Πυρά ΠΙΣ προς τον ΕΟΠΥΥ για αύξηση των διαγνωστικών εξετάσεων - Έχετε τα εργαλεία και δεν τα αξιοποιείτε
Ευθεία επίθεση προς την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αλλά και την Πολιτεία για το γεγονός ότι αυξήθηκαν υπερβολικά οι διαγνωστικές εξετάσεις, απευθύνει ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μιχάλης Βλασταράκος, σημειώνοντας, ότι ο Οργανισμός μέχρι στιγμής, δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης "real time", να εφαρμόσει τις κατευθυντήριες οδηγίες συνταγογράφησης παρακλινικών εξετάσεων, ενώ έχει καθυστερήσει να εφαρμόσει το ατομικό όριο συνταγογράφησης (πλαφόν) εξετάσεων, του οποίου η εφαρμογή άρχιζε από 1.1.2014.
Αναλυτικά η επιστολή του προέδρου του ΠΙΣ κ. Μι. Βλασταράκου προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρη Κοντό έχει ως εξής:
«Κύριε Πρόεδρε,
Σε απάντηση του υπ΄αριθμ.πρωτ 17669/14.5.2015 εγγράφου σας, σας αναφέρω τα κάτωθι:
Οι παρακλινικές εξετάσεις που καλείται να αποζημιώσει ο ΕΟΠΥΥ και βεβαίως συμφωνούμε ότι ευρίσκονται έξω των ορίων των πραγματικών αναγκών, λόγω πολύπλευρων ευθυνών.
Οι εκτιμήσεις του ΟOΣΑ για την Ελλάδα είναι 570 εκατ. για τις διαγνωστικές εξετάσεις. Η πλήρης μηχανοργάνωση του συστήματος διεθνώς, έχει οδηγήσει σε μείωση δαπανών υγείας κατά 30%.
Οι δαπάνες υγείας πιστεύουμε ότι θα είναι μειωμένες εφέτος με την εφαρμογή έστω και καθυστερημένα των Υπουργικών Αποφάσεων της 18ης Αυγούστου 2014, (ΦΕΚ 2243/Β΄/18.8.2014) & (ΦΕΚ 2247/Β΄/18.8.2014).
Βεβαίως και υπάρχει υπερκατανάλωση διαγνωστικών εξετάσεων για πάρα πολλούς λόγους. Όπως, αδυναμίας του ιατρού ιδιαίτερα στη περιφέρεια να θέσει ασφαλή διάγνωση λόγω έλλειψης των αναγκαίων μέσων, ιδιαίτερα στις δημόσιες δομές υγείας και λόγω κουλτούρας της συχνής προσέλευσης των ασθενών στον ιατρό.
Η κύρια όμως ευθύνη ανήκει στην Πολιτεία και σε εσάς προσωπικά κύριε Πρόεδρε, που δεν έχετε καταφέρει να δημιουργήσετε ένα ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης "real time" διαγνωστικών εξετάσεων, να εφαρμόσετε τις κατευθυντήριες οδηγίες συνταγογράφησης παρακλινικών εξετάσεων, τις οποίες ο Π.Ι.Σ. σας παρέδωσε επισήμως, μέσω του Υπουργείου Υγείας και τις οποίες στον Π.Ι.Σ. υπέβαλαν οι ιατρικές επιστημονικές εταιρείες και ενώσεις και για τις οποίες είχε δεσμευτεί η Πολιτική Ηγεσία και εσείς ότι θα εφαρμόσετε και αντ΄αυτού εφαρμόσατε άλλες.
Παράλληλα καθυστερήσατε αδικαιολόγητα να εφαρμόσετε το ατομικό όριο συνταγογράφησης (πλαφόν), διαγνωστικών εξετάσεων, του οποίου η εφαρμογή άρχιζε από 1.1.2014 και εσείς το ανακοινώσατε Δεκέμβριο του 2014.
Επίσης καθυστερήσατε αδικαιολόγητα και για αυτό έχετε ευθύνη, να εφαρμόσετε τους αριθμητικούς περιορισμούς, και για τις λιγότερες από τις μισές ειδικότητες (παράρτημα Γ΄), η εφαρμογή τους άρχισε αρχές 2015 και ως εκ τούτου συνετέλεσε στην αύξηση του όγκου-κόστους των διαγνωστικών εξετάσεων του 2014.
Όσον αφορά την πρότασή σας, η οποία έγινε αποδεκτή από τον Υπουργό Υγείας και μας την διαβιβάσατε με σύστασή του για διαβούλευση, μας δημιουργεί ερωτηματικό πως δεν εισήχθη στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ, για να λάβετε την έγκριση, θεωρώντας, ως μέλος του Δ.Σ,. ότι έπρεπε να προηγηθεί.
Επίσης όπως γνωρίζετε και υπάρχει η αναγνώριση της Πολιτείας, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος αποτελεί τον Ανώτατο θεσμικό Σύμβουλο της Πολιτείας για θέματα υγείας, και θα έπρεπε εσείς να φροντίσετε να διαβουλευτείτε με τον Π.Ι.Σ, πριν καταθέσετε την πρότασή σας αντί να σας το συστήσει ο Υπουργός.
Όσον αφορά δε το περιεχόμενο της πρότασής σας, θα συζητηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου της 22/5/2015 και θα έχετε τις προτάσεις μας».
Εν τω μεταξύ να σημειωθεί, ότι η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, έχει καταθέσει εδώ και καιρό ολοκληρωμένη πρόταση στο Υπουργείο Υγείας προκειμένου να τεθεί ένα τέλος τόσο στην υπερβολική δαπάνη των εξετάσεων όσο και στο επαχθές μέτρο του clawback - όπως το χαρακτηρίζει- για τις παρακλινικές εξετάσεις.
Ο ΕΟΠΥΥ προτείνει μεταξύ άλλων, την κατάργηση της αναγκαστικής επιστροφής (clawback) και η όποια εναπομείνασα υπέρβαση του προϋπολογισμού, να καλυφθεί από ένα κλιμακωτό και δίκαια κατανεμημένο, ανάλογα με την αιτούμενη δαπάνη του καθενός, σύστημα εκπτώσεων (rebate), το οποίο θα επιβαρύνει ελάχιστα το σύνολο των παρόχων. Να σημειωθεί, ότι από τις 694 συνολικά εξετάσεις που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ οι 54 είναι υπεύθυνες για το 75% της συνολικής δαπάνης.
Διαβάστε ακόμη:
Ο ΕΟΠΥΥ προτείνει κατάργηση του clawback στις παρακλινικές εξετάσεις - σε δυσθεώρητα ύψη η δαπάνη