ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Με «κόψιμο» και ελέγχους απαντά ο ΕΟΠΥΥ σε παρόχους που απορρίπτουν το voucher

Οι προειδοποιήσεις στρέφονται ειδικά προς τους οπτικούς και θεραπευτές ειδικής αγωγής, που επιμένουν να λένε όχι στο voucher αποζημίωσης.



Μόνο από τους οπτικούς που δέχονται το voucher θα μπορούν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ να προμηθεύονται γυαλιά οράσεως, αν θέλουν να αποζημιωθούν από το ταμείο τους.

Αυτό ξεκαθαρίζει, με δηλώσεις του στο αθηναϊκό πρακτορείο, ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού, Παναγιώτης Γεωργακόπουλος ο οποίος βέβαια αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόλις 8 συμβεβλημένοι οπτικοί στην Αττική και κάποιοι στην περιφέρεια.

«Από τους υπόλοιπους, οι υπηρεσίες δεν θα δέχονται παρασταστικά», ξεκαθαρίζει ο αντιπρόεδρος.

Ταυτόχρονα προαναγγέλλει εντατικούς και λεπτομερείς ελέγχους στις θεραπείες ειδικής αγωγής που υποβάλλονται προς αποζημίωση.

«Ο ΕΟΠΥΥ ζητά από τους ασφαλισμένους που υποβάλλουν να καταθέτουν μαζί με τη δαπάνη και την άδεια λειτουργίας του λογοθεραπευτικού - εργοθερπευτικού κέντρου», τονίζει ο κ.Γεωργακόπουλος, προσθέτοντας πως «ο Οργανισμός δικαιούται να ξέρει που πάει ο ασθενής για θεραπεία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «πολλοί θεραπευτές έχουν λάβει πιστοποιητικά σπουδών και δουλεύουν χωρίς να έχουν αδειοδοτηθεί επίσημα ακόμη, διότι δεν έχουν αναγνωριστεί οι τίτλοι σπουδών από τα αρμόδια κρατικά όργανα».

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ αφήνει να εννοηθεί ότι ο Οργανισμός δεν κάνει πίσω στο θέμα του voucher για την ειδική αγωγή, αν και ακόμη το σύστημα είναι σε φάση προετοιμασίας για την ηλεκτρονική γνωμάτευση.

Στην αντεπιθεση με αποκάλυψη ατασθαλειών

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ αποκάλυψε και ορισμένες περιπτώσεις υπερχρέωσης σε βάρος του ταμείου.

Σύμφωνα με τον κ.Γεωεργακόπουλο, «γιατρός μη εγγεγραμμένος τον ιατρικό σύλλογο της πόλης του, εμφανίζεται να κάνει ψυχοθεραπεία σε κέντρα ειδικής αγωγής παιδιών. Η σφραγίδα του υπάρχει στις αποδείξεις, αλλά ο ίδιος δεν ασκεί το επάγγελμα στην πόλη. Σε άλλη περίπτωση, επιστήμονες υγείας από δημόσιες δομές επισκέφθηκαν σχολεία μέσω ειδικού προγράμματος και στο πλαίσιο προληπτικού ελέγχου αξιολόγησαν και τις λεκτικές ικανότητες των παιδιών. Στη συνέχεια, ανέφεραν σε γονείς ότι το παιδί τους πιθανά παρουσιάζει πρόβλημα και τους κάλεσαν στις δημόσιες δομές για να το εξετάσουν. Οι γονείς πήγαν και διαπιστώθηκε, μετά από καταγγελίες, ότι μέσα από τη δημόσια δομή έφευγαν «ραβασάκια» προς τους γονείς με τηλέφωνα ιδιωτικών κέντρων λογοθεραπείας»...

«Επιπλέον, οι θεραπείες της ειδικής αγωγής συνταγογραφούνται κλισέ. Δεν μπορεί τα παιδιά με διαφορετικές διαταραχές να έχουν ανάγκη τις ίδιες θεραπείες», αναφέρει ο κ. Γεωργακόπουλος, τονίζοντας ότι με τον νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), «σπάει» η υπερσυνταγογράφηση και θα γίνονται οι αναγκαίες θεραπείες, ενώ ο ΕΟΠΥΥ θα γνωρίζει που πάνε τα χρήματα».

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Οργανισμού, ελέγχονται πληροφορίες από τις 60 περιφερειακές διευθύνσεις οι οποίες αναφέρουν ότι υπάρχει ένα ποσοστό δαπάνης, για γυαλιά οράσεως «που δεν πηγαίνει σε πραγματικές ανάγκες διαταραχών όρασης».

Ο ίδιος παραδέχεται βέβαια ότι «η δαπάνη των γυαλιών κυμαίνεται γύρω στα 50 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, αλλά δεν έχουμε δημιουργήσει ακόμη αποτελεσματικούς μηχανισμούς ελέγχου της διαδικασίας συνταγογράφησης. Ο ασφαλισμένος παίρνει τα γυαλιά και υποβάλλει την δαπάνη των 100 ευρώ στην περιφερειακή διεύθυνση και κανείς δεν έχει ελέγξει ακόμη αν πράγματι ο ασφαλισμένος πήρε γυαλιά για το πρόβλημα όρασης που έχει ή πήρε γυαλιά ηλίου».

Και προσθέτει πως ο Οργανισμός επιδιώκει τον περιορισμό της καταχρηστικής ζήτησης των γυαλιών. «Το ότι καθιερώθηκε κάθε 4 χρόνια να αλλάζουν τα γυαλιά στους ενήλικες, εγώ δεν το έχω καταλάβει. Ο φακός αν δεν έχει αλλάξει η μυωπία ή πρεσβυωπία μένει ο ίδιος, ο σκελετός κοστίζει πολύ κάτω από 100 ευρώ που είναι η τιμή αποζημίωσης. Ο ΕΟΠΥΥ είναι εγκλωβισμένος σε κάποιες παροχές που κατά την γνώμη μου δεν έχουν λόγο», λέει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γεωργακόπουλος αναφέρει ακόμη πως το clawback (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής χρημάτων) και το rebate (έκπτωση στις αιτούμενες δαπάνες ανάλογα με τον όγκο) είναι πράγματι μειονεκτήματα των συμβάσεων. Αλλά ξεκαθαρίζέι ότι μπορούν να επιβληθούν ακόμα και οι πάροχοι δεν έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ»!

Διαβάστε επίσης:

«Πόλεμος» υπουργείου - οπτικών για το voucher

Νέες οδηγίες ΕΟΠΥΥ για τις γνωματεύσεις ειδικής αγωγής

© 2014-2025 Onmed.gr - All rights reserved