ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποια είναι τα καλύτερα τυριά για την υγεία - Τα οφέλη κάθε είδους

Λίγα τρόφιμα προκαλούν τόση συζήτηση όση το τυρί. Για πολλά χρόνια τα τυριά αποτελούσαν ένοχη απόλαυση λόγω της περιεκτικότητάς τους σε κορεσμένα λιπαρά και της πιθανής σύνδεσής τους με προβλήματα υγείας.

Μελέτες έχουν καταλήξει ωστόσο στο συμπέρασμα, ότι η συγκεκριμένη κατηγορία γαλακτοκομικών μπορεί όχι μόνο να αποτελέσει μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, αλλά και να ωφελήσει την καρδιά, τα οστά και το μικροβίωμα του εντέρου.

Δεδομένης της μεγάλης ποικιλίας τυριών, γνωρίζοντας ποια είναι τα πιο υγιεινά και πώς να τα καταναλώσετε, μπορείτε να απολαύσετε τη γεύση τους χωρίς να επιβαρύνετε την υγεία σας.

Οφέλη για το έντερο

Κίτρινα τυριά, όπως το γκούντα και το έμενταλ (γνωστό και ως ελβετικό τυρί), μπορούν να ωφελήσουν την υγεία του εντέρου.

Όπως εξηγεί στην Telegraph η Δρ. Emily Leeming, διατροφολόγος και ειδική στο μικροβίωμα του εντέρου, «τα τυριά που έχουν υποστεί ζύμωση περιέχουν ζωντανά βακτήρια από τη διαδικασία της ζύμωσης».

Αυτά τα βακτήρια, όπως το Lactobacillus και το Propionibacterium freudenreichii, επιβιώνουν από τη διαδικασία της πέψης και μπορούν να βελτιώσουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου.

Δεν βγαίνουν όμως όλα τα τυριά άθικτα από αυτή τη διαδικασία. Τα παλαιωμένα τυριά, όπως η παρμεζάνα, χάνουν πολλά από τα ευεργετικά τους βακτήρια, ενώ άλλα, όπως το Stilton, παραμένουν πλούσια σε αυτούς τους μικροοργανισμούς.

Τυρί και καρδιαγγειακή υγεία

Για χρόνια, οι γιατροί συνιστούσαν την αποχή από την κατανάλωση τυριών λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε κορεσμένα λιπαρά, που είναι γνωστό ότι αυξάνουν την LDL (κακή) χοληστερόλη και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Πρόσφατες έρευνες αμφισβητούν αυτή τη σχέση. Ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Advances in Nutrition δεν βρήκε σημαντική σχέση μεταξύ της κατανάλωσης τυριού και των καρδιακών παθήσεων.

Άλλες μελέτες δείχνουν ότι τα τυριά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ αυξάνοντας την HDL (καλή) χοληστερόλη.

Η Δρ. Emma Feeney, ερευνήτρια στο University College του Δουβλίνου, εξηγεί ότι η πυτιά, το σύμπλεγμα πηκτικών ενζύμων που χρησιμοποιούνται στην πήξη γάλακτος για την παραγωγή τυριού, θα μπορούσε να είναι υπεύθυνη για τις θετικές επιδράσεις της στην καρδιαγγειακή υγεία, εξουδετερώνοντας πιθανές αρνητικές επιπτώσεις των κορεσμένων λιπαρών.

Τυρί και διαχείριση βάρους

Το τυρί μπορεί επίσης να είναι ευεργετικό για τη διαχείριση του βάρους. Παρά τη θερμιδική του πυκνότητα, είναι ένα τρόφιμο που προκαλεί κορεσμό και βοηθά στον έλεγχο της πείνας.

Η ίδια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Advances of Nutrition διαπίστωσε ότι η μέτρια κατανάλωση τυριού δεν συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους και θα μπορούσε να βοηθήσει στη διατήρηση υγιούς βάρους.

Οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνετε από 30 έως 60 γραμμάρια τυριού καθημερινά για να αποκομίσετε τα οφέλη του χωρίς να επηρεάζεται η διατροφή σας.

«Παρότι το τυρί είναι πλούσιο σε θερμίδες, εάν καταναλώνεται με μέτρο, δεν προκαλεί αύξηση λίπους και μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας υγιεινής, υψηλής θρεπτικότητας διατροφής», εξηγεί ο Alex Ruani, διδάκτωρ της επιστήμης της διατροφής στο University College του Λονδίνου.

Τυριά και υγεία οστών

Το τυρί είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου, φωσφόρου και βιταμίνης Κ2, απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την υγεία των οστών.

Βοηθά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων, ειδικά σε ηλικιωμένους και μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Σε ποια ποσότητα είναι υγιεινό;

Παρά τα οφέλη του, το τυρί πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις, δεν πρέπει να ξεπερνάτε τα 30 γραμμάρια την ημέρα, ποσότητα που ισοδυναμεί με ένα σπιρτόκουτο.

Ακόμη και αν καταναλώνετε μέχρι 60 γραμμάρια την ημέρα ωστόσο, δεν διακυβεύεται η ισορροπία κορεσμένων λιπαρών και θερμίδων εφόσον δεν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας.

Τα πιο υγιεινά τυριά και τα διατροφικά τους οφέλη

Ορισμένες ποικιλίες τυριών ξεχωρίζουν για το ισορροπημένο διατροφικό τους προφίλ, παρέχοντας πρωτεΐνες, ασβέστιο και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά με λιγότερα λιπαρά και θερμίδες.

Το τυρί Ricotta είναι μια από τις πιο υγιεινές επιλογές λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνες και των χαμηλών λιπαρών του. Προκαλεί αίσθημα κορεσμού και είναι ιδανικό για όσους θέλουν να ελέγξουν το βάρος τους.

Το φρέσκο τυρί, δημοφιλές στους αθλητές, είναι χαμηλό σε θερμίδες και λιπαρά, αλλά πλούσιο σε πρωτεΐνες, διευκολύνοντας την αποκατάσταση των μυών μετά την άσκηση.

Ομοίως, το τυρί panela (φρέσκο τυρί που παρασκευάζεται από αγελαδινό παστεριωμένο γάλα) είναι μια ελαφριά εναλλακτική με λιγότερο από 20% λιπαρά, πλούσιο σε ασβέστιο και πρωτεΐνες.

Για όσους αναζητούν καλύτερη πέψη, το τυρί μοτσαρέλα είναι μια καλή επιλογή, καθώς είναι χαμηλό σε χοληστερόλη και λακτόζη.

Τέλος, αν και η παρμεζάνα έχει υψηλότερο ποσοστό λιπαρών, η υψηλή περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες και ασβέστιο, καθιστά το συγκεκριμένο τυρί μια ευεργετική εναλλακτική λύση εάν καταναλώνεται με μέτρο.

© 2014-2025 Onmed.gr - All rights reserved