ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Πλαφόν εξετάσεων στον ΕΟΠΥΥ: Οι «μεταφερόμενες» πιστώσεις & το rebate-θηλιά

Την εύκολη λύση έχει ο ΕΟΠΥΥ για να λύσει τα προβλήματα και τις υπερβάσεις που θα δημιουργηθούν με την εφαρμογή του πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις ανά νομό.

Ο κλειστός προυπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις είναι περίπου 330 εκ. ευρώ το χρόνο και το ποσό αυτό κατανέμεται σε όλους τους νομούς της χώρας, με βάση τον πληθυσμό, και τις ανάγκες της κάθε περιοχής.

Στη συνέχεια, ο προϋπολογισμός κάθε νομού κατανέμεται στους παρόχους των διαγνωστικών εξετάσεων, δηλαδή στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και τους εργαστηριακούς γιατρούς.

Το ποσό «μοιράζεται» ανάλογα με τις απαιτήσεις των παρόχων την προηγούμενη χρονιά.

Στο εύλογο ερώτημα για τις τυχόν υπερβάσεις που θα προκύψουν, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός αποκάλυψε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 984», ότι «το ποσό που θα παραμείνει αδιάθετο από κάποιους νομούς, θα κατανεμηθεί σε άλλους που έχουν παραπάνω ζήτηση».

Και σε ερώτηση για το τι θα κάνουν οι ασθενείς όταν το διαγνωστικό κέντρο ή ο γιατρός τους λένε ότι έχουν εξαντλήσει το πλαφόν του, όπως συνέβη στην αρχή και με το πλαφόν συνταγογράφησης φαρμάκων, ο κ. Δ. Κοντός απάντησε:

«Δικλείδες ασφαλείας υπάρχουν. Υπάρχει ακόμα και η περίπτωση εάν εξαντληθεί το πλαφόν, μετά από έγκριση του ΕΟΠΥΥ, καθ' υπέρβαση, να δικαιολογούνται εξετάσεις. Μόνο, όμως, όταν υπάρχει το στοιχείο του επείγοντος και του σοβαρού».

To rebate στους γιατρούς

Επιπλέον προκύπτει σοβαρό ζήτημα με τη διαδικασία απόδοσης του ποσού «επιστροφής» rebate, για τους εργαστηριακούς και κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς.

Σύμφωνα με τον Ιατρικούς Συλλόγους Αθηνών και Πειραιά, με τη συγκεκριμένη απόφαση για το πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις, το ποσοστό του rebate εφαρμόζεται από το ποσό των 500 ευρώ της μηνιαίας δαπάνης των διαγνωστικών εργαστηρίων. Μέχρι σήμερα το rebate εφαρμοζόταν από τα 2.500 ευρώ και πάνω.

Το ποσό αυτό αποτελεί μια πολύ χαμηλή βάση εφαρμογής του rebate και έχει ως άμεσο αποτέλεσμα να πλήττονται τα διαγνωστικά εργαστήρια τα οποία δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν υψηλό μηνιαίο τζίρο και κατά συνέπεια δεν θα έχουν και την δυνατότητα πληρωμής. Οι εργαστηριακοί γιατροί με μικρότερα εισοδήματα θα βρεθούν ουσιαστικά «στο μάτι του κυκλώνα», μη έχοντας δυνατότητα επιβίωσης του εργαστηριού τους.

Επίσης, στις ειδικότητες των κλινικοεργαστηριακών γιατρών, όπως οι καρδιολόγοι και οι γαστρεντερολόγοι, επιβάλλεται για πρώτη φορά ποσοστό rebate για ποσά από 1.001 ευρώ και άνω αγγίζοντας μάλιστα το 60% του ποσοστού επιβολής, το οποίο είναι δυσανάλογο με το αντίστοιχο rebate των εργαστηριακών ιατρών.

Κατά συνέπεια στους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς, θα επιβάλλεται ουσιαστικά τελικό rebate πάνω από 70-80%, καθώς για 2.000 ευρώ μηνιαίο τζίρο εργαστηριακών εξετάσεων επί παραδείγματι, το rebate (εφαρμόζοντας τα ανωτέρω) θα φθάνει το 70%.

Αν στα ανωτέρω συμπεριληφθεί και η παρακράτηση φόρου και λοιπών κρατήσεων που φτάνουν το 23%, είναι δεδομένο ότι ο γιατρός στο τέλος θα πληρώνει ο ίδιος προκειμένου να εξετάσει έναν ασθενή!

Διαβάστε επίσης

Όλη η απόφαση για το πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις

ΙΣΠ: Άμεση τροποποίηση των αποφάσεων για το πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved