ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Οι προεκλογικές παροχές & το τέλος του clawback στα Εργαστήρια - στην φαρμακοβιομηχανία πότε θα έρθει;

Οι προεκλογικές παροχές της κυβέρνησης άρχισαν, ενώ, εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι υποσχέσεις είναι βέβαιο ότι θα πάρουν μορφή... τσουνάμι! Αυτό μπορεί να ισχυριστεί άνετα κάποιος, βλέποντας τις κινήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ αναφορικά με τους ιδιώτες παρόχους, υποσχέσεις, που ευελπιστούμε να βγουν αληθινές τουλάχιστον.

Ο γύρος της παροχολογίας ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη με την συνάντηση που είχε ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης με τους εκπροσώπους των Ιδιωτικών Κλινικών (ΣΕΚ), όπου ο κλάδος έληξε τις επισχέσεις, υπό την πίεση και την υπόσχεση ότι θα υπάρξουν πληρωμές σε όλα τα ληξιπρόθεσμα μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου και συνεχίστηκε την Παρασκευή με την ηγεσία του υπουργείου να υπόσχεται, ότι τα διαγνωστικά εργαστήρια δεν θα πληρώσουν clawback το 2015.

Η αγορά πράγματι αδημονεί οι υποσχέσεις αυτές να μην αποδειχθούν φρούδες και να είναι πραγματικές, γιατί ο κλάδος βιώνει μία τεράστια ασφυξία, η οποία διαρκώς μεγαλώνει. Την ίδια ώρα, ο ιδιωτικός τομέας υγείας, εξακολουθεί να επενδύει σε μία δραματική περιρρέουσα ατμόσφαιρα με μεγάλη ανισορροπία και αστάθεια και να διατηρεί όλες τις θέσεις εργασίας.

Αυτά τα στοιχεία πρέπει να τα δει με μεγάλη προσοχή η κυβέρνηση και ειδικότερα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στοιχεία που δίνουν υπεραξία στην πραγματική οικονομία και επιχειρηματικότητα.

Έτσι, το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η κατάργηση του clawback στην φαρμακοβιομηχανία, η οποία έχει πληγεί και αυτή από τα τιμωρητικά χαράτσια, όπως τα χαρακτηρίζει. Να σημειωθεί ότι η φαρμακοβιομηχανία -όπως αναφέρουν εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ και της ΠΕΦ- μόνο για rebate και clawback, θα πληρώσει το 2014 γύρω στα 585 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο ακούγεται -και είναι- πράγματι εξωφρενικό.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης, έχει πολλές φορές επισημάνει, ότι «θα πρέπει να πολεμήσουμε με κάθε τρόπο το clawback, αφού δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας». Όμως για να γίνει αυτό, θα πρέπει να έχουν λειτουργήσει, όπως λέει, όλα τα διαρθρωτικά μέτρα, όπως πλαφόν ανά πάροχο, Πρωτόκολλα Κατεθυντήριες Γραμμές τα οποία θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να ξεφύγουμε από τα χαράτσια που πνίγουν στην κυριολεξία υγιείς επιχειρήσεις και δεν τις αφήνουν να ανασάνουν και να προγραμματίσουν με ηρεμία και επιχειρηματικό σχεδιασμό το μέλλον τους.

Διαβάστε ακόμη:

Clawback τέλος για τα Διαγνωστικά Εργαστήρια

Στο... φιλότιμο των γιατρών η περίθαλψη των ανασφάλιστων (vid)

Μ. Βορίδης: Επιμένει στη σκληρή λιτότητα της φαρμακευτικής δαπάνης των 2 δις ευρώ

Έτσι «στραγγαλίζει» η κυβέρνηση το ελληνικό φάρμακο

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved