβλημα που πλήττει κυρίως τους άπορους ή κατηγορίες ασθενών που δεν μπορούν να αντέξουν τις μεγάλες συμμετοχές στα φάρμακα και εκεί ακριβώς έρχεται η συμβολή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Μέσα στην κρίση, τέτοιου είδους προσπάθειες θα πρέπει να ενταθούν, σημείωσε ο κ. Τρύφων και ευχήθηκε να βρεθούν μιμητές και από άλλους τομείς της επιχειρηματικότητας.

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας αναλαμβάνει τη δέσμευση να καλύπτει δωρεάν τις ανάγκες των ασθενών από τις 145 ενορίες της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, τόνισε και προσέθεσε ότι είναι ανάγκη τέτοιες δράσεις να επεκταθούν σε όλη την Ελλάδα.

Τέλος, αναφερόμενος γενικότερα στο ελληνικό φάρμακο, ο κ. Τρύφων ανέφερε ότι μπορεί να καλύψει το 70% των αναγκών πρωτοβάθμιας περίθαλψης του ελληνικού λαού. Ωστόσο παραμένει στο 20%, παρά την ποιότητα του ελληνικού φαρμάκου, που προσφέρεται σε χαμηλές τιμές. Όσο για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, σημείωσε ότι πρόκειται για οικογενειακές στην πλειοψηφία τους επιχειρήσεις, που διοικούνται από Έλληνες, και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με σεμνότητα αναφέρθηκε στο έργο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, λέγοντας για την ίδρυση του Κεντρικού Κοινωνικού Φαρμακείου ότι αποτελεί μία μικρή προσπάθεια, με αγαθά όμως αποτελέσματα. Τόνισε ότι πρόκειται για έκτακτη κατάσταση, με στόχο να χαρίσει ανακούφιση, καθώς και ότι σε αυτά τα εγκαίνια δεν ταιριάζει η χαρά, αλλά ο προβληματισμός για πώς –όσο το δυνατό γρηγορότερα- δεν θα χρειάζονται αυτού του είδους οι «πανστρατιές».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συνεισφορά τόσων ανθρώπων που δεν φαίνονται, όπως οι 900 γυναίκες που ετοιμάζουν φαγητό για συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Το έργο της Εκκλησίας, που απλώνεται από το ένα άκρο της Ελλάδας στο άλλο, ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος, έρχεται σε πέρας παρά τις δυσκολίες και τις ελλείψεις, επειδή ακριβώς έχει τη στήριξη του ελληνικού λαού. Τέλος, ευχήθηκε όλοι οι Έλληνες, ενωμένοι, και με τη βοήθεια των πολιτικών ανεξαρτήτως κομμάτων, να περάσουν στην άλλη όχθη του ποταμού, ώστε χώροι όπως του Κοινωνικού Φαρμακείου να μη χρειάζονται πια, και να γίνονται μέρη παιχνιδιού για τα παιδιά.

Ο Μακαριώτατος, μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του, απένειμε τιμητικές διακρίσεις στο προεδρείο της ΠΕΦ, τους κ.κ Θ. Τρύφων, Δ. Δέμο, Γ. Παπάζογλου, καθώς και στη Γενική Διευθύντρια της Ένωσης, κυρία Φαίη Κοσμοπούλου. Επίσης, τιμήθηκε ο Κ. Καραντζάς για τη συμβολή του στο έργο του Φιλόπτωχου Ταμείου.

Ο κ. Ιερώνυμος και ο κ. Τρύφων υπέγραψαν στη συνέχεια την ανανέωση του μνημονίου συνεργασίας Αρχιεπισκοπής Αθηνών-ΠΕΦ.

Η εκδήλωση έκλεισε με το κόψιμο της κορδέλας των εγκαινίων του Κεντρικού Κοινωνικού Φαρμακείου από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τον πρόεδρο της ΠΕΦ, Θεόδωρο Τρύφωνα, και τον Νικήτα Κακλαμάνη ως εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων.

Πηγή: newsbomb

Διαβάστε ακόμη:

Πρόστιμα στους φαρμακοποιούς για μη χορήγηση του φθηνότερου

Βόμβα ΟΟΣΑ & ΕΕ: Η απελευθέρωση των ΜΥΣΥΦΑ δεν θα ωφελήσει τους Έλληνες

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved