Χωρίς αποζημίωση ο έλεγχος των γονιδίων που σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού
Επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης των βιοδεικτών Brca 1 και 2 στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ζητά από τον υπουργό Υγείας ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής».
Τα μελή του Συλλόγου αναφέρουν πως από τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι βιοδείκτες - που ανιχνεύουν μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA 1 και 2 - έχουν κοστολογηθεί, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν ενταχθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα, ώστε να αποζημιώνονται.
Και προσθέτουν πως αυτή η καθυστέρηση δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στις ασθενείς οι οποίες συχνά αδυνατούν να καλύψουν το κόστος της εξέτασης, ιδιαίτερα όταν αυτό συνδυάζεται και με όλα τα υπόλοιπα έξοδα για την αντιμετώπιση της ασθένειας.
Οι βιοδείκτες BRCA 1 και 2 χρησιμοποιούνται για τη διερεύνηση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε μια γυναίκα και άλλα μέλη της οικογένειάς της, αλλά και για την επιλογή της καταλληλότερης θεραπείας σε γυναίκες που έχουν ήδη νοσήσει από καρκίνο του μαστού.
Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες και την πιο συχνή αιτία θανάτου στις ηλικίες 40-79 ετών, διεθνώς και στη χώρα μας.
Οι γυναίκες που φέρουν μεταλλάξεις BRCA 1 και 2 έχουν έως 45% πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο των ωοθηκών και έως 70% πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού στη διάρκεια της ζωής τους, ενώ έχουν αυξημένο κίνδυνο και για άλλες μορφές καρκίνου.
«Η χρησιμότητα της συγκεκριμένης εξέτασης είναι μεγάλη, για την ασθενή, αλλά συγχρόνως θα συντελέσει σε συνολικά αποδοτικότερη χρήση των διαθέσιμων πόρων του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης ο έλεγχος για μεταλλάξεις BRCA 1 και 2 αποζημιώνεται από την κοινωνική ασφάλιση», αναφέρουν τα μέλη του συλλόγου.
Διαβάστε επίσης:
Πώς θα καλύπτεται η εξέταση oncotype για τις ασθενείς με καρκίνο του μαστού