Γιατροί ΠΕΔΥ: Ζητούν μεταβατικό στάδιο μέχρι τέλος του 2018 για να επιστρέψουν στο σύστημα
Ένα μεταβατικό στάδιο έως το τέλος του 2018, αντί για τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς, ζητά η Ομοσπονδία Γιατρών του ΠΕΔΥ, προκειμένου να επιστρέψουν στο νέο σύστημα οι 2.200 γιατροί του Πρωτοβάθμιου Συστήματος, για τους οποίους εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις.
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Με αυτόν τον τρόπο, το σύστημα ΠΦΥ, που τώρα οικοδομείται εκ νέου, θα βγει δυναμωμένο και οι ασθενείς θα έχουν στην διάθεσή τους ειδικευμένους γιατρούς.
Το θέμα αυτό κυριάρχησε στην διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας ΠΟΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ ΠΕΔΥ το Σάββατο, με αφορμή σχετική ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο της ψυχικής υγείας. Ασφαλείς πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι οι εν λόγω γιατροί, με την επιστροφή τους, είναι πολύ πιθανόν, να παραιτηθούν από δικαστικές διεκδικήσεις, καθώς θα επιστρέψουν στο σύστημα ως πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Οι ίδιες πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως ιδανικά θα επιθυμούσαν το μεταβατικό αυτό στάδιο και οι 2.500 απολυμένοι γιατροί.
Για το θέμα αυτό μάλιστα μίλησε πριν από μερικές ημέρες στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Παναγιώτης Ψυχάρης, τονίζοντας, ότι πάγια θέση της Ομοσπονδίας είναι να επιστρέψουν οι γιατροί για τους οποίους εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις – και σε δεύτερο χρόνο οι απολυμένοι γιατροί- για να δυναμώσει στο σύστημα. Ζητάμε μία δεύτερη ευκαιρία για να προχωρήσει το σύστημα. Σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει ειδικευμένος γιατρός, ενώ και οι απολυμένοι είναι ειδικευμένοι. Πέρα από την δικαίωση μας ενδιαφέρει το σύστημα, είχε τονίσει ο κ. Ψυχάρης, προσθέτοντας ακόμη:
«Αν δεν υπήρχαν αυτές οι δικαστικές αποφάσεις θα είχε καταρρεύσει το σύστημα. Οι γιατροί αυτοί, είναι οι έμπειροι και δυστυχώς, κάποιοι από αυτούς, κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός συστήματος. Επιπλέον, δεν ξέρουμε τους όρους εργασίας στο νέο σχέδιο της ΠΦΥ θα συμφέρει εργασιακά τον γιατρό να εργάζεται; θα μπορεί να χειρουργεί; θα υπάρχει ένα one day clinic;
Το μεταβατικό στάδιο για το τέλος του 2018 είναι κόκκινη γραμμή είχε υπογραμμίσει ο κ. Ψυχάρης.
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του επίσης στην Βουλή, είχε αναφέρει, ότι στην Κω δεν υπάρχει παιδίατρος, επομένως, ας δοθούν κίνητρα να πάει παιδίατρος στην Κω για να σταματήσουν οι αεροδιακομιδές. Τα παραπεμπτικά επίσης, να εκτελούνται μέσα στις μονάδες.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας επίσης, είχε προτείνει στην Επιτροπή, να ενισχυθούν τα εργαστήρια με μία γενναία μία χρηματοδότηση.
Άρχισαν οι έμμεσες μειώσεις μισθών
Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη 8 Μαρτίου κατατέθηκε τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, αναφορικά με την αύξηση της εισφοράς στον κλάδο πρόνοιας που από 2,9 ευρώ μηνιαίως ανεβαίνει στο 4% για παλιούς και νέους ασφαλισμένους(στους νέους ήταν ήδη 4%) επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους!!!.Για τους αυτοτελως αποσχολούμενους επίσης 4% επι του εισοδηματος τους.
Πρόκειται για έμμεσες μειώσεις μισθών και σίγουρα για μία αρνητική εξέλιξη, σχολιάζουν οι γιατροί του ΠΕΔΥ, καθώς από 3 ευρώ σχεδόν που ήταν οι εισφορές τον μήνα, τώρα αυξάνονται σε 120 ευρώ περίπου.
Διαβάστε ακόμη:
ΠΕΔΥ: Στον αέρα το σύστημα - 4 στις 10 δομές εκτός λειτουργίας & οι γιατροί απλήρωτοι