ΦΑΡΜΑΚO

ΣΦΕΕ: Ορισμός κακής πολιτικής και αστοχία το clawback & το rebate

«Ορισμό κακής πολιτικής και αστοχία», χαρακτήρισε το ΔΣ του ΣΦΕE τα χαράτσια clawback και rebate κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου την Τρίτη, μία ληστρική πολιτική η οποία στοχοποιεί ξεκάθαρα την φαρμακοβιομηχανία και την γονατίζει.

Το ΔΣ του ΣΦΕΕ εκφράστηκε με εξαιρετική απογοήτευση για τα χαράτσια αυτά τα οποία αποτελούν οριζόντιες πολιτικές. Για τον μηχανισμό του clawback, ο κ. Φρουζής υποστήριξε ότι αποτελεί κανόνα του μέτριου έως κακού μαθητή που σημαίνει από την πλευρά της κυβέρνησης: «ότι και να κάνεις εσύ, εγώ θα πάρω πίσω τα λεφτά μου». Το clawback, είναι ορισμός κακής πολιτικής, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ. Μαζί δε με το rebate, αποτελεί αστοχία όταν έχεις την χαμηλότερη τιμή της Ευρώπης στα πρωτότυπα.

Όπως τόνισε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Πασχάλης Αποστολίδης, «Με δεδομένο το λανθασμένο προϋπολογισμό των 2 δισ. ευρώ (της φαρμακευτικής δαπάνης) οι εταιρείες του κλάδου θα επιβαρυνθούν με clawback πάνω από 400 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε μια αύξηση 30% την τελευταία διετία στο ποσοστό επιστροφής που αναγκάζεται η φαρμακοβιομηχανία να πληρώσει για έναν ελλιπή προϋπολογισμό.

Κι ενώ λοιπόν αποδεικνύεται εκ νέου η αδυναμία να υπάρχει κάλυψη των ασφαλισμένων μέσα στον υπάρχοντα προϋπολογισμό η νέα υπουργική απόφαση θέλει τα 340 εκατ. ευρώ του εν λόγω προϋπολογισμού να κατευθυνθούν για την μέριμνα των ανασφαλίστων χωρίς προηγουμένως να έχει επιχειρήσει να εξορθολογήσει άλλα κόστη που μπορούν να του απελευθερώσουν σημαντικούς πόρους».

Το ΔΣ του ΣΦΕΕ, πρότεινε, το μέγιστο όριο επιστροφής της υπέρβασης από τη φαρμακευτική δαπάνη (clawback) να μην ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ για το 2014 και να μην υπερβαίνει το 2% του ετήσιου στόχου από το 2015 και μετά, εφόσον προκύπτει πιστοποιημένη υπέρβαση και εφαρμοστούν οι απαραίτητες δομικές μεταρρυθμίσεις.

Τέλος, λέει όχι στα «επιπλέον άδικα rebates, το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 400 εκατομμύρια ευρώ και η φαρμακοβιομηχανία δεν μπορεί να υποστηρίξει».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το clawback και το rebate που καλούνται να πληρώσουν όλες οι φαρμακευτικές το 2014, ανέρχεται σε 585 εκατ. ευρώ σε μία φαρμακευτική δαπάνη 2 δις ευρώ, την ώρα που το 2013 ήταν 362 εκατ. ευρώ με δαπάνη 2,371 δις ευρώ και το 2012, 198 εκατ. ευρώ με δαπάνη 2,88 δις ευρώ. Δηλαδή η συμμετοχή της φαρμακοβιομηχανίας στην φαρμακευτική δαπάνη από 6,9% που ήταν το 2012, σήμερα ανέρχεται στο 30% και πέρυσι στο 15,3%.

Διαβάστε ακόμη:

Πυρά ΣΦΕΕ κατά κυβέρνησης: Δραματικό τοπίο για την υγεία & τις επενδύσεις και μία Ελλάδα που παρανομεί

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved