Τροφές και πλάνο για ουρικό οξύ – Εκτυπώστε τους πίνακες για ευκολία
Το ουρικό οξύ είναι ένα φυσικό απόβλητο προϊόν, που παράγεται όταν το σώμα διασπά τις πουρίνες: ουσίες που βρίσκονται σε ορισμένα τρόφιμα και ποτά.
Όταν τα επίπεδα ουρικού οξέος αυξάνονται πολύ, μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση που ονομάζεται ουρική αρθρίτιδα, ένας τύπος αρθρίτιδας που προκαλεί ξαφνικό, έντονο πόνο, πρήξιμο και ερυθρότητα στις αρθρώσεις. Η διαχείριση των επιπέδων ουρικού οξέος είναι απαραίτητη για την πρόληψη των εξάρσεων ουρικής αρθρίτιδας και τη διατήρηση της συνολικής υγείας.
Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους ελέγχου του ουρικού οξέος είναι μέσω της διατροφής. Ορισμένες τροφές μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος, ενώ άλλες μπορεί να προκαλέσουν έξαρση.
Αυτό το άρθρο παρέχει ένα ολοκληρωμένο διάγραμμα τροφίμων για τον έλεγχο του ουρικού οξέος, που θα εξηγεί ποιες τροφές πρέπει να τρώτε και να αποφεύγετε, καθώς και ένα πρόγραμμα διατροφής 7 ημερών για την ουρική αρθρίτιδα, που θα σας καθοδηγήσει στη διαχείριση της κατάστασής σας.
Τροφές με κεντρικό ρόλο στον έλεγχο του ουρικού οξέος
Ο παρακάτω πίνακας αναλύει τους τύπους τροφών που πρέπει να τρώτε και να αποφεύγετε για τον έλεγχο του ουρικού οξέος. Η κατανόηση του ρόλου κάθε τροφής είναι απαραίτητη για τη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας ουρικού οξέος στο σώμα.
Ομάδα τροφίμων | Τροφές προς κατανάλωση | Πώς επηρεάζουν το ουρικό οξύ | Τροφές προς αποφυγή | Πώς επηρεάζουν το ουρικό οξύ |
Φρούτα | Κεράσια, φράουλες, βατόμουρα, πορτοκάλια, μήλα | Υψηλά σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C, τα οποία μειώνουν τα επίπεδα ουρικού οξέος και φλεγμονής | Σταφύλια, ανανάδες | Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε ζάχαρη αυξάνει τα επίπεδα ουρικού οξέος |
Λαχανικά | Φυλλώδη πράσινα (σπανάκι, λάχανο), πιπεριές, ντομάτες, αγγούρια, καρότα | Χαμηλά σε πουρίνες, βοηθούν στη μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος και της φλεγμονής | Σπαράγγια, σπανάκι, μανιτάρια | Υψηλά σε πουρίνες, μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα ουρικού οξέος αν τα φάτε σε υπερβολική ποσότητα |
Δημητριακά ολικής αλέσεως | Βρώμη, κινόα, καστανό ρύζι, κριθάρι, ψωμί ολικής αλέσεως | Παρέχουν φυτικές ίνες, που βοηθούν στη μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος και στην πρόληψη των κρίσεων ουρικής αρθρίτιδας | Επεξεργασμένα δημητριακά (λευκό ψωμί, λευκό ρύζι) | Τα επεξεργασμένα δημητριακά μπορούν να αυξήσουν το σάκχαρο στο αίμα, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ουρικού οξέος |
Όσπρια | Φακές, φασόλια λίμα, φασόλια πίντο, ρεβίθια, αρακάς | Περιέχουν φυτικές πρωτεΐνες, που δεν αυξάνουν σημαντικά τα επίπεδα ουρικού οξέος | Κουκιά, σόγια, φασόλια μαυρομάτικα, λευκά φασόλια, φακές | Υψηλά σε πουρίνες μπορεί να αυξήσει την παραγωγή ουρικού οξέος |
Γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά | Αποβουτυρωμένο γάλα, γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, τυρί με χαμηλά λιπαρά | Βοηθούν στην μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος και παρέχουν ασβέστιο χωρίς να συμβάλλουν σε κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας | Γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά | Τα γαλακτοκομικά υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μπορεί να συμβάλλουν στη φλεγμονή και στη συσσώρευση ουρικού οξέος |
Ξηροί καρποί και σπόροι | Αμύγδαλα, καρύδια, λιναρόσποροι, σπόροι chia | Παρέχουν υγιή λίπη και ωμέγα-3, τα οποία βοηθούν στην μείωση των επιπέδων | - | - |
Πρωτεΐνη (χαμηλής πουρίνης) | Τόφου, αυγά, πουλερικά χωρίς πέτσα (κοτόπουλο, γαλοπούλα), ψάρια (σολομός, μπακαλιάρος) | Με χαμηλές σε πουρίνες, αυτές οι πρωτεΐνες είναι πιο εύκολες για τα νεφρά και δεν αυξάνουν το ουρικό οξύ | Κόκκινα κρέατα (μοσχάρι, αρνί, χοιρινό) | Υψηλά σε πουρίνες, οι οποίες διασπώνται σε ουρικό οξύ, αυξάνοντας τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας |
Ποτά | Νερό, αφεψήματα από βότανα, καφές (με μέτρο) | Βοηθούν στην απομάκρυνση του ουρικού οξέος από το σώμα και διατηρούν τη σωστή λειτουργία των νεφρών | Αλκοόλ (μπύρα, οινοπνευματώδη, ζαχαρούχα ποτά) | Αυξάνουν σημαντικά τα επίπεδα ουρικού οξέος, ειδικά η μπύρα, η οποία είναι πολύ υψηλή σε πουρίνες |
Υγιή λίπη | Ελαιόλαδο, αβοκάντο, λάδι καρύδας | Βοηθούν στην μείωση της φλεγμονής και των εξάρσεων ουρικής αρθρίτιδας | Τρανς λιπαρά (τηγανητά, συσκευασμένα σνακ) | Συμβάλλουν στη φλεγμονή και αυξάνουν τα επίπεδα ουρικού οξέος |
Πρόγραμμα διατροφής για την ουρική αρθρίτιδα για τον έλεγχο του ουρικού οξέος
Το ακόλουθο πρόγραμμα διατροφής 7 ημερών για την ουρική αρθρίτιδα έχει σχεδιαστεί, για να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων ουρικού οξέος και να μειώσει τον κίνδυνο έξαρσης της ουρικής αρθρίτιδας. Κάθε μέρα περιλαμβάνει τροφές που υποστηρίζουν την υγεία των νεφρών, μειώνουν τη φλεγμονή και βοηθούν στην εξισορρόπηση των επιπέδων ουρικού οξέος.
Ημέρα | Πρωινό | Μεσημεριανό | Σνακ | Βραδινό |
1 | Πλιγούρι βρώμης με κεράσια και λιναρόσπορους | Σαλάτα κοτόπουλου στη σχάρα με φυλλώδη λαχανικά και ντρέσινγκ με ελαιόλαδο | Φέτες μήλου με βούτυρο αμυγδάλου | Σολομός στον φούρνο με κινόα και μπρόκολο στον ατμό |
2 | Smoothie με σπανάκι, μπανάνα και γάλα αμυγδάλου | Φακές σούπα με ψωμί ολικής αλέσεως | Μπαστούνια καρότου και χούμους | Γαλοπούλα στη σχάρα με ψητά λαχανικά |
3 | Ομελέτα με ντομάτα και σπανάκι | Σαλάτα κινόα με αγγούρια, πιπεριές και φέτα | Μια χούφτα καρύδια | Τηγανητό τόφου με μπρόκολο και καστανό ρύζι |
4 | Ψωμί ολικής αλέσεως με αβοκάντο και βραστό αυγό | Τηγανητό κοτόπουλο και λαχανικά με καστανό ρύζι | Σπόροι Chia με απλό γιαούρτι | Μπακαλιάρος ψητός με σπαράγγια στον ατμό |
5 | Smoothie με μούρα, σπανάκι και νερό καρύδας | Περιτύλιγμα λαχανικών με χούμους σε τορτίγια ολικής αλέσεως | Μια χούφτα αμύγδαλα | Κοτόπουλο ψητό με κινόα και πράσινα φασόλια |
6 | Απλό γιαούρτι με σπόρους chia και φράουλες | Σαλάτα σολομού με ανάμεικτα χόρτα και ντρέσινγκ ελαιόλαδου | Αγγούρι σε φέτες με γκουακαμόλε | Γλυκοπατάτα φούρνου με ψητά λαχανικά |
7 | Δημητριακά ολικής αλέσεως με άπαχο γάλα και μπανάνα | Στιφάδο ρεβύθια με λαχανικά και ψωμί ολικής αλέσεως | Φέτες φρέσκου πορτοκαλιού | Γαρίδες στη σχάρα με σπανάκι στον ατμό και καστανό ρύζι |
Σύνοψη
Η τήρηση μιας υγιεινής διατροφής είναι το κλειδί για τη διαχείριση των επιπέδων ουρικού οξέος και την πρόληψη των κρίσεων ουρικής αρθρίτιδας. Με την ενσωμάτωση τροφών που είναι χαμηλές σε πουρίνες, πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και πλούσιες σε φυτικές ίνες, μπορείτε να μειώσετε τη φλεγμονή και να κρατήσετε τα επίπεδα ουρικού οξέος υπό έλεγχο.
Ο πίνακας τροφίμων και το πρόγραμμα διατροφής 7 ημερών που παρέχονται εδώ μπορούν να σας βοηθήσουν να κάνετε πιο υγιεινές επιλογές για τη διαχείριση του λιπώδους ήπατος, της ουρικής αρθρίτιδας και άλλων καταστάσεων που σχετίζονται με υψηλό ουρικό οξύ.
Φροντίστε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή/και διατροφολόγο πριν κάνετε σημαντικές αλλαγές στη διατροφή σας, ειδικά εάν έχετε υποκείμενες παθήσεις υγείας.
Πηγές:
health.com
webmd.com
mayoclinic.org
healthline.com
verywellfit.com