ΦΑΡΜΑΚO

Όταν στο ΕΣΥ εκτελούν χρέη φαρμακοποιού απλοί υπάλληλοι

Άλλη μία θλιβερή κατάσταση έρχεται να προστεθεί στην ήδη επιβαρυμένη που βιώνουν οι πολίτες και κυρίως οι χρονίως πάσχοντες, οι οποίοι έχουν σηκώσει ήδη το μεγαλύτερο βάρος στα χρόνια που η χώρα μας βρίσκεται υπό την διεθνή κηδεμονία.

Πολλά νοσοκομεία της χώρας είναι «ορφανά» από φαρμακοποιούς, σύμφωνα με δημοσίευμα της Κυριακάτικης Real News, με αποτέλεσμα απλοί διοικητικοί υπάλληλοι να εκτελούν χρέη φαρμακοποιού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των ασθενών, αλλά και για την δημόσια υγεία.

Ήδη, σε 13 νοσοκομεία της χώρας, μεταξύ των οποίων Καλαμάτα, Καρπενήσι, Κύμη, Κέρκυρα, Πέτρα Ολύμπου, Καλάβρυτα, Τρίκαλα, Ηγουμενίτσα, δεν υπάρχουν φαρμακοποιοί και ως εκ τούτου τον ρόλο του φαρμακοποιού έχουν αναλάβει υπάλληλοι, οι οποίοι ούτε την γνώση έχουν ούτε την εμπειρία και βεβαίως καμία αρμοδιότητα.

Τα πράγματα είναι εξαιρετικά σοβαρά, και θα πρέπει στην περίπτωση αυττή, να υπάρξει άμεσα παρέμβαση από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Μάλιστα σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο νοσοκομείο της Ρόδου επιστρατεύτηκαν μέχρι και οπλίτες (!) προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των ασθενών.

Η κατάσταση είναι τόσο οριακή πλέον, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, που υπάρχει πρόβλημα ακόμη και στις εφημερίες, κατά την διάρκεια των οποίων τα φαρμακεία στα νοσοκομεία είναι κλειστά, αφού τα νοσηλευτήρια, λειτουργούν με έναν ή δύο μόνο φαρμακοποιούς.

Την εξαιρετικά δυσμενή αυτή κατάσταση, επισημαίνουν με σχετικά τους έγγραφα τα Σωματεία των Εργαζομένων στην αρμόδια Ένωσή τους, ΠΕΦΝΙ (Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων).

Η πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ κυρία Δέσποινα Μακρυδάκη, αναφέρει ότι πράγματι πολλά νοσοκομεία αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα, το νοσοκομείο της Ρόδου λειτουργεί με επικουρικό φαρμακοποιοό, όπως και 10 ακόμη νοσηλευτήρια, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν.

Επιπλέον, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την διαχείριση των φαρμάκων στα νοσοκομεία, καθώς οι φετεινοί προϋπολογισμοί για την φαρμακευτική περίθαλψη είναι μειωμένοι από 25% έως 40% και δεν επαρκούν για την κάλυψη των ασθενών. Μάλιστα έχει οριστεί μηνιαίο πλαφόν για την αγορά φαρμάακων, το οποίο πολλές φορές εξαντλείται τις τελευταίες ημέρες του μήνα, με αποτέλεσμα τα νοσκομεία να ξεμένουν ααπό βασικά αγαθά.

Διαβάστε ακόμη:

Ανασφάλιστοι: Πολύ χαμηλή η φαρμακευτική δαπάνη για τον Ιούλιο, πως εξηγείται;

Όταν το όνειρο ενός φαρμακείου έγινε τραγικός εφιάλτης

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved