ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ξεχάστε τον σολομό: Η υπερτροφή με τα περισσότερα ωμέγα-3 & τις 15πλάσιες φυτικές ίνες από τη βρόμη

Η φυτικής προέλευσης τροφή είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και τη διατήρηση της καλής υγείας.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για τον οργανισμό, καθώς ενισχύουν τους νευρώνες, προστατεύουν την καρδιά και μειώνουν τον κίνδυνο αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.

Μία άγνωστη σε πολλούς τροφή προσφέρει μεγάλες ποσότητες αυτού του θρεπτικού συστατικού και παράλληλα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.

Ο λιναρόσπορος είναι μια φυτική τροφή με υπέροχη γεύση που θυμίζει καρύδια.

Οι σπόροι καταναλώνονται ολόκληροι, αλεσμένοι, σε μορφή λαδιού ή αλεσμένοι σε αλεύρι.

Ο λιναρόσπορος παρέχει μεγάλη ποσότητα πρωτεϊνών, μετάλλων, βιταμινών και αντιοξειδωτικών. Επιπλέον, συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης και βοηθά στην απώλεια βάρους.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, καθώς και την ικανότητά του να ρυθμίζει τα λιπίδια του αίματος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες, ο λιναρόσπορος έχει τα ακόλουθα οφέλη:

  • Προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα και βελτιώνει την πέψη χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες.
  • Ελέγχει το σάκχαρο του αίματος, καθώς περιέχει λιγνάνες που αυξάνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και αποτρέπουν τις απότομες αυξομειώσεις της γλυκόζης.
  • Μειώνει τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια: Η αφθονία των ωμέγα-3 και των φυτοστερολών εμποδίζει την απορρόφηση της χοληστερόλης στο έντερο.
  • Αποτρέπει τα αγγειακά εγκεφαλικά λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε αντιοξειδωτικά, τα οποία προλαμβάνουν τον σχηματισμό θρόμβων στις αρτηρίες και την οξειδωτική βλάβη στους νευρώνες.
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα: Η υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνες ενισχύει την άμυνα του σώματος.
  • Αναζωογονεί το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια χάρη στα ωμέγα-3, τις βιταμίνες και τα μέταλλα που επανορθώνουν τους ιστούς.

Τρόποι και ποσότητες κατανάλωσης λιναρόσπορου

Προτείνεται να καταναλώνετε 1-2 κουταλιές της σούπας λιναρόσπορο την ημέρα, που ισοδυναμεί με 15-30 γραμμάρια.

Προσθέστε τους ολόκληρους σπόρους σε γιαούρτια, smoothies, σαλάτες, ψωμιά κλπ.

Μπορείτε επίσης να τούς ενσωματώσετε σε ψωμιά, μπισκότα, κέικ και άλλα αρτοσκευάσματα. Βελτιώνετε έτσι την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και ενισχύετε τα οφέλη του.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έλαιο λιναρόσπορου σε σαλάτες, λαχανικά ή τοστ, καθώς το λάδι έχει υψηλότερη συγκέντρωση ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Οι λιναρόσποροι είναι επίσης πλούσιοι σε λιγνάνες, ενώσεις που δρουν ως αντιοξειδωτικά και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου.

Τέλος, η τακτική κατανάλωση μπορεί να βελτιώσει την υγεία του μικροβιώματος του εντέρου, προωθώντας την ανάπτυξη ευεργετικών βακτηρίων.

© 2014-2025 Onmed.gr - All rights reserved