Βελτιωμένη η νέα πρόσκληση του ΕΟΠΥΥ στους οικογενειακούς γιατρούς - Οι αντιδράσεις παραμένουν
Δυσαρέσκεια εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών – Για κινήσεις πανικού κάνει λόγο η ΠΟΣΚΕ
Ανοιχτό χαρακτήρα έχει η νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος που απευθύνει ο ΕΟΠΥΥ στους οικογενειακούς γιατρούς (γενικούς γιατρούς, παθολόγους, παιδιάτρους), προκειμένου να υπογράψουν συμβάσεις με τον Οργανισμό. Μετά την αρνητική έκβαση της προηγούμενης πρόσκλησης ενδιαφέροντος η οποία δεν είχε τα αναμενόμενα για τον ΕΟΠΥΥ και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αποτελέσματα, αυτήν τη φορά δεν υφίσταται προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων.
Ως επιπλέον κίνητρο για τους γιατρούς, υπάρχει μικρή βελτίωση στις μηνιαίες αποδοχές τους οι οποίες κυμαίνονται πλέον από 1.800 έως 2.000 ευρώ, έναντι των 1.600 ευρώ που προέβλεπαν οι προηγούμενες προκηρύξεις. Ο ανώτατος πληθυσμός ευθύνης για τους οικογενειακούς ιατρούς γενικής ιατρικής ή παθολογίας είναι 2.250 εγγεγραμμένοι ενήλικες, ενώ για τους παιδιάτρους είναι 1.500 παιδιά έως και 14 ετών. Το ανώτατο όριο της αποζημίωσης βάσης ορίζεται σε 1 ευρώ. Για το πρώτο εξάμηνο, η αμοιβή των οικογενειακών ιατρών θα είναι ελάχιστα πάνω από τα 1.800 ευρώ και μετά η αποζημίωση θα προσδιορίζεται με βάση τον αριθμό των εγγεγραμμένων πολιτών, με ανώτατο όριο τα 2.000 ευρώ (Δείτε την πρόσκληση ενδιαφέροντος ΕΔΩ).
Σε μια προσπάθεια να προχωρήσει η διαδικασία εγγραφής των πολιτών σε οικογενειακούς γιατρούς, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε διευκρινίσεις προς τους πολίτες τις προηγούμενες ημέρες. Επίσης, στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αναρτήθηκε κείμενο που προτρέπει τους ασθενείς να αναζητήσουν και να εγγραφούν σε οικογενειακό ιατρό. Στην κίνηση αυτή είδε «πανικό» η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ). Ο πρόεδρός της, Φώτης Πατσουράκος, θέτει τα εξής ερωτήματα, μεταξύ άλλων:
«Οι νέες συμβάσεις για οικογενειακούς ιατρούς, αλήθεια, σε τι διαφέρουν από τις προηγούμενες αφού για 6 μήνες δίνονται 200 ευρώ παραπάνω, αλλά το ανώτερο όριο παραμένει 2.000 ευρώ και απλά το ωράριο από 24 ώρες γίνεται 20, αλλά ο ιατρός συνεχίζει να είναι υποχρεωμένος να κάνει κατ’ οίκον επισκέψεις με δικά του έξοδα και να βλέπει κάθε επείγον περιστατικό χωρίς ραντεβού, άρα όλους. Πιστεύουν οι εμπνευστές αυτής της σύμβασης ότι δίνουν κάτι καλύτερο στους ιατρούς για να συμβληθούν;» και «για ποιους οικογενειακούς ιατρούς μιλάμε αφού αυτοί δεν υπάρχουν. Η ΠΟΣΚΕ ζητά να διευκρινιστεί πόσοι έχουν προσληφθεί στις ΤΟΜΥ, πόσοι έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ και πόσοι χρειάζονται».
Στην ίδια κατεύθυνση και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο οποίος εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την «αιφνιδιαστική και παραπλανητική», όπως αναφέρει, «απόφαση του υπουργείου Υγείας να παραπέμπει τους ασθενείς σε ανύπαρκτους οικογενειακούς γιατρούς».
Ο ΙΣΑ σημειώνει ότι «αιφνιδιαστικά χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ενημέρωση αναρτήθηκε κείμενο στα έντυπα συνταγών φαρμάκων και εξετάσεων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με το οποίο προτρέπονται οι ασθενείς να εγγραφούν σε οικογενειακό γιατρό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αποτελεί προϋπόθεση για να εξυπηρετηθούν».
Σύμφωνα με τον ΙΣΑ «ο ιατρικός κόσμος γύρισε την πλάτη στις προκηρύξεις του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν ελάχιστοι οικογενειακοί γιατροί, οι οποίοι μάλιστα δεν έχουν ακόμα υπογράψει τη σύμβασή τους. Η δε απόφαση του υπουργείου Υγείας να "βαφτίσει" οικογενειακούς γιατρούς τους γιατρούς που υπηρετούν σε Κέντρα Υγείας, αγροτικά ιατρεία κλπ. αποτελεί μία ακόμα κίνηση αυθαιρεσίας και προχειρότητας».
Σχολιάζοντας το θέμα ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, τόνισε ότι «το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έχει καταρρεύσει πριν ακόμα ξεκινήσει, καθώς ο ιατρικός κόσμος γύρισε την πλάτη στις απαξιωτικές αμοιβές και συνθήκες εργασίας. Το υπουργείο Υγείας πάνω στο πανικό του έφτασε στο σημείο να παραπέμπει τους ασθενείς σε γιατρούς-φαντάσματα! Πρόκειται για μία ακόμα αψυχολόγητη κίνηση ερασιτεχνισμού που αναδεικνύει την επικίνδυνη προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται η δημόσια υγεία».