Ιατροτεχνολογικά προϊόντα: Παράνομες περικοπές γνωματεύσεων - Τι καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί
Πανελλαδικές πλέον διαστάσεις αποκτά το σοβαρό πρόβλημα με τη χορήγηση ιατροτεχνολογικών υλικών που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος e-ΔΑΠΥ.
Να σημειωθεί, ότι το θέμα αφορά σχεδόν ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας που χρειάζονται καθημερινά, ή περιοδικά τα αναγκαία αυτά υλικά. Δυνητικά ωστόσο, αφορά σχεδόν όλον τον πληθυσμό για κάποια περίοδο της ζωής του, καθώς τα υλικά αυτά είναι ταινίες και βελόνες σακχάρου, βρεφικά γάλατα, ειδικές τροφές για ειδικές παθήσεις, υλικά υποστήριξης ατόμων με Μεσογειακή Αναιμία, ορθοπεδικά είδη, οξυγόνα υποστήριξης ασθενών με βαριές αναπνευστικές παθήσεις, υλικά κατάκλισης.
Η δαπάνη των ανωτέρω υλικών για τον ΕΟΠΥΥ ανέρχεται σε περίπου 60 εκατ. ετησίως.
Χθες εξάλλου, Τρίτη 27 Ιουνίου, ο 4ος κατά σειρά Φαρμακευτικός Σύλλογος της χώρας, ο Σύλλογος του Νομού Πέλλας, προστέθηκε στη λίστα των Φαρμακευτικών Συλλόγων ανά την Ελλάδα που τις τελευταίες ημέρες επισήμως και δημοσίως διαμαρτύρονται για παράνομες περικοπές Γνωματεύσεων, απώλεια χρημάτων σε βάρος των φαρμακοποιών και απαράδεκτη καθυστέρηση αποπληρωμής των Φαρμακείων για τα εν λόγω υλικά.
Από την πλευρά του, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κοζάνης, προτείνει στον ΕΟΠΥΥ, «να μπει ηλεκτρονικά κόπτης στην συνταγογράφηση» καθώς από εκεί ξεκινάει το πρόβλημα όπως αναφέρει, το οποίο καλούνται αδίκως να πληρώσουν οι φαρμακοποιοί.
Όπως σχολιάζουν εκπρόσωποι των Φαρμακευτικών Συλλόγων, τα εν λόγω προβλήματα έχουν προκύψει μόλις φέτος, και εάν συνεχίσουν να υφίστανται και να διογκώνονται καθημερινά όπως συμβαίνει τώρα, θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε αδυναμία των φαρμακείων να εξυπηρετούν τον κόσμο με ιατροτεχνολογικά υλικά, κάτι που θα προκαλέσει σοβαρή ταλαιπωρία και κινδύνους για την υγεία σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες καθημερινά.
Πριν μερικές ημέρες, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κοζάνης με έντονη επιστολή του προς τον ΕΟΠΥΥ, αναφέρθηκε στο θέμα.
Ας δούμε αναλυτικά την επιστολή:
«Ενημερωθήκαμε από πολλούς συναδέλφους- φαρμακοποιούς ότι πρέπει να περικοπούν συνταγές τους με βελόνες ινσουλίνης που χορηγήθηκαν σε ινσουλινοθεραπευόμενο ασθενή τον Ιανουάριο, καθώς έγινε χορήγηση αυτών και το Δεκέμβρη.
Γνωρίζουμε ότι η παραπάνω κατηγορία ασθενών δικαιούνται ένα κουτί των 100 το δίμηνο, αλλά στην προκειμένη είχε κλείσει το παλιό πρόγραμμα e-dapy και περιμέναμε να ανοίξει το νέο, κάτι που έγινε τελικά τέλος Φεβρουαρίου. Άρα δεν είχαμε αρχείο να ελέγξουμε για το Δεκέμβριο όπως και για τον Ιανουάριο, ενώ είχαμε οδηγίες να εκτελούμε για εκείνη την περίοδο χειρόγραφα. Γι’ αυτό παρακαλούμε για τον Ιανουάριο αλλά και για τον Φεβρουάριο να μην περικοπούν τέτοια παραστατικά, καθώς θα αποτελέσει μεγάλη αδικία. Ακόμη όμως και τώρα που λειτουργεί το σύστημα με τα προειδοποιητικά μηνύματα, δυστυχώς δεν αναφέρεται η ποσότητα από το κάθε είδος που χορηγήθηκε στον ασθενή τον κάθε μήνα, αλλά μόνο το είδος. Επομένως τίθεται θέμα και για τους επόμενους μήνες.
Είναι απαράδεκτο να περικόπτονται κουπόνια εταιρειών που είναι πιστοποιημένα αλλά δεν αναγράφεται στο κουπόνι το είδος του αναλώσιμου. Η εταιρεία θα έπρεπε να ξέρει αν μπορεί να εκδίδει τέτοια κουπόνια. Πάντως ο φαρμακοποιός δεν φέρει επ’ αυτού καμία απολύτως ευθύνη. Εξάλλου στην ψηφιακή εποχή είναι πολύ εύκολο για τον ΕΟΠΥΥ να αναγνώσει το κουπόνι μέσω του barcode.
Στην Κοζάνη υπάρχει ιατρός ελεγκτής του ΕΟΠΥΥ, πνευμονολόγος, καθώς επίσης και πάλι ιατρός πνευμονολόγος που προέρχονται από το πρώην ασφαλιστικό της ΔΕΗ, οι οποίοι συνταγογραφούσαν στο ΠΕΔΥ της Κοζάνης αναλώσιμα διαβήτη συστηματικά σε ασφαλισμένους του πρώην ΤΑΥΤΕΚΩ-ΔΕΗ και όχι μόνο. Προς μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι αυτές οι γνωματεύσεις πρόκειται να περικοπούν, πράγμα το οποίο είναι άδικο καθώς οι ίδιοι οι υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ έστελναν τους ασφαλισμένους στους εν λόγω ιατρούς για να συνταγογραφήσουν τα αναλώσιμα του διαβήτη και οι ιατροί συνταγογραφούσαν μέσα στο ΠΕΔΥ, ήτοι σε δημόσια δομή.
Επιβάλλεται να μπει ηλεκτρονικά «κόπτης» στην συνταγογράφηση καθώς από εκεί ξεκινάει το πρόβλημα το οποίο καλούμαστε αδίκως να πληρώσουμε εμείς ως φαρμακοποιοί. Είναι εκτός των άλλων τα λάθη μιας μεγάλης περιόδου όπου υποστήκαμε μεγάλη ταλαιπωρία με το νέο σύστημα e-dapy, τα προβλήματα λειτουργίας του μέχρι και την μετάβαση από τη χειρόγραφη στην ηλεκτρονική γνωμάτευση».
Διαβάστε ακόμη:
ΣΕΙΒ: Η δύναμη των ιατροτεχνολογικών προϊόντων & ο προβληματισμός για τα 5 μητρώα